Aktuálne 10. september 2019

Dočasným poradcom Trumpa pre národnú bezpečnosť bude Boltonov námestník

TASR
TASR
Boltona požiadal o rezignáciu samotný Trump, nesúhlasil s jeho názormi.
Boltona požiadal o rezignáciu samotný Trump, nesúhlasil s jeho názormi.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Dočasným poradcom Trumpa pre národnú bezpečnosť bude Boltonov námestník
Bývalý poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton. Foto - TASR/AP

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Novým poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť sa dočasne stane Charles Kupperman. K zmene došlo po tom, čo Trump z tohto významného postu odvolal Johna Boltona. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia CNN.

Kupperman doteraz pôsobil ako Boltonov zástupca a bol jeho blízkym spojencom a poradcom.

"Priorita a praktiky Johna Boltona jednoducho nie sú v súlade s prezidentovými a každý úradujúci prezident má právo dosadiť na toto miesto niekoho, kto bude napĺňať jeho program. To už nebolo udržateľné, preto prezident vykonal zmenu," uviedol zástupca tlačovej tajomníčky Bieleho domu Hogan Gidley.

Trump v utorok na Twitteri oznámil, že už nebude potrebovať služby svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý bol vo funkcii od apríla 2018.

"Včera večer som Johna Boltona informoval, že Biely dom už jeho služby nebude potrebovať. Rovnako ako iní členovia administratívy, ani ja som s mnohými jeho názormi nesúhlasil. Preto som ho požiadal o rezignáciu, ktorú mi doručil. Za jeho služby Johnovi veľmi pekne ďakujem. Nového poradcu pre národnú bezpečnosť vymenujem na budúci týždeň," napísal na Twitteri americký prezident.

Bolton takisto na Twitteri napísal, že v pondelok večer ponúkol Trumpovi svoju rezignáciu, na čo prezident odpovedal: "Porozprávame sa o tom zajtra".

Vo funkcii Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť pôsobil Bolton od 9. apríla 2018. V rokoch 2005-2006 bol veľvyslancom Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov a v rokoch 2001-2005 pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia a bezpečnosť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0