Politika 21. október 2017

České voľby: Babiš dostal amnestiu, bude premiérom (volebná reportáž)

Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Susedia dohlasovali, s Babišom ich čaká búrlivá jazda.
Susedia dohlasovali, s Babišom ich čaká búrlivá jazda.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Jaroslav Daniška

České voľby: Babiš dostal amnestiu, bude premiérom (volebná reportáž)
Víťaz volieb Andrej Babiš vchádza do volebnej centrály svojej strany. Foto: Martin Baumann/TASR

Približne dve hodiny po uzatvorení volebných miestností kráčajú po chodníku smerom k sídlu ČSSD v pražskom Lidovom dome dvaja muži. Predseda strany a český premiér Bohuslav Sobotka a minister zahraničných vecí a volebný líder sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek. Ešte pred niekoľkými hodinami lídri najsilnejšieho vládneho zoskupenia, v tejto chvíli už len politici malej strany. „Drž sa, chlape!“ oslovuje Sobotku náhodný okoloidúci. Objíme ho a požiada, či sa s ním môže odfotografovať. Sobotka trochu rozpačito a bez emócie súhlasí.

Tým sa však prídel príjemných zážitkov dvojice pre tento deň zrejme vyčerpal. Keď ich pri vstupe do budovy obklopia novinári, obidvaja priznávajú porážku a sklamanie. Sobotka sa stranu snažil dôrazom na progresivistické témy tlačiť smerom k modernej európskej ľavici, už niekoľko mesiacov pred voľbami však narazil na odpor členskej základne. Ako volebný líder nastúpil Zaorálek a s ním aj kampaň odborárskeho strihu s ťažiskom na chlebové témy, ktoré sociálnym demokratom roky fungovali. Ani to však už nepomohlo. Voliči to úradníckemu Zaorálkovi neuverili, strana nedokázala nájsť emóciu, ktorou by svojich tradičných voličov získala späť.

V tej chvíli už v útrobách Lidového domu rozdáva jeden rozhovor za druhým tretí z triumvirátu, ktorý v ostatných mesiacoch stál na čele ČSSD. Minister vnútra Milan Chovanec hovorí, že voľby boli prepadákom a strana sa z toho musí poučiť. Na Zaorálka neútočí, predvolebné debaty podľa neho zvládol dobre. Chovanec už jasne naznačuje aj svoju ambíciu postaviť sa po voľbách do čela strany. „Som pripravený stranu previesť búrlivým obdobím do lepších časov,“ opakuje novinárom. Potvrdzujú sa slová, ktoré nám krátko predtým pri guláši povedal kolega z Českej televízie, tzv. triumvirát Sobotka-Zaorálek-Chovanec bol dohodnutý, jeden sa vzdal líderstva, jeden na seba zobral voľby a tretí nastúpi teraz. Za voľby prevezme zodpovednosť Zaorálek a za budúcnosť strany Chovanec. Sobotka už nikoho nezaujíma.

Zhrňme si výsledky: Babišova strana má 29,7 percenta a podľa prvých prepočtov 78 poslancov. Znamená to nárast o vyše 10 percent a zhruba 40 poslancov. ČSSD spadlo na 7,3 percenta a 15 poslancov, KDU-ČSL získalo 5,8 percenta a 10 poslancov. Strany súčasnej vládnej koalície tak majú tesnú väčšinu v parlamente a zhruba 103 poslancov.

Lídrom opozície je ODS s 11,3 percentami. Piráti dostali 10,75, Okamura 10,67 a komunsiti 7,8 percenta. TOP 09 a strana starostov a nezávislých tesne prekročili 5 percent. Na voľbách sa zúčastnilo 60,8 percenta voličov (o percento viac ako pred 4 rokmi).

Čo vyplýva z výsledkov volieb?

Po prvé, Andej Babiš dostal od voličov faktickú amnestiu za všetky svoje kauzy. Každý, kto bude po voľbách hovoriť opak, napríklad s odkazom na právny štát, nezávislosť vyšetrovania, sa prihlási k opozícii. Prezident Zeman nezaváha a Babiša poverí zostavením vlády. Dá sa predpokladať, že Babiš pri svojej mimoriadnej dominancii bude žiadať silové posty a postavenie absolútneho hegemóna vo vláde, celkom určite ministra vnútra. Obsadenie tohto rezortu spolu s rezortom spravodlivosti, ktorý v Česku fakticky riadi prokuratúru, budú pre neho najdôležitejšími rezortmi.

Druhou správou z volebnej soboty je potupný výsledok ČSSD. Pred štyrmi rokmi mala ČSSD 20,45 percenta, 50 poslancov a post premiéra, predsedu parlamentu a ministra zahraničných vecí. Po štyroch rokoch sú z toho ruiny a 15 poslancov v parlamente. ČSSD má pritom taký obrovský finančný dlh, že do vlády jednoducho musí vstúpiť, bude tam však za slabú stranu, ktorá bude ešte viac vystavená tlaku a svojvôli Andreja Babiša. Nikoho tak v kampani Babiš neponižoval ako predstaviteľov ČSSD, socdem bude preto najbližšie roky hrať o všetko: identitu a holú existenciu.

Vládnutie s Babišom otriaslo aj s KDU-ČSL, pred štyrmi rokmi sa vrátili do parlamentu so 6,8 percentami, teraz majú o percento menej, a teda aj menej poslancov a menšie ambície. Jaroslav Faltýnek, Babišova stranícka dvojka, ktorý bol so svojím predsedom tiež políciou obvinený, už obidvom stranám odkázal, že ANO by opäť rado vládlo s nimi. KDU je stranou bez ambícií a túto ponuku azda aj uvítali.

Treťou správou z Prahy je, že lídrom opozície sa stáva ODS. Predseda strany profesor Fiala stranu posilnil – žiadna iná z tradičných politických strán nezískala viac ako v minulých voľbách, iba ODS – zo 7,7 percenta je dnes ODS 11-percentnou stranou. Pyšné a tučné roky ODS sú dávno minulosťou, strana je pokornejšia, ak chce ďalej rásť, bude musieť byť aj nápaditejšia.

ODS: Musíme získať prezidenta

Sedíme oproti sídlu ODS v malej kaviarni, rozprávame sa s poslancom ODS Markom Bendom. Je to syn najvýznamnejšieho českého katolíckeho disidenta Václava Bendu a dlhoročný politik ODS. Všetkým v ODS je podľa Bendu jasné, že sa musí postaviť Babišovi a pokúsiť sa zorganizovať opozičné spektrum. Pre Postoj hovorí: „Budeme sa musieť zamyslieť nad podporou prezidentského kandidáta a vytvoriť širšiu koalíciu demokratických strán, aby sme v prezidentských voľbách na budúci rok porazili Miloša Zemana. Zápas o prezidentský post je kľúčový pre to, aby sme dokázali mocensky obmedziť Andreja Babiša.“ (Celý rozhovor s Markom Bendom prinesieme na stránke Postoja v nedeľu večer.)  

V českom parlamente bude zastúpených až 9 strán, exotickí Piráti napokon tesne porazili Okamuru (obidve strany mali cez desať percent), TOP 09 tesne prešla. Ešte pri sčítaní čosi vyše 90 percent hlasov bola Kalouskova strana tesne pod úrovňou 5 percent, Praha jej zachránila krk. Prekvapivý úspech dosiahla aj  programovo skôr liberálna strana primátorov a nezávislých kandidátov (STAN).

Celkovo možno povedať, že český parlament bude najmenej ľavicový vo svojich dejinách (ČSSD a komunisti majú spolu 15 percent), Česko tak zapadá do stredoeurópskeho trendu a posúva sa k populizmu a doprava.

Na čele českej vlády bude Slovák Andrej Babiš. Deň pred voľbami počas diskusie na Českej televízii sa proti nemu viac alebo menej postavili všetky dôležité strany. Babiš to ustál a tretina českých voličov ho podporila. Človek sa nevie ubrániť dojmu, že napriek všetkému miliardárskemu lesku a oligarchickým manierom niekde v pozadí stále cítiť normalizačnú zatuchlinu a počuť českú odrhovačku: Jede-jede mašinka, kouří se jí z komínka...

Zábava sa čoskoro skončí, kocovina sa blíži.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0