Aktuálne 04. august 2020

Čína označila výroky USA o špehovaní pomocou aplikácie TikTok za šikanovanie

TASR
TASR

Stalo sa tak po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že prevádzku aplikácie v USA musí spravovať americká firma. 

Stalo sa tak po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že prevádzku aplikácie v USA musí spravovať americká firma. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

TASR

Čína obvinila Spojené štáty, že ju v súvislosti s mobilnou aplikáciou TikTok otvorene šikanujú. "Je to proti zásadám trhového hospodárstva a princípom otvorenosti, transparentnosti a nediskriminácie Svetovej obchodnej organizácie," vyjadril sa hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Washington v súčasnosti aplikáciu vyšetruje pre podozrenie z narúšania bezpečnosti, pretože na svojich užívateľov zbiera informácie, ktoré je zákonom viazaná poskytnúť čínskym úradom, ak si ich vyžiadajú, píše AFP.

Hovorca čínskej diplomacie Wang však tieto obvinenia odmieta. "Spojené štáty bez poskytnutia dôkazov využívajú a zneužívajú koncept národnej bezpečnosti, a tým neoprávnene potláčajú určité neamerické spoločnosti," povedal na tlačovej konferencii.

Prezident Trump dal v pondelok čínskej spoločnosti ByteDance, ktorá aplikáciu vlastní, približne šesť týždňov na to, aby predala riadenie činnosti aplikácie v USA do rúk americkej firmy. Ak sa tak nestane najneskôr do 15. septembra, Trump aplikáciu v USA zakáže. Aplikácia TikTok pritom nie je v samotnej Číne dostupná. Aby si získala užívateľov po celom svete, opakovane zdôrazňuje svoju nezávislosť od Číny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0