Aktuálne 03. jún 2017

Krajniak: Návrh na zrušenie ĽSNS bol politickou objednávkou

TASR
TASR
Návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára rozpustiť ĽSNS bol politickou objednávkou. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že jeho hnutie takýto postup nepodporuje.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára rozpustiť ĽSNS bol politickou objednávkou. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že jeho hnutie takýto postup nepodporuje.

"Je zlé, keď generálny prokurátor dá návrh na zrušenie politickej strany po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda NR SR Andrej Danko (SNS) verejne hovoria, že proti tej strane treba zakročiť. Vieme z kuloárov, že takáto objednávka tam bola. Nazdávam sa, že takýto krok bol veľmi predčasný a vyrobí z nich len martýrov," odkázal Krajniak.
      

Líder Mosta-Híd Béla Bugár politickú objednávku odmietol a Krajniaka upozornil, že návrh na rozpustenie ĽSNS je otázka práva, nie politická otázka. "Ak je Jaromír Čižnár presvedčený, že to z hľadiska práva má urobiť, tak to urobí. Čo my musíme urobiť, je, že ľudia, ktorí boli v zrušenej strane, by sa už nemali združovať v inej. ĽSNS chce stavovský režim, teda odbúrať to, čo tu máme. A to je zlé. Máme preto právo sa brániť, ale nesmie to byť prekáračka medzi koalíciou a opozíciou, lebo to potom nemá význam," konštatoval.
      

Krajniak zdôraznil, že nie je fašista a názory ĽSNS sú mu odporné. "Ale ak teraz nebudem chrániť slobodu slova aj za hlúpe názory, zajtra zakážete Sme rodina, lebo sme proti Bruselu. Buď tu platia pravidlá, že o tom, či je nejaký názor hlúpy, rozhodujú ľudia vo voľbách, alebo o tom rozhoduje niekto iný. Ak pripustíme, že ešte pred odsúdením členov ĽSNS za extrémistický trestný čin stranu zrušíme, tak ja hovorím, že po budúcich voľbách zrušíme Smer-SD, SNS a Most-Híd, lebo rovnakým problémom tohto štátu je extrémne kradnutie a korupcia," avizoval.
      

Podpredseda Sme rodina uznáva, že extrémizmus je hlavný problém Slovenska. "Ale ten extrémizmus spočíva v tom, že sme extrémne sociálne nespravodlivou krajinou, kde sa ľudia musia zadlžovať, aby si udržali životný štandard. Tu sa 20 rokov neriešili problémy, ktoré ľudí štvú. Oni nevolia Mariana Kotlebu, lebo sú fašisti, ale preto, že nesúhlasia s tým, čo sa tu deje. Aby ľudia verili v systém, politici musia dodržiavať sľuby," zdôraznil Krajniak.
      

Na otázku, čo je za rastúcimi preferenciami ĽSNS, Bugár odvetil, že to hovorí o určitej frustrácii ľudí. "Ak občania stále počujú opozíciu hovoriť, že všetko je korupcia, tak sa nečudujme, že rastie frustrácia. Slovenská akadémia vied robila prieskum v roku 2016 a výsledky porovnala s rokom 2008. Tých, ktorí povedali, že v korupcii je zaangažovaný skoro každý politik, bolo v roku 2016 viac. Ale keď sa pýtali, či sa stretli s korupciou, v roku 2016 ich bolo menej, ako v roku 2008. Je nehovorím, že nie je korupcia, ale treba to aj dokázať," podotkol.
      

Bugár nevidí spoluzodpovednosť súčasnej vlády za nárast extrémizmu. "Problém je fakt v tom, že ani 25 rokov po zmene režimu neboli niektoré veci riešené. Kotleba vyrastal na tvrdení, že štát nerieši rómsku problematiku. Teraz sa to už rieši. Táto vláda sa snaží riešiť aj rómsku problematiku, aj zakročiť proti extrémizmu," uzavrel.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0