Aktuálne 05. február 2016

Clintonová a Sanders debatovali pred primárkami v New Hampshire

TASR
TASR
Štvrtková debata bola poslednou pred primárkami v New Hampshire, kde má Sanders podľa prieskumov pred Clintonovou veľký náskok.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Štvrtková debata bola poslednou pred primárkami v New Hampshire, kde má Sanders podľa prieskumov pred Clintonovou veľký náskok.

Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a senátor za štát Vermont Bernie Sanders sú poslední dvaja uchádzači, ktorí pokračujú v boji o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany po tom, ako z neho na základe výsledkov hlasovania v štáte Iowa odstúpil bývalý guvernér Marylandu Martin O'Malley. Vo štvrtok večer sa Clintonová a Sanders stretli prvýkrát sami dvaja v poslednej televíznej debate pred utorňajšími straníckymi primárkami v New Hampshire.

Diskutovali o tom, ako dosiahnuť liberálne ciele ako je zdravotná starostlivosť pre všetkých a lepší vzdelávací systém, informovala tlačová agentúra AP. Clintonová odmietla Sandersove návrhy ako "nerealizovateľné", zatiaľ čo senátor obvinil Clintonovú, že je ochotná uspokojiť sa s menej, ako si Američania zaslúžia.

"Nesúhlasím s názorom, že to Spojené štáty nemôžu urobiť," povedal Sanders o svojom pláne na všeobecnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. Clintonová trvala na tom, že obaja chcú to isté, "rozchádzame sa v tom, odkiaľ začať a kde skončiť," dodala.

Súboj o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany, kde bola Clintonová dlho považovaná za jasnú favoritku, sa tento týždeň vyostril. Clintonová v pondelok iba tesne (o 0,2 percenta) zvíťazila nad Sandersom v hlasovaní na volebných zhromaždeniach demokratov v americkom štáte Iowa, hoci tam podľa prieskumov mala šesťpercentný náskok.

Následne sa obaja dohodli na pridaní štyroch ďalších verejných debát do programu sezóny primárok. Štvrtková debata bola poslednou pred primárkami v New Hampshire, kde má Sanders podľa prieskumov pred Clintonovou veľký náskok.

Vyostrenie súboja oboch uchádzačov dokazujú aj ich finančné výsledky. Clintonová oznámila, že v januári získala na predvolebnú kampaň od darcov 15 miliónov dolárov, čo je o päť miliónov menej ako Sanders, ktorý ju prvýkrát prekonal. 

Vo štvrtok sa prezentoval ako zjavný outsider v boji s "najvplyvnejšou politickou organizáciou v krajine". Clintonová naznačila odhodlanie znížiť jeho náskok pred utorňajšími primárkami v štáte, v ktorom v roku 2008 porazila súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu predtým, ako ju definitívne porazil. Jej šance sú oveľa nádejnejšie v primárkach a na volebných zhromaždeniach, ktoré budú nasledovať po New Hampshire, dodala AP.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0