Aktuálne 17. február 2019

Šefčoviča by v druhom kole porazili Mistrík aj Čaputová

TASR Postoj
TASR Postoj
Agentúra AKO zverejnila nový prezidentský prieskum, ktorý prináša prekvapenia, komentuje ho Martin Hanus.
Agentúra AKO zverejnila nový prezidentský prieskum, ktorý prináša prekvapenia, komentuje ho Martin Hanus.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Šefčoviča by v druhom kole porazili Mistrík aj Čaputová
FOTO TASR – Martin Baumann

V prieskume agentúry AKO by ako prvý skončil Maroš Šefčovič s 19,7 percentami, nasledovali by Robert Mistrík s 18,2 percentami a Zuzana Čaputová by získala 17,4 percent. 

S výraznejším odstupom nasleduje na štvrtom mieste Štefan Harabin, ktorého by volilo 12,1 percent respondentov.

Menej ako desať percent získali Marian Kotleba (8,2), Béla Bugár (6,5), Milan Krajniak (5,6), Eduard Chmelár (3,5), František Mikloško (2,9) a Martin Daňo (2,3 percenta hlasov). Zvyšní kandidáti by získali menej ako 1,5 percenta hlasov.

Respondenti mali tiež odpovedať na otázku, koho by volili pri simulovanej situácii druhého kola, ak by sa vyzývateľom Šefčoviča stal Mistrík i Čaputová. Obaja by mali v dueli prevahu (Šefčovič – Mistrík 44,7 : 55,3, resp. Šefčovič – Čaputová 45,1:54,9).

Prieskum si objednala prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová, konal sa v dňoch 12. až 15. februára, zúčastnilo sa na ňom 800 respondentov.

Komentár Martina Hanusa 

Tento prieskum potvrdzuje trend, ktorý cítiť od začiatku týždňa, kandidátka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová citeľne rastie. Zaujímavé je, že sa to zatiaľ nedeje na úkor podpory Roberta Mistríka, ktorý si aj v prieskume agentúry AKO udržuje pomerne silnú pozíciu. Štefan Harabin má v posledných prieskumoch stabilne okolo 12 a 13 percent, časť jeho potenciálnych voličov na seba viaže Marian Kotleba. Tieto trendy však netreba preceňovať, do volieb je ešte celý mesiac, pred nami sú hlavné televízne diskusie, veľká časť voličov sa bude rozhodovať až v posledných dňoch kampane.

Už teraz sa však ukazuje, že Šefčovičovi v prípade postupu do druhého kola hrozí pasca, v ktorej by uviazol akýkoľvek prezidentský kandidát Smeru: usmievavý profík Šefčovič mal ešte v januári v simulovanom druhom kole 18-percentný náskok pred Čaputovou, medzitým sa pomery takmer obrátili, Mistrík aj Čaputová by ho v druhom kole zdolali zhruba o 10 percentuálnych bodov. Je evidentné, že dianie okolo Ústavného súdu, ktorý si chce Robert Fico uzurpovať pre svoje záujmy, výrazne škodí záujmom Maroša Šefčoviča v prezidentskej kampani – vďaka stále silnému kmeňu voličov Smeru sa síce môže dostať do druhého kola, ale tam bude čeliť nahnevanej krajine, ktorá už má dosť Fica aj smeráckej éry.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0