Aktuálne 20. október 2019

Sudca Lindtner sa pre komunikáciu s Kočnerom vzdal funkcie predsedu súdu

TASR Postoj
TASR Postoj
Lindtnerov krok dnes oznámil minister spravodlivosti Gál.
Lindtnerov krok dnes oznámil minister spravodlivosti Gál.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Sudca Lindtner sa pre komunikáciu s Kočnerom vzdal funkcie predsedu súdu
David Lindtner v roku 2012. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Predseda súdu Bratislava III David Lindtner končí vo svojej funkcii. V pondelok pred pracovným stretnutím predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s predstaviteľmi generálnej prokuratúry, Súdnej rady a polície to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Gál poznamenal, že Lindtner sám uvažoval spôsobom, že donesie abdikačný list. „Ja som to prijal, pretože veci, ktoré sa udali, nie sú akceptovateľné. On je veľmi dobrý odborník, ale situáciu nezvládol a zlyhal,“ povedal Gál. Ako doplnil, sudca musí skúmať vhodnosť svojho správania aj na verejnosti, musí dbať o svoju odbornosť a zabezpečovať domnienku, že je nezávislý.

Lindtner potvrdil svoje stanovisko, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru kolegýň. „Preto som ministrovi spravodlivosti SR Gáborovi Gálovi dnes doručil moje písomné vzdanie sa funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III,“ uviedol pre TASR sudca Lindtner.

Sudca Lindtner priznal komunikáciu s Kočnerom

Predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner priznal, že s Marianom Kočnerom komunikoval o témach, ktoré sa objavili v uniknutej komunikácii z aplikácie Threema. Ich obsah zverejnil Postoj, sudca Lindtner teraz správy vysvetľoval v rozhovore pre SME

„Môžem potvrdiť, že takáto komunikácia prebehla. No neviem ju verifikovať doslova, teda či do nej bolo nejako zasiahnuté alebo nie,“ povedal Lindtner. 

Na otázku, prečo s Kočnerom riešil takéto veci, odpovedal, že ho komunikácia s ľuďmi napĺňa a obohacuje jeho pohľad na svet. „Denne mám desiatky hovorov alebo SMS správ a množstvo ľudí ma kontaktuje, aby som im povedal svoj právny názor. A ja som rád, keď sa oň ľudia zaujímajú,“ vyjadril sa. 

V rozhovore pripomenul, že s Kočnerom sa pozná „dvanásť, možno pätnásť rokov“. Podľa vlastných slov s Kočnerom komunikoval nielen cez Threemu, ale aj klasickými esemeskami či cez WhatsApp.

Predseda súdu Lindtner odmieta, že by pre Kočnera niečo na svojom súde vybavoval. Kočner sa ho totiž cez Threemu pýtal na dve sudkyne – Dášu Onuferovú a Vieru Kukučkovú, ktoré rozhodovali jeho kauzy. Obe sudkyne odmietajú, že by od nich predseda súdu Lindtner žiadal rozhodovať v prospech Kočnera. 

Lindtner pre SME uviedol, že sa obe sudkyne pre zverejnenú komunikáciu ocitli v zlom svetle, čo ho podľa vlastných slov veľmi mrzí a nesie za to plnú zodpovednosť. Zdvihnutý palec, ktorý použil pri komunikácii o jednej zo sudkýň, bol podľa neho neuváženým vyjadrením, ktoré mohlo evokovať falošnú predstavu o ovplyvňovaní súdneho rozhodnutia. „Zdvihnutý palec v tomto prípade neznamenal nič iné ako garanciu odbornosti a nezaujatého rozhodovania mojich kolegýň,“ uviedol Lindtner. 

Lindtnerovi polícia nevzala mobilný telefón, ako to spravila v lete piatim sudcom a jednému prokurátorovi. 

„A načo by im bola moja komunikácia s pánom Kočnerom tohto typu? Mňa nediskredituje samotný obsah, ale to, že som si s ním vôbec písal,“ reagoval Lindtner. „Diskredituje ma to z pohľadu verejnosti a možno aj z hľadiska osobnej integrity,“ dodal. 

Podľa vlastných slov si však osobnú integritu zachoval dvadsaťdva rokov, počas ktorých pôsobí v tejto profesii.  

„Pokiaľ by som mal čo i len tušenie, že tento človek okrem svojej kontroverznosti bude obvinený vo veci objednávky vraždy dvoch mladých ľudí, správal by som sa inak. On však bol stále obviňovaný,“ doplnil. 

Z Threemy vyplýva, že Lindtner sa minimálne raz s Kočnerom osobne stretol. 

„Áno, mali sme aj jedno stretnutie. Bolo to v aute, kdesi na parkovisku, naozaj si už nepamätám kde,“ reagoval pre SME, pričom podľa neho to bola „normálna debata o živote, o spoločenských problémoch. Chcel tiež vedieť od jedného môjho známeho, či by mohli mať nejaký obchodný vzťah alebo nie. Ja som to známemu povedal a on reagoval tak, že s týmto človekom nechce mať nič spoločné“. 

V rozhovore pre SME Lindtner priznal, že i on bol na zabíjačke v decembri 2017, na ktorej sa objavil aj Kočner. Na akcii bola aj šéfka Súdnej rady Lenka Praženková či členka rady Marcela Kosová. Obe sú aktuálne aj súčasťou komisie, ktorá má posudzovať kontakty sudcov na Kočnera. 

Lindtner svoju účasť na zabíjačke vysvetľoval tým, že jeden z organizátorov, advokát Martin Rehák, je jeho dlhoročný rodinný priateľ. Dodal, že na rozdiel od niektorých kolegov – sudcov neodišiel hneď po tom, ako sa na akcii objavil Kočner. 

Štvorica sudcov Okresného súdu Bratislava III vyzvala Lindtnera na odstúpenie

Štvorica sudcov Okresného súdu Bratislava III v nedeľu vyzvala Davida Lindtnera na odstúpenie z funkcie predsedu súdu. Výzvu adresovali TASR a slovenským médiám.

„Podľa médiami zverejnenej komunikácie medzi vami a Marianom K., ktorá je súčasťou trestného spisu a sám ste ju potvrdili, boli hrubo porušené etické princípy vyžadované na post predsedu súdu a zakotvené v zákone o sudcoch,“ uviedli vo výzve. Sudcovia pripomenuli, že túto komunikáciu Lindtner následne neprípustne bagatelizoval v mediálnej reakcii.

Štvorica sudcov uviedla, že ďalšie zotrvanie Lindtnera na poste predsedu súdu je z týchto dôvodov pre nich neakceptovateľné. Pod výzvou boli podpísaní Maroš Fekete, Ivana Fekete, Ivan Bartek a Karol Posluch.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0