Aktuálne 27. november 2022

Dohoda vlády s lekármi Matovič vraví o nebezpečnom precedense. Bez neho by dohoda nebola, tvrdí LOZ

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Podľa podpredsedu Sme rodina Petra Pčolinského sú víťazom pacienti.

Podľa podpredsedu Sme rodina Petra Pčolinského sú víťazom pacienti.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Matovič vraví o nebezpečnom precedense. Bez neho by dohoda nebola, tvrdí LOZ
Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf OĽaNO Igor Matovič považuje uzavretie dohody s lekárskymi odborármi za „nebezpečný precedens“ na úkor iných zamestnancov. Z dohody sa neteší. Tvrdí, že lekári budú mať vyššie platy aj ako v Česku a pre ich navýšenie miezd budú teraz menej zarábať ostatní zdravotníci.

Minister financií v diskusnej relácii O 5 minút 12 zároveň vyjadril obavu, že po lekároch začnú štrajkovať za vyššie platy aj ďalší zamestnanci štátu. Medzi nimi spomenul učiteľov, zamestnancov atómovej elektrárne, ale aj smetiarov či upratovačky.

Predseda najväčšieho vládneho hnutia neodpovedal priamo na otázku, či sa k dohode dospelo práve preto, že na sobotnom rokovaní nebol, no zopakoval, že sa už viac odmietol zúčastňovať na „vydieraní“ s lekármi, ktorým nešlo o záujmy pacientov ani lepšiu zdravotnú starostlivosť, ale len o platy. 

„Obávam sa, že prehral pacient,“ tvrdí Matovič s tým, že odborári si zobrali pacientov za rukojemníkov. Po navýšení platov očakáva, že budú teraz lekári k pacientom lepší a prestanú sa sťažovať.

Čítajte tiež

Dohoda by bez súhlasu Matoviča nebola, tvrdí Visolajský

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského v sobotu prispelo k dohode najviac to, že vláda si konečne uvedomila, v akej situácii sa nachádza.

„A že si uvedomili, že inej cesty ako dohodnúť sa s lekármi niet,“ hovorí Visolajský pre Postoj. 

Aj keď prístup premiéra Eduarda Hegera označil za veľmi vecný a konštruktívny, dodáva, že na dohodu bol potrebný súhlas aj ostatných vládnych predstaviteľov vrátane predsedu OĽaNO Igora Matoviča.

„Bez pozitívneho prístupu všetkých by k dohode neprišlo, čo naozaj veľmi oceňujem. Všetkým im za to ďakujem,“ dodal šéf LOZ-u, ktorý chce urobiť všetko pre to, aby pacienti čo najskôr pocítili zmeny. „Čaká nás veľa práce, aby pozitívne zmeny pocitili aj pacienti.“

Ruku k dielu majú však podľa neho najskôr priložiť poslanci parlamentu a schváliť ich návrhy.

Sme rodina sa zastala Matoviča, za víťaza pokladá pacienta

Podpredseda parlamentu a hnutia Sme rodina Peter Pčolinský na margo dohody hovorí, že jej víťazom sú pacienti, lebo nebude ohrozená zdravotná starostlivosť.

Zároveň sa v relácii Na telo televízie Markíza zastal ministra financií. Podľa jeho slov by bez pričinenia Igora Matoviča dohoda s lekárskymi odborármi nevzišla. Bolo podľa neho namieste, aby posudzoval požiadavky lekárov z finančnej stránky.

Bránil ho tak pred šéfom opozičného Smeru Robertom Ficom, podľa ktorého nie je Matovič zo psychickej stránky zrejme v poriadku a nie je tak spôsobilý na právne úkony. Ako prekážku dohody označila Igora Matoviča aj exministerka Mária Kolíková z SaS.

Hlas medzičasom avizoval podporu v parlamente všetkým návrhom, ktoré vzídu zo sobotnej dohody s lekárskymi odborármi.

Peter Pellegrini s Kolíkovou kritizovali vládu, že dokáže spraviť niečo normálne len vtedy, ak je pod systematickým a silným tlakom. Podľa lídra Hlasu mohla vláda vyrokovať aj menej bolestivý finančný kompromis, keby požiadavky lekárov riešila už v auguste.

Pre navýšenie platov však bude najdôležitejšie schválenie rozpočtu, ktorý SaS, Smer ani Hlas neplánujú podporiť.

Slovenskí lekári dostanú české platy, sestry nie

Keďže lekári odmietli stabilizačný príspevok, ktorý v stredu predstavil minister financií Igor Matovič, vrátili sa späť ku koeficientom.

Od 1. januára 2023 bude neatestovaný lekár zarábať minimálne 1,5-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov a za každý rok praxe dostane navýšenie o 1,5 percenta.

Pre atestovaného lekára pôjde o koeficient 2,5-násobku priemernej mzdy a za každý rok praxe si prilepší 2,5 percenta až do 30 rokov praxe. Vláda sa zároveň s lekármi dohodla, že od 1. januára 2025 sa pri atestovaných lekároch zvýši koeficient praxe z 0,025 na 0,03, teda na požadované tri percentá tak, ako to pôvodne žiadali lekári.

Lekári budú spomedzi zdravotníckych povolaní odmeňovaní za odpracované roky najdlhšie. Oproti iným povolaniam až o 10 rokov viac. Podľa premiéra Hegera ide o najväčší kompromis, aký sa dal dosiahnuť. Rezort zdravotníctva bude v najbližších dňoch pracovať na príprave pracovných zmlúv.

Platy lekárov sa po zvýšení skutočne dostávajú na českú úroveň. Priemerný plat slovenského lekára v nemocnici s príplatkami by mal od roku 2023 presahovať 4 500 eur.

Ostatní zdravotníci dostanú stabilizačný príspevok

Ani avizovaný stabilizačný príspevok sa neruší. Môžu oň požiadať všetci ostatní zdravotnícki pracovníci okrem lekárov. Dokopy ide o 40-tisíc ľudí.

Sestry, sanitári, rádiológovia či fyzioterapeuti majú tak nárok získať paušálny príspevok 5-tisíc eur, ak zostanú v zdravotníctve nasledujúce tri roky. Pri polovičnom úväzku dostanú polovičnú sumu. Ak by sa počas daného obdobia rozhodli zo systému odísť, musia alikvotnú sumu vrátiť.

Príspevok by mal byť podľa slov ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského vyplatený do konca decembra, podľa ministra financií by ho mohli dostať už v novembrovej výplate. Náborový príspevok pre zdravotníckych pracovníkov však už nie je aktuálny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0