Aktuálne 23. marec 2023

Prieskum Rusi sú pre Slovákov prijateľnejší ako Ukrajinci, ktorým už nechcú pomáhať

Juraj Brezáni
Juraj Brezáni

Slováci nechcú znižovať svoju životnú úroveň na úkor pomoci ukrajinským utečencom, ktorých z dlhodobého hľadiska nepokladáme za prínos.

Slováci nechcú znižovať svoju životnú úroveň na úkor pomoci ukrajinským utečencom, ktorých z dlhodobého hľadiska nepokladáme za prínos.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Juraj Brezáni

Rusi sú pre Slovákov prijateľnejší ako Ukrajinci, ktorým už nechcú pomáhať
Účastníčka „Slovenského pochodu za mier“ sa fotí s ruskou vlajkou a podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto – Postoj/Juraj Brezáni

Slováci si myslia, že ukrajinskí utečenci robia zo Slovenska vo väčšej miere horšie na život ako ľudia prichádzajúci z Ruska.

Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM a Bratislava Policy Institute, ktorý tieto organizácie vytvorili v rámci projektu RevivEU financovaného Európskou úniou. Prieskum sa na vzorke 1019 respondentov konal v prvej polovici februára.

Viac než 44 percent Slovákov si myslí, že ukrajinskí cudzinci robia Slovensko horším. Viac ako 31 percent ľudí zastáva k Ukrajincom stredovú pozíciu a iba 22 percent Slovákov si myslí, že ukrajinskí utečenci robia Slovensko lepším miestom na život.
 


V prípade prisťahovalcov z Ruska si 36 percent Slovákov myslí, že Slovensko zhoršujú. Stredovú pozíciu zastáva 39 percent respondentov a takmer 21 percent ľudí si myslí, že Rusi robia Slovensko lepším miestom na život.

Z prieskumu tiež vyplýva, že až 55 percent ľudí si myslí, že je správne prijať utečencov. Opak si myslí takmer 40 percent respondentov.

Napriek relatívne pozitívnemu prístupu k utečencom však Slováci nie sú ochotní znížiť svoju životnú úroveň na určitý čas, počas ktorého by sa pomáhalo ukrajinským utečencom.

Iba päť percent opýtaných by bolo určite ochotných zrieknuť sa svojej aktuálnej životnej úrovne. Určite by sa jej nezrieklo takmer 40 percent respondentov.
 


V spoločnosti zároveň prevláda názor, že príchod ukrajinských utečencov na Slovensko povedie k zníženiu kvality verejných služieb pre našich občanov. Myslí si to dohromady až takmer 56 percent opýtaných. Naopak, nemyslí si to 38 percent ľudí. Nevedelo odpovedať šesť percent respondentov.

Z výskumu tiež vyplýva, že viac ako 70 percent ľudí si myslí, že náš štát robí viac pre utečencov ako pre svojich vlastných občanov. Nemyslí si to len štvrtina opýtaných.

Viac ako polovica ľudí si tiež myslí, že  príchod ukrajinských utečencov na Slovensko bude mať za následok oslabenie ekonomiky (56,6 percenta). Opak si myslí 37,5 percenta ľudí.

Prieskum zisťoval aj to, aký postoj zaujímajú Slováci k prítomnosti utečencov v našej krajine z dlhodobého hľadiska. O prínose rozprával iba každý štvrtý občan (určite áno 4,7 percenta, skôr áno 21,4 percenta), naopak, dve tretiny ľudí si myslia, že utečenci z dlhodobého hľadiska prínosom nebudú (skôr nie 30,9 percenta, určite nie 31,3 percenta)
 


Prieskum súčasne zbieral dáta o tom, či by malo Slovensko poskytnúť viac podpory alebo menej podpory, ako v súčasnosti poskytuje ukrajinským utečencom, ktorí na naše územie utiekli pred vojnou.

Päť percent Slovákov tvrdí, že by sme ukrajinských utečencov mali podporovať viac. Za rovnakú podporu by lobovalo 38 percent ľudí a za menej podpory by bola takmer polovica respondentov. Nevedelo sa vyjadriť sedem percent opýtaných.

Čísla tiež ukazujú, že Slováci sa len veľmi málo zapájali do pomoci ľuďom postihnutým vojnou na Ukrajine. Napríklad iba štyri percenta opýtaných poskytlo alebo ponúklo ubytovanie ukrajinským utečencom. Dobrovoľnícku pomoc poskytlo iba sedem percent respondentov, materiálnu pomoc štvrtina opýtaných. Príspevok v hotovosti Ukrajincom dalo takmer 15 percent opýtaných.

Od začiatku vojny sa viac ako polovici respondentov nezmenil postoj k ukrajinským utečencom. Jednoznačne negatívnejšie ich vníma 37 percent ľudí a pozitívnejšie iba šesť percent opýtaných.

Respondenti tiež odpovedali na otázku, či by mali ukrajinskí utečenci, ktorí sem utiekli pred vojnou, dostať možnosť zostať na Slovensku po skončení vojny. Kladne odpovedalo 40 percent opýtaných, záporne 45 percent ľudí.
 

.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0