Aktuálne 27. máj 2022

Kandidáti na šéfa RTVS Jaroslav Rezník to ide skúsiť znova, najväčším súperom môže byť Tibor Búza

TASR Postoj
TASR Postoj

Výber riaditeľa bude podľa poslanca Kristiána Čekovského profesionálnejší a transparentnejší, keďže je v koalícii dohoda na verejnej voľbe šéfa RTVS.

Výber riaditeľa bude podľa poslanca Kristiána Čekovského profesionálnejší a transparentnejší, keďže je v koalícii dohoda na verejnej voľbe šéfa RTVS.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Jaroslav Rezník to ide skúsiť znova, najväčším súperom môže byť Tibor Búza
Jaroslav Rezník, Tibor Búza. Foto - TASR

O post generálneho riaditeľa RTVS sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků.

Mená oznámili na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá počas piatkového otvárania obálok s ohlásenými kandidatúrami. Výbor dostal celkovo deväť prihlášok, jedna však nespĺňala stanovené kritériá a náležitosti uvedené vo výzve.

Okrem súčasného riaditeľa verejnoprávneho média Rezníka sa s RTVS spája aj bývalé pôsobenie Búzu a Machaja, ktorí boli v minulosti na postoch programových riaditeľov televíznej, resp. rozhlasovej sekcie. Práve o Búzovi sa hovorí ako o najvážnejšom protikandidátovi súčasného šéfa RTVS. 

Golian pôsobil ako vrcholový manažér v oblasti telekomunikácií, v súčasnosti je členom zboru poradcov predsedu vlády SR pre oblasť digitalizácie. Živica pracuje na manažérskych pozíciách v oblasti komunikačnej a marketingovej stratégie.

Badač je filmový producent, Janků je známy ako pesničkár, scénograf a publicista, Seman je moderátor aj autor publicistických i dokumentárnych diel.

Výboru prišla ešte jedna prihláška, avšak bez doplnenia podkladov, ktoré musia byť povinnou prílohou kandidatúry, rovnako bez kontaktných údajov, bola preto vyradená.

Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽaNO) pripomenul, že v koalícii je dohoda na verejnej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. „Výber tak bude výrazne profesionálnejší a transparentnejší ako v minulosti,“ zdôraznil.

Podpredsedníčka parlamentného mediálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) vníma pozitívne počet i profily kandidátov. „Sú to profesionáli, ktorých poznáme, bude to teda o kvalite ich projektov a prezentácii a som si istá, že z týchto kandidátov vyberieme naozaj toho najlepšieho,“ uviedla.

Výzvu na prihlasovanie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS zverejnil Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá 27. apríla. Verejné vypočutie je na programe 13. júna, samotná voľba sa v pléne parlamentu má uskutočniť v poslednej júnovej dekáde.

Na verejnom vypočutí budú kandidátom klásť otázky aj členovia odbornej komisie zriadenej výborom, v ktorej majú mať zastúpenie experti z oblasti médií, ale aj zástupcovia akademickej a kultúrnej obce, tretieho sektora, menšín i znevýhodnených skupín.

Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0