Aktuálne 25. september 2020

Nové opatrenia Svadby opäť len do 30 ľudí, vysoké školy možno prejdú na online vyučovanie

TASR Postoj
TASR Postoj

Premiér Igor Matovič ľuďom vyčíta, že sa správajú nezodpovedne. Definitívne sa o nových opatreniach rozhodne v pondelok.

Premiér Igor Matovič ľuďom vyčíta, že sa správajú nezodpovedne. Definitívne sa o nových opatreniach rozhodne v pondelok.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Svadby opäť len do 30 ľudí, vysoké školy možno prejdú na online vyučovanie
Hlavný hygienik SR Ján Mikas a predseda vlády SR Igor Matovič. FOTO TASR – Jakub Kotian

Podmienky na organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri bude môcť sedieť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. Hromadné podujatia, na ktorých majú ľudia stáť, sa majú zakázať. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

V piatok o tom po zasadnutí Pandemickej komisie vlády informoval premiér Igor Matovič. Počas konferencie bol rozhorčený z nezodpovedného správania sa ľudí, ktoré podľa neho môže viesť k anarchii. Situácia je podľa neho vážna.

„Chcete tu mať ďalšie Bergamo?“ pýtal sa na margo súčasnej situácie. Priznal, že počas leta zlyhal na svadbe, na ktorej nenosil rúško. Zároveň povedal, že nebude viac bojovať za slobodu nezodpovedných ľudí. Plne sa postavil za opatrenia prijaté Pandemickou komisiou vlády.

Tvrdí, že ak aj dnes prijmeme opatrenia, do dvoch týždňov tvar krivky nezmeníme. Výsledok prijatých opatrení sa môže podľa jeho slov dostaviť až o štyri týždne. K uvoľneniu preto podľa premiéra dôjde až v čase poklesu počtu infikovaných.

Kritizoval aj lekára Igora Bukovského za jeho tvrdenia o koronavíruse a odmietanie nosenia rúška. Povedal, že podobne ako on nie je hodný titulu.

Ďalšie návrhy opatrení, ktorými komisia reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu, by sa podľa hlavného hygienika Jána Mikasa mali týkať nosenia rúšok na školách a hraníc.

O avizovanom zaradení Rakúska a Maďarska medzi rizikové krajiny už premiér s danými krajinami komunikoval. Podotkol však, že odkedy tento návrh padol, stav na Slovensku sa zhoršil. „Dnes je naša situácia skoro porovnateľná, ako je v Maďarsku, a porovnateľná ako v Rakúsku, takže toto už musí zvážiť ústredný krízový štáb, či to má zmysel,“ uviedol.

Antigénové testy na COVID-19, o ktorých nákupe vláda rozhodla tento týždeň, by podľa Matoviča chceli dať k dispozícii zamestnancom domovov sociálnych služieb. Každé dva týždne by sa tak mohli pretestovať. Podľa Mikasa sú antigénové rýchlotesty veľmi sľubným nástrojom na ďalšie zvládanie pandémie a ide o možný nosný pilier pandémie.

Premiér tiež chce, aby sa Slovensko v blízkej budúcnosti stalo lídrom v testovaní antigénových testov v Európe.

🔴 Predseda vlády Igor Matovič po rokovaní Pandemickej komisie 🦠

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Piatok 25. septembra 2020

Rúška na školách sa zrejme predĺžia, vysoké školy prejdú na online vyučovanie

Epidemiológovia odporúčajú, aby vysoké školy prešli na online vyučovanie. K zmenám dôjde aj na vysokoškolských internátoch, ktoré odborníci pokladajú za vysokorizikové. Podľa infektológa Pavla Jarčušku by na nich mali ostať len tí študenti, ktorí nemajú inú možnosť.

O prijatí istých opatrení sa uvažuje aj v prípade mestskej hromadnej dopravy. Jarčuška poukázal predovšetkým na prítomnosť starších ľudí a preplnenosť dopravných prostriedkov. „Ak nechceme ten najhorší scenár, teraz je posledná možnosť niečo urobiť,“ dodal Jarčuška na margo súčasnej situácie.

Tá je aj podľa hlavného hygienika Mikasa zlá a zhoršuje sa. Poukázal na to, že na Slovensku nestúpa iba počet pozitívne testovaných, keď pribudlo 419 nakazených, ale aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov.

„Tu vidíme veľké riziko, lebo veľa z týchto osôb má chronické ochorenia, veľa z týchto osôb môže skončiť hospitalizovaných, na umelej pľúcnej ventilácii a časť z nich môže aj zomrieť,“ upozornil. V tejto vekovej skupine sa k 23. septembru evidovalo 211 nakazených.

Komunitné šírenie nového koronavírusu na Slovensku aj napriek tomu, že sa v niektorých prípadoch nevie dohľadať kontakt s nakazeným, nie je, potvrdil Mikas. Nevylučuje však, že ak sa bude situácia vyvíjať ako v týchto dňoch, o niekoľko týždňov alebo mesiacov komunitné šírenie bude.

„Stále robíme všetko preto, aby nebolo. Stále sa snažíme dohľadať čo najviac prípadov, lebo tak vychytáme nakazených ľudí a vieme lepšie a trefnejšie spraviť opatrenia aj v rámci regiónu, pokiaľ vieme o konkrétnych prípadoch,“ zhrnul.

V súvislosti s testovaním ide podľa hlavného hygienika Jána Mikasa o dostatočný počet napriek tomu, že Slovensko patrí medzi krajiny s najmenším počtom testov. Problém však vidí najmä v tom, že ľudia prestali striktne dodržiavať opatrenia.

Graf rastu počtu nakazených ochorením Covid-19 na Slovensku počas tlačovej konferencie po skončení Pandemickej komisie. FOTO TASR – Jakub Kotian

V aktuálnej situácii rastie podľa ministerstva zdravotníctva počet pozitívnych prípadov za týždeň v priemere o 20 až 30 percent, za posledný týždeň je to v priemere 230 prípadov denne. Počet pozitívnych osôb na 100-tisíc obyvateľov za posledných 14 dní je 43,5. S narastajúcim počtom prípadov narastá aj vyťaženie regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré podľa Mikasa predstavuje 72 percent.

Rastie aj efektívne reprodukčné číslo, ktoré je 1,206 (pred týždňom to bolo 1,156), ako aj denný priemerný nárast pozitívnych prípadov, ktorý je v súčasnosti 5,28 percenta (pred týždňom 3,91 %). Stúpa sedemdňový Test Positive Rate (TPR), ktorý dosahuje 5,2 percenta a hovorí o tom, či krajina testuje dostatočne. „Čím vyššie je TPR, tým selektívnejší je systém testovania a tým viac pozitívnych prípadov vypadáva zo systému detekcie.

Európska únia považuje za hraničné číslo tri percentá, zatiaľ čo WHO päť percent. Dlhodobo trend na Slovensku rastie,“ skonštatoval rezort zdravotníctva.

Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Senec, Trnava, Skalica, Nitra, Trenčín, Komárno, Veľký Krtíš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Snina, Sobrance a Michalovce. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Senica, Malacky, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Banská Bystrica, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Poprad, Sabinov, Prešov, Bardejov a Trebišov. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0