Spoločnosť 01. máj 2019

Ako obstál Marián Kuffa v kaviarni? (+video)

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Mestskí katolíci chceli trochu pogrilovať farára Kuffu. Ten vysvetľoval, čo je hnoj. 
Mestskí katolíci chceli trochu pogrilovať farára Kuffu. Ten vysvetľoval, čo je hnoj. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Ako obstál Marián Kuffa v kaviarni? (+video)
Debata s Mariánom Kuffom na BHD. Foto: Patrícia Matiová

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom na slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu.

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Kňaz Marián Kuffa bol v utorok večer hosťom festivalu Bratislavské Hanusove dni. Organizátor podujatia Juraj Šúst v rozhovore pre Postoj minulý týždeň vysvetlil, že známeho kňaza na akademický festival zavolali, aby došlo k vzájomnému obohateniu. 

Čo teda stretnutie žakovského farára a mestských kresťanov prinieslo? 

O politikoch môžeme len predpokladať

Po prvé, ukázalo sa, že Marián Kuffa je zvyknutý rozprávať sám. Organizátori mu zámerne nedali priestor na vlastnú prednášku či duchovné zamyslenie, ale hneď od začiatku mu mala klásť otázky dvojica moderátorov a potom aj publikum. 

Bol to dobrý ťah, lenže farár zo Žakoviec bol dominantnejší. Po otázke začal vždy zoširoka rozprávať svoje príbehy. Nedá sa povedať, že by sa úplne otázkam vyhýbal, skôr sa javilo, že je za tie roky zvyknutý rozprávať sám, a nie viesť s niekým diskusiu. Do budúcnosti to chce možno trochu menej moderátorského rešpektu – pre dobro diskusie. 

Poďme ale k obsahu. 

Odhliadnuc od Kuffovho životného príbehu a niekoľkých epizód z jeho pastorácie sa veľká časť večera týkala politickej podpory a verejného angažovania známeho farára. 

Na priamu otázku, prečo podporil v prezidentských voľbách Štefana Harabina, respektíve v druhom kole Maroša Šefčoviča, odpovedal, že nikdy nepovedal, ktorého kandidáta majú ľudia voliť, ale akého. „Nehovoril som do politiky, ale do morálky. (...) Kuffa nie je ficovec, ani kotlebovec, ani dankovec. Ja som hodnotovec.“ Tvrdí, že pozeral vždy na hodnoty. „Pán Harabin bol najhlasnejšie proti dženderu. Pán Boh si ho na to použil,“ vyhlásil. 

Pri voľbách mal podľa vlastných slov na zreteli národ, cirkev a rodiny. „Aj keď si ty volil protichodne, ale toto si mal na mysli, tak to je v poriadku,“ obrátil sa k publiku. 

Keď však dostal od moderátora otázku, či nie je nebezpečné, že takto sa môže hocikto s pochybnou minulosťou pred voľbami prihlásiť ku kresťanským hodnotám, odvetil: „My nepoznáme, čo sa odohráva v srdci. (...) My môžeme o politikoch jedine predpokladať,“ povedal. „Nemáme dôkaz, nevidíme do srdca. Až na poslednom súde sa uvidí, až smrť dá pečiatku. (...) Pani Čaputovú nepoznám, ale z plnosti srdca hovoria ústa. Počúval som, čo hovoria kandidáti. Harabin hovoril, že je proti dženderu,“ dodal. 

Marián Kuffa považuje za najväčšie nebezpečenstvo „dženderizmus“, no vyzval ľudí, aby bojovali aj proti ostatným neduhom. „Ja som sa zahryzol len do jedného chápadla chobotnice kultúry smrti. Ale vy choďte a riešte aj korupciu, potraty. Ja držím džender. Keby som sa rozbehol za piatimi zajacmi, všetky mi ujdú,“ hovoril. 

Kuffova obhajoba 

Stretnutie s Mariánom Kuffom bolo prínosom nielen v tom, že bližšie ukázalo, ako rozmýšľa o politikoch, ale aj ako vníma v tom celom seba. Povedal, že ľudia mali o ňom falošnú predstavu, ako kedysi židia o Ježišovi.

„Pred dvoma rokmi ma volali celebrita, charizmatický farár, filantrop. Pred rokom som bol extrémista a dnes som fašista,“ mienil. Ako súčasť svojej obhajoby hovoril aj o tom, že kým fanatik žije bez lásky, on má priamy kontakt s vrahmi, prostitútkami, lesbami, zoofilmi... „Tí, čo hovorili Hossana, dnes kričia na mňa: Ukrižujte ho! Teba ešte netlačia na kríž? Koho potom nasleduješ?“ opýta sa a v sále je ticho.  

Zarážajúcejšie môže pôsobiť to, že Kuffa po niektorých kritickejších otázkach (napríklad prečo nehovorí o Harabinovi alebo Šefčovičovi celú pravdu), začal rozprávať o tom, že v publiku sú ako za Ježišových čias učeníci, čo chcú počúvať, ale aj „zákerní farizeji, čo ho chcú podchytiť v reči“. 

Kuffa síce celý čas pôsobí veľmi sebavedome, v niektorých chvíľach však prizná, že sa môže mýliť. „Môže byť, že Boh mi povie: Si tam narobil kiksov.“ Plné hľadisko zase rozosmeje po otázke, či si uvedomuje, že má vplyv na verejnú mienku: „No to dúfam, že mám.“

S prvkami mítingu 

Počas večera s Mariánom Kuffom odzneli aj ďalšie zaujímavé otázky či tvrdenia – prečo nepodporil Františka Mikloška, že Maroš Šefčovič zjednotil Smer a najviac pomohol boju proti Istanbulu, že je za právo na odpoveď a ďalšie.

Z Kuffu bolo evidentne cítiť, že bratislavské publikum považuje za citlivejšie, korektnejšie a robí mu až radosť ho provokovať. Užíval si to. 

Keď použije slovo hnoj, dodá: „Žiadny bontón, Bratislavčania – hnoj. Ja som z dediny,“ povedal a začal vysvetľovať, čo je hnoj. O protestoch Za slušné Slovensko sa vyjadril, že to bol „krásne zorganizovaný puč, našťastie, nepodarený. Tak to máte na plnú hubu!“ 

Počas utorkového večera bolo ťažké sa ubrániť dojmu, že atmosféra nesie niekoľko čŕt politického mítingu. V hľadisku boli napríklad ľudia, ktorí dávali počuteľne najavo súhlas s niektorými Kuffovými výrokmi. Ženy v strednom veku sediace pri autorovi zase jemne „prskali“, keď zaznievala kritickejšia otázka. 

Aby sa nezabudlo, debata s farárom Kuffom sa začala aj končila modlitbou a požehnaním. 

Mala priniesť vzájomné obohatenie a v istom zmysle k tomu došlo. No zároveň vyšlo najavo, že medzi mestskými katolíkmi a kuffovcami (ak to tak možno pracovne nazvať) panujú značné nedorozumenia. Preto či už na fare v Žakovciach, alebo v centre hlavného mesta – rozhovory by mali rozhodne pokračovať. 

Foto – Patrícia Matiová

Prečo ste mohli čítať tento článok zadarmo?

Články na Postoji nie sú spoplatnené ani uzamknuté, aby k nim malo prístup čo najviac ľudí. Ich tvorba ale stojí značné úsilie, čas a peniaze. Práca našej profesionálnej redakcie je financovaná z pravidelnej podpory mnohých našich čitateľov. Budeme si veľmi vážiť, ak nás aj vy TERAZ PODPORÍTE, aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe hodnotného obsahu. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0