Aktuálne 11. júl 2019

Zomrel Vincent Lambert, ktorému na základe súdu prestali podávať potravu

TASR Lukáš Obšitník Pavol Rábara
TASR Lukáš Obšitník Pavol Rábara
Francúz zomrel viac ako týždeň po tom, ako mu lekári ukončili podávanie potravy gastrickou sondou, lebo pre vážny zdravotný hendikep ju nedokázal prijímať inak.
Francúz zomrel viac ako týždeň po tom, ako mu lekári ukončili podávanie potravy gastrickou sondou, lebo pre vážny zdravotný hendikep ju nedokázal prijímať inak.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Lukáš Obšitník

Pavol Rábara

Zomrel Vincent Lambert, ktorému na základe súdu prestali podávať potravu
Rodičia Vincenta Lamberta prichádzajú do nemocnice v Remeši v júli 2015. Foto: TASR/AP

Zdravotne hendikepovaný 42-ročný Francúz Vincent Lambert, ktorý bol dlhodobo hospitalizovaný, zomrel vo štvrtok ráno viac ako týždeň po tom, ako mu lekári prestali gastrickou sondou podávať potravu.

Agentúre AFP to povedal jeho synovec Francois Lambert. „Vincent zomrel dnes ráno o 08.24,“ povedal. 

Lekári Lamberta prestali vyživovať na základe júnového rozhodnutia najvyššieho odvolacieho (kasačného) súdu.

Vincent Lambert bol ťažko zdravotne postihnutý po dopravnej nehode z roku 2008, pri ktorej utrpel vážne poškodenie mozgu. Napriek tomu Vincent nebol v stave mozgovej smrti ani v kóme. Časť odborníkov považovala jeho stav za „vegetatívny“, iná časť za „stav minimálneho vedomia s občasnými prejavmi vôle“.

Tím jeho lekárov dávnejšie rozhodol na tom, že mu prestane prístrojmi podávať tekutiny i výživu.

K téme: 
Keď má terorista väčšie práva ako zdravotne hendikepovaný Vincent Lambert

Prípad vyvolal nezhody nielen medzi Lambertovými príbuznými, no rozdelil i celú krajinu. Lambertova manželka Rachel a viacerí príbuzní podporovali rozhodnutie lekárov neudržiavať ho pri živote, zatiaľ čo Lambertovi rodičia, hlboko veriaci katolíci, boli proti.

Napriek tomu, že v apríli minulého roku vyše 70 lekárskych odborníkov verejne žiadalo, aby bol Vincent premiestnený na špecializované pracovisko pre starostlivosť o hendikepovaných, po celý čas od nehody mu to nebolo umožnené a musel v obmedzených podmienkach zotrvať v nemocničnom zariadení. Profesor Xavier Ducrocq, šéf neurológie nemocnice v Metz, jeho podmienky prirovnal k väzeniu.

„Vincenta nikdy nedali z postele von do kresla, aby sa dostal z izby, v ktorej je zamknutý na kľúč. Nemá žiadnu udržiavaciu starostlivosť s relačným zameraním, je bez kinezioterapie, masáže, ergoterapie, tvárovej terapie, žiadna psychomotorická starostlivosť, žiadna zmyslová stimulácia... Jeho návštevné hodiny boli zredukované v čase a v počte osôb. Rodičia, ktorí tam chodia denne, sa musia legitimovať a nechať svoje doklady u sestričky,“ uviedol Ducrocq.

K Lambertovmu odpojeniu od vyživovania a prísunu tekutín došlo 2. júla po tom, ako kasačný súd, ktorý vo Francúzsku slúži ako najvyšší odvolací súd, zvrátil 28. júna predošlé rozhodnutie súdu nižšej inštancie. Ten koncom mája rozhodol o obnovení vyživovania.

Kasačný súd pritom neposudzoval argumenty pre Lambertovo udržiavanie pri živote alebo proti nemu, zaoberal sa iba otázkou, či bolo v kompetencii nižšieho súdu v tejto veci rozhodnúť.

Ukončenie vyživovania Lamberta povolil Francúzsku aj Európsky súd pre ľudské práva. V prospech lekárov, ktorí sa vyslovovali za ukončenie vyživovania, tento rok rozhodol aj francúzsky súd a následne v apríli Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine.

Výbor OSN pre zdravotne postihnutých, naopak, nariadil Francúzsku, aby ho neposlali na smrť hladom a smädom, lebo to porušuje jeho ľudské práva.

Ako pripomína Denník N, v Štrasburgu o Lambertovom prípade spolurozhodoval aj slovenský sudca Ján Šikuta. Hoci veľký senát väčšinou hlasov rozhodol v prospech odpojenia, Šikuta bol jeden z piatich členov senátu, ktorí napísali nesúhlasné stanovisko. „Nesúhlasili sme s tým rozhodnutím. Hovorili sme, že ide vlastne o eutanáziu, ktorá nie je vo Francúzsku povolená,“ vyjadril sa pre denník.

Vo Francúzsku je eutanázia zatiaľ nelegálna a tlak na zmenu zákonov neustále rastie.

Na smrť Vincenta Lamberta reagoval aj Vatikán. 

„Správu o smrti Vincenta Lamberta sme prijali s bolesťou. Modlime sa, aby ho Pán prijal do svojho domu a vyjadrime blízkosť jeho blízkym a tým, ktorí ho až do konca sprevádzali s láskou a úctou,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Svätej stolice Alessandro Gisotti. 

Len v stredu, teda deň pred Lambertovou smrťou, rozposlal pápež František cez Twitter správu s výzvou modliť sa „za chorých ľudí, ktorí sú opustení a ponechaní zomrieť. Spoločnosť je ľudskou, ak chráni každý život, od počiatku až po jeho prirodzenú smrť, bez toho, aby vyberala, kto je a kto nie je hoden života“.

Prokuratúra francúzskeho mesta Reims nariadila pitvu tela Vincenta Lamberta, aby sa zistili príčiny jeho smrti. 

Reimský prokurátor Matthieu Bourrette vo štvrtok na tlačovej konferencii vysvetlil, že prešetrovaním okolností Lambertovej smrti poveril justičnú políciu v Reimse. 

Samotnú pitvu vykonajú v piatok ráno v Paríži, pričom jej cieľom je preveriť, že lekári pri odstavovaní umelého vyživovania a prísunu tekutín rešpektovali zákony. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0