Komentáre a názory 11. október 2019

Dôvod na blbý pocit Ivety Radičovej trvá

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Čo sa nezmenilo v našej opozícii od pádu Radičovej vlády.
Čo sa nezmenilo v našej opozícii od pádu Radičovej vlády.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Dôvod na blbý pocit Ivety Radičovej trvá
Iveta Radičová a vľavo poslanec Igor Matovič počas 26. schôdze NR SR 29. novembra 2011. Foto: Martin Bauman/TASR

Dnes je to osem rokov, čo prišla vláda Ivety Radičovej o dôveru a padla. Písal som už o tom veľa, dodnes si myslím, že hlavný diel zodpovednosti za pád vlády nesie premiérka, a nie Richard Sulík, ale keďže som v uplynulých rokoch absolvoval viacero stretnutí s aktérmi onej krízy vrátane niekoľkohodinového rozhovoru s Ivetou Radičovou, dnes by som rád upriamil pozornosť na to, čo o kríze hovorí ona. V jednej veci totiž pomenovala problém, ktorý sa najneskôr od tej noci ťahá s dnešnou opozíciou podnes.

Možno to položiť ako otázku: Poučila sa naša opozícia z roku 2011 a dokázala by dnes vládnuť inak?

Iveta Radičová mi po páde vlády povedala, že ak by jej koalícia nebola padla v tú noc pred 8 rokmi, padla by inokedy, že to bol už neudržateľný projekt.

Hypotetická otázka, iste. Ale nie ak sa na to pozrieme cez záujmy a trecie plochy, ktoré rozdeľujú politické spektrum, ktorému sa kedysi hovorilo pravica. Ten termín je už dávno mŕtvy, patrí iba nostalgikom, ktorí ešte žijú vo svete Fukuyamovej starej knižky a dogiem washingtonského konsenzu.

Obávam sa, že Iveta Radičová má pravdu. Nielen v tom, že by jej vláda nebola vydržala, jej pocit možno povýšiť na hypotézu: dnešné opozičné strany dodnes to nestrávili a nepoučili sa z roku 2011.

Prvým dôvodom je fenomén Matovič. Igor Matovič je deštruktívny politik s talentom na personálnu politiku. Jeho hnutie je napriek všetkému stále vitálne, za dekádu, čo je v politike, do nej priniesol málo pozitívneho, ale stále dokáže zaujať a zostaviť prekvapivé kandidátky. Vládnuť sa s ním nedá, to vie každý, ale otvorene to hovorí len Bugár.

Problém je, že Matovičov je dnes v politike viac. (Nech nečítam ďalší blog, mená si doplňte sami.)

Druhým a vážnejším dôvodom je, že opozičné strany stále nespracovali racionalitu konfliktu, ktorý otvoril Richard Sulík s témou gréckeho dlhu. Stalo sa vlastne ešte niečo horšie, zahraničná politika pre nich prestala naoko existovať, neriešia ju, nerozmýšľajú, ako riešiť závažné rozpory medzi nimi.

Problém, ktorý idem opísať, sa Slovenska stále týka menej ako iných krajín, stále v tom nie sme Amerika ani Británia, dokonca ani Poľsko či Grécko, ale ten problém tu je a nevyhneme sa mu. Prorocky ho pred mnohými rokmi zadefinoval Samueal Huntington, ktorý ho vyjadril ako „nesúlad medzi nízkou prestížou národnej identity v značnej časti elity a jej vysokou prestížou v prevažnej väčšine verejnosti“.

Je to problém konfliktu nadnárodný vs. národný, EÚ vs. národný štát, globálny a kozmopolitný vs. národný až nacionálny, je to aj spor medzi Bruselom a V4 alebo to, čomu sa v Anglicku hovorí Anywheres vs. Somewheres (vysvetlenie v tomto texte).

Sulík mal v spore o grécky dlh a euroval pravdu. Stál však proti väčšine nielen v domácom parlamente, ale proti podstatne silnejším hráčom – EÚ, nadnárodné finančné inštitúcie, veľké médiá. Ten zápas sa nedal vyhrať, bolo ho ale správne zviesť.

Neplatí to pre každý takýto spor. Spor o kvótach na migrantov, ako sa ukázalo, sa dal aj vyhrať. Spor o genderové dokumenty tiež. Otázka je, čo prinesie budúcnosť.

Pointa je v tom, že tieto spory nás neobídu a že dnešnú opozíciu hlboko rozdeľujú. Na jednej strane stojí progresívny silikónový svet plus flexibilní liberáli, na druhej strane národný konzervativizmus, ktorého ozvenu raz počuť v tej, raz onej strane (čistého reprezentanta nemá). Vzhľadom na to, čo predpovedal Huntington, si tento postoj osvojil aj Smer, Harabin aj ďalší.

Ako je ale pripravená zviesť a ustáť takéto spory široká opozičná koalícia?

Obávam sa, že rovnako ako v roku 2011.

Ešte som to tuším neurobil, ale musím dať v jednej veci Ivete Radičovej za pravdu. Dôvody na jej blbý pocit spred 8 rokov trvajú.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0