Komentáre a názory Spravodlivosť 17. jún 2022

Vojna v polícii Inšpekcia opäť udrela. Na operatívcov NAKA okolo Čurillu

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Neformálna koalícia policajnej inšpekcie a generálnej prokuratúry pokračuje v odstavovaní nepohodlných a ochrane našich ľudí.

Neformálna koalícia policajnej inšpekcie a generálnej prokuratúry pokračuje v odstavovaní nepohodlných a ochrane našich ľudí.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Inšpekcia opäť udrela. Na operatívcov NAKA okolo Čurillu
Peter Košč, foto TASR

Keď boli vlani zadržaní vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu, vyvolalo to pobúrenie časti verejnosti, ktorá túži po nastolení spravodlivosti. A potrestaní tých, čo sú zodpovední za mafiánsky štýl vládnutia v ére Smeru.

Spomínaní vyšetrovatelia totiž zbierali dôkazy v najzávažnejších kauzách, v ktorých figurujú nominanti tejto strany. Plus oligarchovia typu Norbert Bödör, ktorí vytvorili s vedením polície organizovanú zločineckú skupinu.

Jediný, kto neskrýval radosť z ich zadržania, bol Robert Fico. Bolo to pochopiteľné, vyšetrovatelia NAKA nepriamo ohrozovali aj jeho. Napokon, spolu s Kaliňákom je dnes trestne stíhaný v kauze Súmrak.

Netreba však zabúdať, že čurillovci boli vzatí do väzby na návrh bratislavskej prokuratúry, ktorá je podriadená Marošovi Žilinkovi. Už sú na slobode, ale prokuratúra ich stále nezbavila všetkých obvinení.

Hlava Košč

Samotné trestné stíhanie vyšetrovateľov NAKA iniciovala policajná inšpekcia – v obave, že čurillovci obvinia jej ľudí z korupcie. Vrátane vyšetrovateľky Santusovej, operatívca Káľavského a podnikateľa Košča.

Práve Košč, ktorý má úzke väzby aj s tajnou službou, mal byť hlavou skupiny, čo za úplatu manipulovala s vyšetrovaním toxických káuz. Čurillovci to však nestihli dotiahnuť, keďže inšpekcia zasiahla skôr.

Nezaškodí pripomenúť aj to, že podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica mohla byť partia okolo Košča pod ochranou Žilinku a jeho námestníka Kanderu. Týmito podozreniami sa však na GP nezaoberajú.

Maximum energie, naopak, venujú disciplinárkam a ponižujúcim pohovorom s Lipšicovými podriadenými (Kysel, Šanta), ktorým sa nevyhol ani on sám. Akoby Žilinka s Kanderom zabudli, že za Trnku si prešli podobnou skúsenosťou.

Dvojaký kilometer

Nehovoriac o tom, že aj prokurátori GP sa nezriedka vyjadrujú k prípadom, ktoré nespadajú do ich ingerencie, ale napríklad do pôsobnosti špeciálnej prokuratúry. Dvojaký kilometer par excellence.

Čo sa týka vyšetrovateľov NAKA, Žilinku s Kanderom nevyrušilo ani rozhodnutie súdu, podľa ktorého bola nielen väzba, ale aj samotné trestné stíhanie čurillovcov nezákonné. Napriek tomu na GP nepadali hlavy.

Fiasko, ktoré utrpela bratislavská prokuratúra v prípade vyšetrovateľov NAKA, si vysvetlila po svojom – zadržaním a obvinením Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu v kauze údajne krivej výpovede voči Vladimírovi Pčolinskému.

Aj v tomto prípade napokon súdy konštatovali, že išlo o účelové konanie, nepodložené dôkazmi. GP však opäť nikoho nesankcionovala, takže sa nemožno ubrániť dojmu, že Žilinka s Kanderom kryjú súčasne Smer aj Sme rodina.

Ochranná ruka

Žilinka dokonca nedávno použil paragraf 363 aj v prípade exministra Kažimíra, hoci Fico sa vlani na poľovníckej chate Miroslava Bödöra vyjadril, že „Kažo má u generálneho, dá mu ochrannú ruku, asi“.

Podobný pocit bohorovnosti badať aj u policajnej inšpekcie, ktorá najnovšie obvinila dvoch operatívcov NAKA – zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Na rovnakom skutkovom základe ako čurillovcov.

To znamená, že podľa inšpekcie síce chceli stíhať jej ľudí pre korupciu, ale podozrenia si vymysleli. Obvinenie spomínaných operatívcov NAKA je tak ďalším pokračovaním skľučujúceho seriálu o vojne v polícii.

Keď boli vlani zadržaní čurillovci, zdvihla sa mohutná vlna odporu, pretože to zaváňalo pomstou. Trestné stíhanie operatívcov NAKA nesie identický rukopis, takže je namieste nezostať ani teraz ticho.

Bez hanby a korekcie

Mlčanie by totiž bolo vodou na mlyn neformálnej koalícii policajnej inšpekcie a generálnej prokuratúry, ktorá pokračuje v odstavovaní nepohodlných – a ochrane tzv. našich ľudí. Úplne bez hanby a korekcie.

Ak si chcú Žilinka s Kanderom zachovať zvyšky profesionality, mali by obvinenie operatívcov NAKA zrušiť. Napríklad na základe paragrafu 363, ktorý by tentoraz použili férovým spôsobom.

V opačnom prípade bude vedenie GP spoluzodpovedné za ďalšie šikanovanie predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní, ktorí odhaľujú mafiánsky štýl vládnutia.

Vojna v polícii, živená Žilinkovou prokuratúrou, už trvá pridlho a má priveľa obetí. Bohužiaľ, len na jednej strane – spravodlivosť zatiaľ ťahá v tomto zničujúcom spore za kratší koniec. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0