Salmonelóza sa najčastejšie prenáša zle tepelne upraveným mäsom

Ničí ju teplota 70 stupňov Celzia. „Pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa hygienikov.
3 minúty čítania 3 min
Vypočuť článok
Salmonelóza sa najčastejšie prenáša zle tepelne upraveným mäsom
0:00
0:00
0:00 0:00
TASR
TASR
Ďalšie autorove články:

Biela vrana Ocenenie získali odbojár Otto Šimko, psychológ Anton Heretik a tri bývalé zamestnankyne SNG

Robert Fico požiadal šéfa NATO Marka Rutteho o posilnenie protivzdušnej obrany Slovenska

Dodávateľ vody v Gaze pozastavil svoje služby po zadržaní zamestnanca Hamasom

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich.

Pre TASR to uviedla hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková. ÚVZ preto apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia. „Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil.

Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ povedal.

Úrad súčasne apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať lehotu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.

„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.

Dôležité je tiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. „Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín,“ poznamenal ÚVZ.

Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje tiež na správnu manipuláciu so surovinami a s jedlami aj ich správne skladovanie. „Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty, alebo v aute,“ zdôraznil.

Počet prípadov salmonelózy je na Slovensku podobný ako v minulých rokoch. Tento rok zaznamenali 2379 prípadov.

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky stupeň Celzia Salmonelová enteritída
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
pred 7 hodinami

Súhrn udalostí v utorok 18. novembra:

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť