Politika 16. apríl 2018

Strany orbánovského typu sú kľúčové pre zachovanie Európy

Daniel Pipes
Daniel Pipes
Netreba ich ostrakizovať, ale naučiť sa s nimi pracovať.
Netreba ich ostrakizovať, ale naučiť sa s nimi pracovať.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniel Pipes

Strany orbánovského typu sú kľúčové pre zachovanie Európy
Foto: facebook.com/pg/orbanviktor

Vysoké volebné víťazstvo Viktora Orbána, v ktorom zo všetkých 199 kresiel maďarského parlamentu získal 134, potvrdzuje jeho vládnucu superväčšinu a jeho politiku vylúčenia nelegálnych imigrantov, hlavne tých z Blízkeho východu. Jeho úspech naliehavo poukazuje na novú realitu naprieč Európou a v Austrálii: objavil sa nový druh politickej strany, ktorý narušil politickú scénu a vyvolal plamennú diskusiu.

V Európe sa objavil nový druh politickej strany, ktorý narušil politickú scénu a vyvolal plamennú diskusiu. Zameriava sa na imigráciu a islamizáciu, je tradicionalistická, prokresťanská a prozápadná.Zdieľať

Medzi príklady tohto javu patria aj ďalší traja členovia Vyšehradskej skupiny (Poľsko, Česko a Slovensko), ako aj štyri mesiace stará vláda v Rakúsku. Podľa Geerta Wildersa, lídra holandskej Strany slobody, Vyšehradskú skupinu nasleduje aj západná Európa: „Protiislamizačné strany kritizujúce masovú imigráciu zažívajú vo východnej časti Európy nárast podpory obyvateľstva. Odpor rastie aj v západnej Európe.“

Vo Francúzsku sa Národný front stal v minuloročných prezidentských voľbách druhou najsilnejšou stranou. Zmätená situácia v Taliansku by mohla viesť k vytvoreniu vlády podobnej k tej Orbánovej. Na austrálskej scéne sa uplatnili Konzervatívci Coryho Bernardiho a Jeden národ Pauliny Hansonovej. Podobne rozmýšľajúce strany sa pomerne rýchlo stali významnými silami v približne dvadsiatke štátov.

Podpora antiimigračných strán v Európe. Zdroj: meforum.org

Prvým problémom je, ako ich správne vo všeobecnosti opísať. Médiá ich povrchne odsudzujú ako krajne pravicové, no pritom ignorujú ich často sa vyskytujúce ľavicové vlastnosti, hlavne v ekonomickej a sociálnej politike. Nazývať ich nacionalistickými je nesprávne, pretože nevyzývajú do vojny ani nevznášajú územné nároky voči susedným krajinám. Nesedí ani pomenovanie populistické, pretože mnoho populistických strán ako La France Insoumise (Nepodrobené Francúzsko) má takmer opačné ciele.

Výhrady voči takýmto stranám nie sú nutne nezmyselné. Medzi ich členov patrí mnoho rozhnevaných politických nováčikov, extrémistov, nacistických nostalgikov, po moci bažiacich cvokov, ekonomických excentrikov a konšpiračných teoretikov.Zdieľať

Najlepšie je zamerať sa na ich kľúčové spoločné prvky: odmietanie obrovského prílivu (najmä moslimských) prisťahovalcov. Napätie spôsobujú aj nemoslimskí imigranti, hlavne tí z Afriky, no iba medzi moslimami je možné nájsť program – ten islamistický – a nahradiť západnú civilizáciu radikálne odlišným spôsobom života. Tieto strany sú, naopak, tradicionalistické s prokresťanskou, proeurópskou a prozápadnou mentalitou. Sú civilizacionistické (Takáto definícia má výhodu aj vo vylúčení strán, ako je neonacistický Zlatý úsvit v Grécku, ktorý pohŕda tradičnou západnou civilizáciou.)

Osvietené názory všeobecne reagujú na civilizacionistické strany s hrôzou a nie nezmyselne, keďže si so sebou nesú veľa nánosov a viaceré majú podozrivý pôvod. Medzi ich členov patrí mnoho rozhnevaných politických nováčikov, protižidovských a protimoslimských extrémistov, nacistických nostalgikov, po moci bažiacich cvokov, ekonomických excentrikov, historických revizionistov a konšpiračných teoretikov. Niektorí sú antidemokratickí, proti EÚ a protiamerickí. Príliš veľa – a hlavne Orbán – má slabosť pre ruského diktátora Vladimíra Putina.

Civilizacionistické strany však do politickej arény prinášajú aj kľúčové benefity: realizmus, odvahu, húževnatosť a civilizačnú kritiku nevyhnutnú na to, aby Západ pretrval vo svojej historickej podobe. Preto na rozdiel od mnohých svojich priateľov a spojencov uprednostňujem pracovať s väčšinou z týchto civilizacionistických strán a prihováram sa radšej za kritickú spoluprácu ako za ich odmietanie a marginalizovanie.

Strany zameriavajúce sa na boj proti masovej imigrácii a islamizmu sú však kľúčové pre to, aby sa Európa nestala akýmsi rozšírením severnej Afriky a zostala súčasťou západnej civilizácie.Zdieľať

Mám na to štyri dôvody: Po prvé, civilizacionistické strany predstavujú menšie nebezpečenstvo ako islamisti. Sú tradicionalistickí a defenzívni. Nie sú násilní, neusilujú sa o zvrhnutie ústavného poriadku. Ich chyby sa dajú napraviť. Sú pravdepodobne menej nebezpeční ako establišmentové strany, ktoré umožnili imigráciu a ignorovali výzvy islamizmu.

Po druhé, reagujú na politickú realitu. Lákadlá moci už niektoré civilizacionistické strany inšpirovali k tomu, aby dozreli a umiernili sa. Napríklad zakladateľa Národného frontu pre jeho pretrvávajúci antisemitizmus jeho dcéra vylúčila zo strany. Takáto evolúcia obsahuje personálne zápasy, delenie strán a iné drámy, no akokoľvek sú nevkusné, sú súčasťou rastúceho procesu, a preto sú konštruktívne. Keď takéto strany získajú skúsenosť z vládnutia, budú sa ďalej rozvíjať a dozrievať.

Po tretie, strany zamerané na ochranu civilizácie nie je možné odmietať ako krátkodobé. Objavili sa rýchlo a ich popularita neustále rastie, pretože reprezentujú značné a rastúce množstvo názorov. Lepšie je ich zaangažovať a moderovať, ako na nich zlorečiť a robiť z nich nepriateľov.

Po štvrté, a to je najdôležitejšie, civilizacionistické strany zohrávajú zásadnú úlohu v prinášaní dôležitých otázok do verejnej diskusie: ostatné strany bez nich zvyčajne ignorujú výzvy imigrácie a islamizmu. Konzervatívne strany majú tendenciu tieto problémy prehliadať, zväčša preto, že ich veľkí obchodní podporovatelia profitujú z lacnej pracovnej sily. Ľavicové strany príliš často podporujú imigráciu a k islamizmu sú slepé.

Ich chyby sa dajú napraviť. Sú menej nebezpeční ako islamisti a pravdepodobne menej ako establišmentové strany, ktoré umožnili imigráciu a ignorovali výzvy islamizmu.Zdieľať

Pre ocenenie úlohy civilizacionistických strán porovnám Veľkú Britániu a Švédsko, dve európske krajiny, ktoré kultúrne agresívne a kriminálne násilné podoby islamizmu riešia najlaxnejšie. Keďže vo Veľkej Británii civilizacionistická strana neexistuje, takéto otázky sa tu neriešia. Imigrácia a islamistický pokrok sú takmer neobmedzené. Predsedovia vlád môžu ponúkať excelentné analýzy, no ich slová sa nepretavia do praktických dôsledkov a problémy, ako sú gangy prevádzajúce online manipulovanie s cieľom sexuálneho zneužívania, zostávajú neriešené.

Na druhej strane – pretože švédska civilizacionistická strana Švédski demokrati každé štyri roky od roku 1998 zdvojnásobuje počet svojich voličov, politika krajiny sa zásadne zmenila až tak, že tradičný pravicový a ľavicový blok sa spojili proti nim. Hoci ich takýto manéver úspešne vylúčil z podielu na moci, k niekoľkým zmenám politických opatrení už došlo a k ďalším by mohlo dôjsť. Hlavne ak konzervatívna strana Umiernení prišla s doteraz nepredstaviteľným nápadom spolupracovať so Švédskymi demokratmi.

Poukazuje to na ďalšiu vec: prítomnosť rozširujúcej sa civilizacionistickej strany vytvára tlak na pravicové aj ľavicové strany. Tie konzervatívne v obave z odlivu voličov k civilizacionistickým stranám prijímajú také politiky, aby si ich udržali. Republikánska strana vo Francúzsku sa rýchlo presunula týmto smerom, najprv za Françoisa Fillona a teraz za jeho nástupcu Laurenta Wauguieza. Nemecká FDP z toho istého dôvodu vystúpila z rokovaní o „Jamajke“. Angela Merkelová stále môže byť nemeckou kancelárkou, ale jej minister vnútra Horst Seehofer robí maximum, aby zaviedol politiku civilizacionistických strán.

Aj ľavicové strany si začínajú uvedomovať stratu voličov, hlavne tých robotníkov, ktorí majú tendenciu byť na predných ekonomických a kultúrnych líniách. Dánski Sociálni demokrati určili smer, keď ich líderka Mette Frederiksenová vyhlásila: „Chceme zaviesť obmedzenie počtu ľudí, ktorí prichádzajú do Dánska z nezápadných častí sveta.“ Navrhla aj podrobný, hoci neohrabaný plán. Strana by zriadila prijímacie centrá nachádzajúce sa mimo Európy.

Bolo by bláznovstvom pokúšať sa ignorovať alebo ostrakizovať tento pohyb. Oveľa lepšie je pracovať s ním, učiť ho a učiť sa od neho.Zdieľať

Uvedomujem si mnohé ich chyby, no strany zameriavajúce sa na imigráciu a islamizmus sú kľúčové pre to, aby sa Európa nestala akýmsi rozšírením severnej Afriky a zostala súčasťou západnej civilizácie. Ich upozorňovanie na otázky imigrácie a islamizácie vyrovnáva ich nedostatky. Takéto hodnotenie ma vedie k tomu, aby som naliehal na spoluprácu s nimi radšej ako ku zdesenému vyhýbaniu sa im. Podľa mojich skúseností sú otvorení diskusii a učeniu sa. Vedia aj niečo naučiť druhých. Napríklad Anne Marie Watersová z hnutia Za Britániu sa zameriava na islamské právo šaría a do komplexných problémov vnáša novú jasnosť.

Aby sme sa vrátili k Viktorovi Orbánovi: napriek jeho vážnym nedostatkom ako demokratického lídra a spojenectvu s Vladimírom Putinom jeho volebný úspech poukazuje na skutočnú a legitímnu úzkosť v Maďarsku týkajúcu sa islamizácie a imigrácie, najmä v dôsledku nárastu oboch v rokoch 2015 a 2016. Orbán vedie, no ostatní nie sú ďaleko za ním. Predpokladám, že civilizacionistické strany budú o 20 rokov vo veľkej miere prítomné vo vládach. Nemenej dôležité je, že ich politika ovplyvní ich konzervatívnych a ľavicových súperov. Bolo by bláznovstvom pokúšať sa ignorovať alebo ostrakizovať tento pohyb. Oveľa lepšie je pracovať s ním, učiť ho a učiť sa od neho.

Daniel Pipes
Autor je prezidentom inštitútu Middle East Forum so sídlom vo Philadelphii, USA.

Pôvodný text vyšiel v hlavnom austrálskom denníku The Australian, publikované sú súhlasom autora, preložil L. Obšitník.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0