Politika 26. marec 2021

Svet v kocke Čo dokáže jeden „blbý lidovec“

Postoj
Postoj

Prague Pride nedostal dotáciu, CDU/CSU hľadá lídra do volieb a veriaci cukrár z Colorada čelí ďalšiemu súdnemu procesu.

Prague Pride nedostal dotáciu, CDU/CSU hľadá lídra do volieb a veriaci cukrár z Colorada čelí ďalšiemu súdnemu procesu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Čo dokáže jeden „blbý lidovec“
Foto: wikimedia.org

Prinášame komentovaný prehľad svetových správ z tohto týždňa. Jeho autormi sú Jozef Majchrák (o stopnutí dotácie pre Prague Pride), Christian Heitmann (o tom, kto povedie nemeckú CDU/CSU do volieb) a Lukáš Krivošík (o slobode vierovyznania na pozadí ďalšieho súdneho procesu s veriacim cukrárom z Colorada).

Pražskí poslanci nedali dotáciu Prague Pride

Po tom, čo letný LGBTI festival Prague Pride dostal minulý rok - v čase covidových obmedzení - miliónovú dotáciu od českého hlavného mesta, vyvolalo to pomerne veľkú kritiku.

Nič to však nezmenilo na tom, že strana Piráti, ktorá pražský magistrát kontroluje, to prezentovala ako svoje veľké víťazstvo.

Rušno okolo festivalu bolo aj tento rok, keď Praha opäť rozhodovala o dotáciách. Tentoraz však festival vyšiel naprázdno a pražskí poslanci mu navrhovanú dotáciu 650-tisíc českých korún odmietli schváliť.

Hlavnú zásluhu na tom ma jediný pražský poslanec za KDÚ-ČSL Jan Wolf. Tomuto kresťanskému demokratovi sa podarilo zákulisnou diplomaciou dosiahnuť rozdelenie hlasovania o balíku dotácií na cestovný ruch, vďaka čomu sa o grante pre Prague Pride hlasovalo samostatne. Následne sa stalo to, že všetky ostatné granty boli bez problémov schválené, ale návrh dotácie pre LGBTI festival neprešiel.

Okrem Wolfa dotáciu nepodporila ani veľká časť pražských poslancov za ODS, ANO, TOP 09 a STAN (Starostovia a nezávislí). Argumentovali tým, že suma je prehnane vysoká a keďže na festivale sa v lete nebudú môcť zúčastniť desaťtisíce návštevníkov, takáto štedrá podpora nedáva zmysel.

Poslancom z iných strán tiež prekážalo, že Piráti minulý rok využili festival na vlastnú politickú kampaň pred regionálnymi a senátnymi voľbami.

Jan Wolf patrí k dlhodobým kritikom festivalu Prague Pride. Keď v roku 2019 pražský magistrát na čele s primátorom Zdeňkom Hřibom, zvoleným za Pirátov, vyvesil na svojej budove dúhovú zástavu, Wolf sa voči tomu ostro vymedzil. Známy sa stal jeho príspevok na sociálnych sieťach, na ktorom je pred budovou magistrátu v tričku s obrázkom rodiny s deťmi a nápisom „My sme tu tiež“.

Priaznivci festivalu medzi pražskými poslancami sa chcú ešte pokúsiť nepridelenie dotácie zvrátiť a avizujú, že návrh na jej pridelenie predložia opäť v apríli.

V každom prípade, podľa českých médií znelo tento týždeň útrobami Pirátmi ovládaného pražského magistrátu nahnevané: „Čo dokáže jeden blbý lidovec“.

Korupcia, karneval a kancelár

Nemecká CDU/CSU čelí niekoľkým výzvam: v marci prehrala regionálne voľby v dvoch spolkových krajinách, niekoľko poslancov je obvinených z korupcie a ešte stále sa nevie, kto ju povedie do parlamentných volieb v septembri.

Tradične pripadá rola kandidáta na kancelára predsedovi CDU, ktorá kandiduje vo všetkých spolkových krajinách s výnimkou Bavorska, kde pôsobí CSU.

Tá síce už v minulosti dvakrát nominovala kandidáta na post kancelára, no vyhrať sa jej nikdy nepodarilo. Možno boli na vine výnimočne silní protikandidáti, možno je to tým, že Nemci proste nechcú Bavora za kancelára, každopádne v CDU zostala pachuť, že Bavor prináša kresťanským demokratom smolu. Kandidát z Bavorska bol preto vždy poslednou opciou, keď CDU nevedela, ktorým smerom sa vydať a kto ju povedie.

Zdá sa však, že list sa začína obracať. CDU si totiž sama nevie dať rady. Strana je vnútorne rozpoltená, len s tesnou väčšinou v januári zvolila do svojho čela Armina Lascheta, premiéra Severného Porýnia-Vestfálska.

Laschet predstavuje pre nemalú časť Nemcov kurióznu osobnosť. O každom nemeckom regióne sa šíria vlastné stereotypy: Hanzeáti zo severu majú suchý zmysel pre humor podobný Angličanom, Bavori varia najlepšie pivo a nosia kožené nohavice, Švábi sú držgroši a Porýnčania, tí pijú víno a oslavujú karneval.

Do tohto stereotypu zapadá aj Armin Laschet, ktorý sa celé roky prezentoval ako ochranca porýnskeho karnevalu. No zatiaľ čo v Porýní s takýmto správaním získal srdcia karnevalistov, ktorých je 2,6 milióna, v Hamburgu, Berlíne či Mníchove voliči hľadia na fotky účastníka karnevala, ktorý chce byť kancelárom, s otázkou, čo je to za šaša.

A aj medzi rodnými „karnevalistami“ nadšenie pre Lascheta sčasti ochladlo po tom, čo karneval padol za obeť pandémii.

Pritom CDU/CSU práve teraz potrebuje kandidáta, ktorý vzbudzuje dôveru. Už niekoľko týždňov sa vynárajú prípady poslancov, ktorí zarobili na províziách pri obstarávaní rúšok a respirátorov, ďalší poslanec CDU mal pochybné finančné styky s Azerbajdžanom. Aj keď jeden z obvinených poslancov už odstúpil, voliči na to (zatiaľ) nezabudli.

V prieskumoch CDU/CSU padla na 26 až 28,5 percenta, pritom ešte v januári mala okolo 37 percent. V takejto situácii by bavorský premiér z CSU Markus Söder mohol byť ideálnym kandidátom. Väčšina voličov mu dôveruje, 37 percent si ho želá ako kancelára. Oproti tomu Laschet by presvedčil iba 18 percent ľudí a skončil by na treťom mieste za kandidátmi SPD a Zelených. Pre stranu, ktorá má nárok nominovať kancelára, to je tragédia.

A aj medzi tými, ktorí nevolia CDU/CSU, Söder dokáže presvedčiť. Približne 54 percent Nemcov mu dôveruje, čím je druhým najdôveryhodnejším politikom po Angele Merkelovej. Laschet opäť raz zaostáva, je na šiestom mieste s 35 percentami.

Či však Söder bude mať záujem prevziať miesto kandidáta, je otázne. Söder je nepochybne ambicióznym politikom, no vie si spočítať, že po 16 rokoch vlády Merkelovej sú šance na opätovný úspech nízke. Ak prehrá voľby v septembri, na veľkolepú politickú budúcnosť môže zabudnúť.

Časť CDU sa preto nazdáva, že Söder o kandidatúru v skutočnosti nemá záujem, ale len sa snaží získať pre svoju stranu lepšie ministerstvá. To, či však bude vôbec čo rozdeľovať, sa uvidí až v septembri. Ak sa volebným lídrom CDU/CSU stane Laschet, je celkom možné, že posty nebude rozdeľovať on, ale kancelár Habeck a jeho strana Zelených.

Cukrár z Colorada opäť odmietol vyrobiť tortu

Jack Phillips sa medzičasom stal asi najznámejším cukrárom, a to zďaleka nielen vo svojom americkom štáte Colorado. V roku 2012 si chcel homosexuálny pár u neho objednať svadobnú tortu, čo cukrár odmietol s odkazom na svoje náboženské presvedčenie a na fakt, že Colorado ani takéto zväzky vtedy neuznávalo (čo sa odvtedy zmenilo).

Dotknutý pár sa obrátil na Coloradskú komisiu pre občianske práva, došlo k súdnemu procesu, a ten sa skončil až na americkom Najvyššom súde. V roku 2018 sudcovia dali v pomere 7 ku 2 za pravdu Phillipsovi, ale len v tom zmysle, že Coloradská komisia pre občianske práva sa voči nemu previnila protináboženskou zaujatosťou, keď prípad riešila na nižšom stupni. No Najvyšší súd nechal otvorené, či podnikatelia môžu odmietať požiadavky zákazníkov z radov LGBTI osôb, ktoré by boli v rozpore s ich svedomím a náboženským presvedčením.

Teraz čelí Phillips podľa magazínu Christianity Today ďalšiemu súdnemu procesu, ktorého prejednávanie začalo v pondelok v Denveri. V roku 2017 ho totiž transrodová osoba menom Autumn Scardina požiadala, aby upiekol tortu na počesť jej zmeny pohlavia. Bolo to práve v deň, keď Najvyšší súd súhlasil s vypočutím Phillipsovho prípadu.

Scardina to počul a podľa vlastných slov chcel otestovať svojou objednávkou cukrárovo tvrdenie, že nesúhlasil s posolstvom torty v pôvodnom prípade, ale iný druh svojich výrobkov rád komukoľvek predá. Phillips aj túto objednávku odmietol.

Podľa slov jeho právnika to nebolo o Scardinovi, ale o jeho vierou motivovanom nesúhlase s posolstvom torty. Cukrár vraj podobne odmieta vyrábať aj cukrovinky s tematikou Halloweenu.

Súdny proces sa môže opäť tiahnuť niekoľko rokov. Nie je vylúčené, že ho opäť bude musieť rozuzliť až Najvyšší súd.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0