Priemerný Slovák ročne vyhodí 160 kilogramov potravín, dá sa to však zmeniť

Priemerný Slovák ročne vyhodí 160 kilogramov potravín, dá sa to však zmeniť
Ilustračné foto - TASR/Radovan Stoklasa
Takmer každá desiata domácnosť potraviny vyhadzuje každý deň.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Priemerný Slovák ročne vyhodí 160 kilogramov potravín, dá sa to však zmeniť
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Poľské a spojenecké stíhačky opäť vzlietli pre ruské útoky na západe Ukrajiny

Návrh zákona nariaďujúci zverejnenie Epsteinových spisov schválil aj Senát

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Priemerný obyvateľ Slovenska ročne vyprodukuje viac ako 160 kilogramov potravinového odpadu, čo predstavuje hmotnosť dvoch veľkých chladničiek.

Takmer každá desiata domácnosť dokonca potraviny vyhadzuje každý deň. Upozorňuje na to občianske združenie Free food, podľa ktorého však každý môže urobiť niečo preto, aby boli tieto čísla nižšie.

"V chladničke by ste mali mať poriadok a poznať jej obsah aj po pamäti. V takom prípade sa vám nestane, že kúpite niečo, čo sa už v chladničke nachádza," odporúča stránka kampane Odpadlíci - Boj o prežutie, na ktorej občianske združenie spolupracuje so spoločnosťou Klarstein. Ďalším tipom je ukladať čerstvé potraviny do zadných častí chladničky a staršie vytiahnuť dopredu.

Podľa "odpadlíkov" je tiež pri znižovaní potravinového odpadu dobré naberať si menej jedla. "Veľakrát sa stáva, že oči by jedli a na tanier si naložíme viac, ako sme schopní zjesť. Potom nedojedené zvyšky končia v koši. Naberte si tak radšej menej a v prípade potreby si naložíte znova," radia.

Ľudia tiež podľa stránky potraviny často vyhadzujú, pretože nerozlišujú dátumy minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby. "Dátum spotreby vyjadruje dobu, dokedy je potravina zdravotne v poriadku a po tomto dátume je už nepredajná. Dátumom minimálnej trvanlivosti sa označuje obdobie, kedy je potravina v najvyššej kvalite. Po uplynutí tohto dátumu je však potravina naďalej zdravotne v poriadku," vysvetľuje.

Kampaň uznáva, že dodržiavať opatrenia proti plytvaniu jedlom môže byť náročné. Odporúča preto motivovať sa. "Evidujte si, koľko ste vďaka týmto pravidlám dokázali ušetriť za týždeň či mesiac. Kalkulačka a životné prostredie hovoria celkom jasne - obmedziť plytvanie jedla sa oplatí. Pocíti to nielen vaša peňaženka, ale aj príroda," zdôrazňuje.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
potraviny chladnička
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred hodinou

Počasie: Slnečno, neskôr popoludní miestami pribúdanie oblačnosti. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 stupňov. (shmú)

pred 10 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť