Aktuálne 29. september 2019

Kurzovi ľudovci ovládli voľby v Rakúsku, pravicoví populisti pohoreli

TASR Postoj
TASR Postoj
Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza získala viac ako 38 percent hlasov.
Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza získala viac ako 38 percent hlasov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Kurzovi ľudovci ovládli voľby v Rakúsku, pravicoví populisti pohoreli
Bývalý rakúsky kancelár a líder ÖVP Sebastian Kurz vo volebnom sídle počas zverejnenia predbežných volebných odhadov. Foto – TASR/AP

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku zvíťazila Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom 38,4 percenta hlasov.

Vyplýva to z predbežných výsledkov (bez hlasov odovzdaných poštou a na základe voličských preukazov), ktoré oznámil rakúsky minister vnútra Wolfgang Peschorn, informovala televízia OE24.

Prečítajte si prvé hodnotenie Martina Hanusa
Triumf Sebastiana KurzaZdieľať

Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ), získala 21,5 percenta hlasov. Ide pritom o najhorší volebný výsledok SPÖ v dejinách. Generálny manažér SPÖ Thomas Drozda však uviedol, že jeho strana napriek porážke koaličné rozhovory „určite neodmietne“.

Za ňou nasleduje Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá dostala 17,3 percenta hlasov. Štvrtí skončili Zelení (12,4 percenta) a do parlamentu sa dostala aj strana NEOS (7,4 percenta).

Zverejnené výsledky ešte nezahŕňajú približne pätinu hlasov voličov. Vydaných bolo totiž rekordných 1,07 milióna voličských preukazov. Sčítavanie hlasov zaslaných poštou bude prebiehať v pondelok, vo štvrtok sa budú zrátavať aj zvyšné hlasy, ktoré voliči odovzdali mimo miesta svojho trvalého bydliska.

Definitívne oficiálne výsledky budú zverejnené 16. októbra po zasadnutí rakúskej volebnej komisie.


Priaznivci bývalého rakúskeho kancelára a lídra ÖVP Sebastiana Kurza vo volebnom sídle počas zverejnenia predbežných volebných odhadov. Foto – TASR/AP

Kurzovi ľudovci zvíťazili v ôsmich z deviatich spolkových krajín. Najmenej hlasov (24 percent) získali podľa predbežných výsledkov vo Viedni, kde vyhrala SPÖ. Najviac hlasov dosiahla ÖVP v Salzbursku (47,5 percenta), Tirolsku (47,4 percenta) a Dolnom Rakúsku (43 percent).

Konzervatívna ÖVP zabodovala u dôchodcov (volilo ju 49 percent) a žien (41 percent). FPÖ bola zase najsilnejšou stranou v skupine robotníkov (33 percent).

Zelených volili najmä ľudia mladší ako 30 rokov a maturanti. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Peter Hajek vypracovaného pre televíziu ATV, ktorý sa konal od 24. do 28. septembra.

Predčasné parlamentné voľby sa konajú po tom, ako škandál okolo takzvaného videa z Ibizy viedol v máji k rozpadu vládnucej koalície Kurzovej ÖVP a pravicovo-populistickej FPÖ.

Kompromitujúci videozáznam, nakrútený tajne na španielskom ostrove Ibiza, totiž zachytil dnes už expredsedu FPÖ a bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu. Strache údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ a parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru.

Moci v krajine sa nakoniec ujala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka bývalá sudkyňa Ústavného súdu Brigitte Bierleinová.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0