2 minúty čítania 2 min
Vypočuť článok
Zvýšenie cien mýta sa už premietlo v nákladoch pekárov
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Poľské a spojenecké stíhačky opäť vzlietli pre ruské útoky na západe Ukrajiny

Návrh zákona nariaďujúci zverejnenie Epsteinových spisov schválil aj Senát

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Zvýšenie cien mýta o 40 percent od júla tohto roka a spoplatňovanie ďalších úsekov ciest spôsobuje ďalší nárast nákladov výrobcov chleba, pečiva a koláčov. Upozornil na to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. 

--------------- Koniec flashky ---------------

Ako sa tieto zvýšené náklady prejavili alebo prejavia v cene pečiva, však nespresnil. 

V závislosti od veľkosti pekárne sa podľa Lapšanského môže rast dopravných nákladov pohybovať v intervale od 5,0 do 6,7 percenta. „V budúcom roku bude rast uvedených nákladov ešte pokračovať, keďže sa rušia viaceré dni pracovného pokoja, čo pre nás znamená pridanie ďalších dní rozvozu do obchodných prevádzok,“ uviedol Lapšanský.

Šéf zväzu pekárov priblížil, že cena mýta bola do 1. júla za kilometer cesty 19 centov, od polovice roka to je 27 centov. Na nákladné vozidlo, ktoré prejde ročne okolo 100-tisíc kilometrov, tvorí zvýšenie nákladov približne 7500 eur. Okrem toho štát pristúpil aj k postupnému spoplatňovaniu ďalších úsekov ciest, čo zasiahne najmä pekárov v týchto regiónoch.

Národná diaľničná spoločnosť predpokladá, že len vďaka zvýšeniu mýta vyberie už v roku 2025 o 50 miliónov eur viac. Počas ďalších rokov by to malo byť podľa Lapšanského každoročne o 100 miliónov eur navyše.

Lapšanský upozornil aj na rast minimálnych miezd od 1. januára budúceho roka a od toho naviazané skokové navýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkend a sviatky. Príplatkový pracovný čas u pekárov totiž tvorí aj viac ako 80 percent celkového pracovného času.

Na slovenských podnikateľov vplývajú aj konsolidačné opatrenia a zároveň zatiaľ absentuje masívna štátna podpora strategických častí potravinárskeho sektora. „Aby slovenskí výrobcovia úplne nestratili konkurencieschopnosť a Slovensko neprišlo o zvyšky sebestačnosti vo výrobe najdôležitejších potravín, je nutné v budúcich rokoch rázne konať,“ podčiarkol Lapšanský.

Zobraziť diskusiu
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred hodinou

Počasie: Slnečno, neskôr popoludní miestami pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 stupňov. (shmú)

pred 10 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť