Politika 08. marec 2016

Zo zákulisia: Naozaj sa môžu spojiť Most a SMK?

Postoj
Postoj
Komentujeme kuloárne informácie o povolebnom vývoji.
Komentujeme kuloárne informácie o povolebnom vývoji.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Zo zákulisia: Naozaj sa môžu spojiť Most a SMK?
Foto: TASR/Martin Baumann

Aktualizované 09:45 Denník Sme priniesol informáciu, podľa ktorej budú strany Most-Híd a SMK v pondelok 14. marca rokovať o spoločnej spolupráci po voľbách. Môže to vyzerať ako pomerne prekvapivá informácia, keďže SMK sa nedostala do parlamentu a Béla Bugár túto stranu vo voľbách porazil. Táto spolupráca však môže mať až prekvapivo veľký význam.

Ak je pravda, že v poslaneckom klube Most-Híd sa poslanci štiepia na otázke možnej spoločnej vlády Most-Híd so Smerom na Slovákov (sú proti) a Maďarov (sú za vládu s Ficom), ako sa o tom špekuluje v kuloároch, potom Bugár koná čisto z pudu sebazáchovy. Ak by sa mu totiž podarilo uzatvoriť povolebnú koalíciu s SMK, môže si dovoliť ísť do koalície s Robertom Ficom, pretože prípadné preferenčné straty Mosta, ktoré by boli dôsledkom odchodu Slovákov okolo Lucie Žitňanskej, vykryje ziskom, ktorý by mu v ďalších voľbách priniesli voliči SMK. Bugár by tak priveľmi neriskoval a vrátil sa k osvedčenej etnickej strane či koalícii.

Navyše spolupráca Bugára a slovenských Maďarov s Robertom Ficom sa môže tešiť aj silnej podpore v Budapešti. A to aj napriek účasti SNS. Dôvod? Európska politika. Robert Fico je dôležitým hráčom v zápase proti európskym kvótam na utečencov, Slovensko bude onedlho predsedať EÚ a Nemci chcú opäť tlačiť na otvorenie kvót. Najväčšiu opozíciu mal pritom Berlín v tejto téme práve vo Vyšehradskej skupine, ak by sa rozbila jednota V4, môže sa tým veľa zmeniť. A pre jednotu je pomerne dôležitý práve Robert Fico. Nielen kvlôli tomu, že si v tejto téme rozumie s Viktorom Orbánom a Jaroslawom Kaczynským, ale tiež preto, že dokáže v tejto línii udržať českého premiéra Bohuslava Sobotku.

Aby sme sa vrátili k pointe, Viktorovi Orbánovi preto môže záležať na tom, aby na Slovensku vznikla koalícia slovenských Maďarov so Smerom, je totiž z pohľadu záujmov Budapešti funkčnejšia.

Zo slovenského pohľadu aj z pohľadu visegrádskej geopolitiky by takéto spojenie dávalo zmysel.

Lenže tejto interpretácii odporujú zasvätené hlasy z maďarskej komunity. Podľa nášho zdroja je nenávisť medzi Mostom a SMK obrovská a neprekonateľná. Navyše, Fidesz je odhodlaný naďalej podporovať SMK, a to morálne aj finančne, pre Orbánovu stranu je Bugár naďalej stelesnením zradcu, s ktorým je kompromis neprijateľný. Rokovanie Bugára s predstaviteľmi SMK sa má preto týkať maximálne regionálnej spolupráce, ale určite nemá ísť o volebnú spoluprácu na republikovej úrovni. 

Foto: TASR/Martin Baumann

Aktualizované 22:00 Už sa medzi sebou nehádajú len politické strany, ale aj novinári. Zverejnené informácie o údajných stykoch Borisa Kollára s mafiou vyvolali spory – niektorí novinári vyčítajú médiám, ktoré tie informácie zverejňujú, že slúžia záujmom Smeru. Podľa nich to je práve prostredie Smeru, ktoré cielene podhadzuje médiám informácie o Kollárovej minulosti, aby tak rozvrátil vyhliadky Richarda Sulíka a spol. na pravicovú vládu.

V kritike novinárov najďalej zašiel Eugen Korda z .týždňa, ktorý napísal: „So zdesením sledujem, ako sa ako osy púšťajú do Kollára so Sulíkom. Niežeby sa mali tváriť, že je všetko OK. Nie je. Lenže mne viac prekáža to, že sa niekto snaží za každú cenu rozglejiť vznikajúcu pravicovú koalíciu. Pýtam sa: to tým novinárom neprekáža, že mnohých z nich zamestnávajú „bielogolierikoví“ mafiáni? Áno, na ich bankový účet prichádzajú peniaze od ľudí, ktorí získali moc a peniaze z privatizačných rabovačiek, eurofondových podvodov, predražených diaľnic a podivných tendrov za miliardy eur. Prečo im zrazu tak veľmi prekáža muž, ktorý doteraz ovplyvňoval verejnú mienku len prostredníctvom svojich milostných avantúr? Možno by sa mohli spýtať svojich zamestnávateľov, prečo tak veľmi chcú, aby sa pri moci udržal Smer.“

Matúš Burčík, jeden z novinárov, ktorý zverejnil informácie z údajných dokumentov tajnej služby, ktoré spochybňujú Borisa Kollára (mal napríklad pomáhať mafiánovi Petrovi Steinhübelovi pri prevoze 6 kíl heroínu), sa proti výčitkám háji na facebooku. 

Burčík tvrdí, že obvinenia, podľa ktorých sa on a denník SME mali zapojiť do boja proti zostaveniu pravicovej vlády, sú nezmyslom. Inkriminované dokumenty totiž prišli do redakcie SME ešte pred voľbami dva dni pred začiatkom moratória. Redaktor denníka SME ich autentickosť hneď začal overovať, ale keďže si ňou v takom rýchlom čase nebol istý, zverejnenie informácií so súhlasom vedenia redakcie odložil.

Burčík ďalej vysvetľuje, že vtedy nikto nemohol tušiť, aká bude rola Kollára po voľbách, on ako investigatívec v overovaní dokumentov pokračoval naďalej a informácie napokon zverejnil. Burčík uzatvára: „Záznamy mohli byť zverejnené aj v rovine podozrení, keďže politici majú zníženú úroveň ochrany osobnosti. Zároveň však platí, že počas overovania dokumentov som neprišiel na žiadnu nezrovnalosť, ktorá by spochybňovala ich pravosť. Zdôrazňujem, že v článku netvrdím, že Kollár obchodoval s drogami. Dokumenty dokazujú to, že tajná služba v roku 1990 zrejme sledovala (aj) jeho aktivity pre podozrenie z trestnej činnosti.“

Poznámka na záver: je zrejmé, že uvedené dokumenty proti Kollárovi niekto redakciám podhodil s istým úmyslom. Novinári si tohto musia byť vždy vedomí, na druhej strane by robili oni sami politiku, keby ich v záujme vytvorenia tej či onakej vlády neskúmali, respektíve po preskúmaní sa ich zdráhali zverejniť. Preto Burčíkovo zdôvodnenie pôsobí dôveryhodne.  

Aktualizované 13:40  Richard Sulík sa dnes stretol s Borisom Kollárom a Milanom Krajniakom zo strany Sme rodina. Kollár Sulíkovi zopakoval, že je pripravený podporiť pravicovú vládu, ale vo vláde nechce byť zastúpený.

Konzervatívny výber, ktorý patrí Milanovi Krajniakovi, o stretnutí informoval slovami: „Richard Sulík má nádej, že sa pravicoví politici po dnešku posunuli o ďalší krok vpred smerom k širokej pravicovej koalícii s 87 mandátmi." Sulík podľa KV ocenil „vecný a ústretový prístup pánov Kollára a Milana Krajniaka (Sme rodina). Darí sa nachádzať spoločný prienik.“

Zdá sa, že Kollárova minulosť, o ktorej v posledných dňoch píšu viaceré denníky, Sulíka nijako neznepokojuje a neodrádza od možnej spolupráce so stranou Borisa Kollára. Otázne je, či budú niektoré strany schopné tolerovať Kollára ako partnera, ak nevstúpi do vlády.

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aktualizované 10:25  Aktuality.sk dnes zverejnili rozhovor s Miroslavom Beblavým. Poslanec strany Sieť v ňom hovorí o svojom vzdaní sa funkcie v strane aj o prípadnom odchode zo strany. Kľúčová časť rozhovoru sa priamo týka podozrenia, že Procházka podporoval vo vedení strany vznik vlády so Smerom:

„Aktuality: Odstúpili ste z funkcie podpredsedu Siete aj preto, že Procházka chcel ísť do vlády so Smerom?

M. Beblavý: K tomuto záveru a rozhodnutiu ma viedli jeho vyjadrenia a činy.

Aktuality: Pôjde alebo nepôjde Sieť do vlády so Smerom?

M. Beblavý: Ja nie som ochotný uvažovať o takejto vláde. Za žiadnych okolností. Ako sa rozhodnú moji kolegovia, neviem povedať. V tejto chvíli je však zhoda, že nerokujeme so Smerom a chceme zostaviť pravicovú vládu.“

V závere rozhovoru Beblavý potvrdil, že by odišiel zo Siete, keby strana išla do vlády so Smerom.

Možno konštatovať, že ak by sa opäť začalo vážne hovoriť o koalícii Smeru so SNS, Mostom-Híd a Sieťou, poslanecký klub strany Sieť by sa rozpadol. Otázne je, koľko poslancov by ešte spolu s Miroslavom Beblavým odišlo.

 

Aktualizované 18:25  Radoslav Procházka reagoval na odstúpenie Miroslava Beblavého týmito slovami: „Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele. Naopak, všetky svoje vnútorné témy si vyriešime v súlade s našimi pravidlami a procesmi. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh.“

Sieti však teraz skôr hrozí, že sa roztrhne. Vo volebnú noc prišli do Hotela Devín desiatky kandidátov Siete z celého Slovenska, mnohí sa už videli ako budúci poslanci, keďže do poslednej chvíle aj napriek slabému finišu a nepodareným Procházkovým vystúpeniam v televízii verili, že strana dosiahne dvojciferný výsledok. Sklamanie na ich tvárach bolo obrovské a zrejme teraz, keď sa verejne pretriasa údajné Procházkovo tajné stretnutie s Robertom Ficom, je dvojnásobné. Viacerí politici Siete už pred voľbami dávali potichu najavo svoje rozčarovanie z toho, ako nevýrazne sa Procházka vymedzuje voči Smeru a mení vyhlásenia o tom, či Sieť pripúšťa povolebnú koalíciu so Smerom.

Straníkov tiež znervóznili najskôr kuloárne, neskôr zverejnené informácie, že sa Procházka po prvom kole prezidentských volieb stretol s Roberom Ficom a výmenou za to, že nepodporí Andreja Kisku, ho mal Fico deklarovať ako svojho hlavného súpera. Keď sa ho na to svojho času nervózni straníci pýtali, Procházka reagoval podráždene a nechcel o tom hovoriť. Líder Siete obvinenie z takéhoto paktu s Ficom verejne odmietol, Fico to odmietol komentovať. V Sieti však pachuť ostala a teraz po voľbách len vzrastie.   

Aktualizované 18:00 Bývalý podpredseda KDH Vladimír Palko sa neplánuje vrátiť do hnutia, ak by takú ponuku dostal. Anna Záborská totiž v utorok vyhlásila, že KDH by malo dať ponuku na návrat Vladimírovi Palkovi, Františkovi Mikloškovi a ďalším.

„Bolo by trochu smiešne odpovedať, či už ústretovo alebo odmietavo, lebo veď KDH nás zatiaľ nepozýva,“ povedal pre Postoj Palko. „Napokon, v mojom prípade je táto otázka nepodstatná z iných dôvodov. Už roky mám mimoriadne povinnosti voči svojej rodine, starám sa o chorého člena rodiny a mienim v tom pokračovať. To je z časového hľadiska nezlučiteľné s pravidelnou politickou prácou,“ uviedol.

Vladimíra Palka sme sa tiež spýtali, ako vníma Záborskú ako možnú predsedníčku hnutia. „Jej hendikepom bude, že je roky súčasťou establišmentu strany. Kto chcel v KDH prežiť, musel sa prispôsobiť a neotvárať niektoré témy. Skôr či neskôr by jej to v KDH pripomínali. Ale pravdupovediac, v KDH si asi nebudú môcť veľmi preberať,“ dodal.

Aktualizované 15:20 Miroslav Beblavý práve oznámil, že sa vzdáva postu prvého podpredsedu Siete, dôvodom je narušenie dôvery voči predsedovi Procházkovi. Poslancom zostáva.

 

Priatelia, prave som sa vzdal funkcie podpredsedu strany SIET. Dovodom je vazne narusenie mojej dovery v predsedu strany...

Posted by Miroslav Beblavy on Wednesday, March 9, 2016

 

Aktualizované 15:20 Ak má vzniknúť pravicová koalícia, potom Béla Bugár trvá na účasti Kollárovej strany vo vláde. Má to byť jeho zásadná podmienka, pre denník Postoj to potvrdil zdroj, ktorý nechce byť menovaný.

Bugár mal údajne povedať, že ak Kollár nebude súhlasiť s účasťou v pravicovej koalícii a neprijme zodpovednosť za vládu a niektoré rezorty, pravicová koalícia nemôže vzniknúť. Bugárov postoj teda znamená, že buď bude Kollár v koalícií, alebo žiadna pravicová koalícia nebude. Kollár si totiž pravicovú koalíciu predstavuje tak, že ju bude len podporovať z parlamentu. Vyhol by sa tak všetkým problémom, ktoré by vládnutie prinieslo, kalkuluje tak s tým, že by to zlepšilo jeho pozíciu pred ďalšími voľbami.

Tieto informácie sa pritom objavili v ten istý deň, ako médiá riešia Kollárovu podnikateľskú minulosť, jeho vzťahy s bývalými mafiánmi a údajnú účasť na pašovaní drog. Kollár na sériu obvinení reagoval vlastným obvinením, podľa ktorého má dochádzať k pokusom o kupovanie poslancov.

Pri čítaní Bugárových návrhov človeku nevdojak napadne otázka: Viete si predstaviť, ako vo vláde vedľa seba sedia Lucia Žitňanská a Boris Kollár?

Foto: TASR/Martin Baumann

Aktualizované 13:57 Vyzerá to tak, že politikov Mosta desí pobyt strany vo vládnej koalícii s premiérom Sulíkom minimálne rovnako, ako vláda s Ficom. František Šebej včera na facebooku napísal: „Je mi ľúto, že to musím napísať, ale čo sa týka budúcnosti Slovenska v Európskej únii, to vidím čierno a naozaj chcem pogratulovať tým, ktorí ste dali svoj hlas Sulíkovi či Matovičovi. Nemusíte riešiť ani Bugára, ani mňa, skúste riešiť, čo spravia s krajinou títo dvaja, napríklad spolu so SNS.“ Šebej ďalej nalinkoval komentár Juraja Mesíka v denníku SME, Šebej Mesíka ocenil, že to „vidí pomerne presne“.

Juraj Mesík napísal, že červených zlodejov nahradila zmes „hnedého slizu, exaltovaných európabijcov, svätých inkvizítorov a neriadených striel“. Podľa Mesíka je možná len červeno-hnedá koalícia (Smer-SNS-Kotleba) alebo červeno-modrá koalícia (Smer plus SaS, OĽaNO, Most a Sieť). Apokalyptický Mesík tiež odporúča ľuďom, že ak majú deti v zahraničí, nech ich už neťahajú sem, ak majú deti tu, nech radšej odídu do EÚ, keďže Slovensko môže skončiť mimo nej, a tým, ktorí deti nemajú, ich ani neodporúča.

Kým Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA hovorí, že vidí šancu na zostavenie pravicovej vlády bez Fica, ktorá zatočí s korupciou, politici Mosta vidia budúcnosť veľmi pesimisticky.

Utorok 8.3. 2016

Aktualizované 19:03: Zatiaľ čo parlamentné strany riešia, kto s kým pôjde do vlády, v KDH riešia budúcnosť strany. Po voľbách sa ako prvý funkcie vzdal podpredseda Peter Belinský.  Zvyšok predsedníctva čaká na Radu KDH, ktorá bude 19. marca. „Chceme ponúknuť svoje funkcie na Rade i Sneme KDH, aby hnutie nabralo novú vitalitu,“ povedal Ján Figeľ.

Medzitým sa začali aktivizvať tí, ktorí tvrdia, že by chceli byť na čele strany. Správu o tom, že takú kandidatúru zvažuje, už poslala Anna Záborská. Špekuluje sa aj o tom, že by o kandidatúru stáli aj Alojz Přidal či Peter Belinský. Přidal bol extra kritický najmä voči nový tváram, ktoré podľa neho stranu poškodili, keď zháňali kúžky na seba a nepromovali hnutie ako také.

No vyzerá to opačne, a síce, že bez nich by bol výsledok KDH ešte horší.

Ak by sa KDH dostalo do parlamentu, na miesta poslancov by zasadli iné tváre, než sme boli zvyknutí. Mená ako Ocilková, Grey, Čaučík či Michalčík odsunuli tváre ako Přidal, Abrhan, Moravčík, Belinský či Zajac o desať miest nižšie – pričom ide o podpredsedov hnutia a predsedu poslaneckého klubu. Nové tváre tak neboli to, čo hnutie potiahlo dole.

 

Aktualizované 18:55: Boris Kollár, bez ktorého podpory sa nedá zostaviť pravicová vláda, sa nechce vyjadriť k informáciám, ktoré mu značne priťažujú. Denník SME totiž zverejnil záznamy z údajných dokumentov tajnej služby zo začiatku 90. rokov, ktoré spájajú Borisa Kollára s podsvetím. Podľa zverejnených informácií mal byť Boris Kollár poskokom mafiána Petra Steinhübela a pomáhať mu pri prevoze 6 kíl heroínu. SME tiež naznačuje, že Kollár mal byť aj pri nelegálnom vývoze 20 počítačov na opravu do zahraničia, čo mal zabezpečovať spolu s ďalším neskôr zavraždeným mafiánom Romanom Deákom.

Kollár sa odmietol s redaktormi SME stretnúť, v strohých mailoch podozrenia odmietol ako nezmysel.

Keďže je známe, že Kollár sa so Steinhübelom dobre poznal, mali aj firmu, dokonca pred voľbami pre Denník N priznal, že v polovici 90. rokov požičal Steinhübelovi peniaze na kúpu bratislavských mraziarní, šéf hnutia Sme rodina si teraz pri vysvetľovaní nevystačí len so strohou komunikáciou.

Zaujímavé však tiež je, že uvedené informácie prenikli na povrch práve teraz. O tom, z akého prostredia, by sa dalo iba špekulovať. Každopádne, Boris Kollár dosiaľ odmietal podporu vlády Smeru, tvrdil, že je ochotný podporiť jedine pravicovú vládu. V Smere sú teda so zverejnenými informáciami, ktoré spochybňujú osobu Kollára, zjavne spokojní.  

 

Aktualizované 16:20 Dnes popoludní rokovali s Richardom Sulíkom aj šéf Mosta Béla Bugár a Daniel Lipšic. Bugár po stretnutí povedal len to, že SaS oboznámili so svojimi programovými prioritami. Lipšic, ktorý do Liberálneho domu dorazil aj s líderkou kandidátky OĽaNO Veronikou Remišovou, ešte pred rozhovorom so Sulíkom vyslovil presvedčenie, že Robert Fico vládu nezostaví.

Dnešné oficiálne povolebné rokovania boli však skôr informatívnymi stretnutiami niektorých politikov ako reálnymi rokovaniami. Zo Sulíkovej strany ide o snahu prezentovať aktivitu, ale z pohľadu výsledku to je prešľapovanie na mieste.

Kľúč k zostaveniu vlády drží v rukách Andrej Danko a až jeho rozhodnutie môže vývoj posunúť ďalej. Predseda SNS chce rokovať len s tým, kto dostane od prezidenta oficiálny mandát na zostavenie vlády. Zajtra sa teda s veľkou pravdepodobnosťou stretne s Robertom Ficom a výsledok tohto stretnutia môže udať smer ďalšej debate o podobe budúcej vlády.

Aj keď netreba byť naivný, rokovania a konzultácie určite prebiehajú aj neoficiálne, mimo svetiel televíznych kamier. 

 

Aktualizované 13:05 Andrej Danko sa na brífingu SNS dištancuje od informácií, že sa zúčastňuje na zákulisných rokovaniach. Poprel, že by preferoval pravicovú koalíciu, pripomenul, že SNS vznikla ako odpoveď na maďarizáciu v devätnástom storočí. Danko potvrdzuje, že SNS je mentálne a politicky blízko k Smeru. Danko zároveň vyhlásil, že bude rokovať len s tým, kto dostane poverenie od prezidenta SR, to znamená zatiaľ len s Robertom Ficom. Povedal to na tlačovke po rokovaní predsedníctva SNS.

Sulíkova a Matovičova predstava o spoločnej vláde všetkých okrem Kotlebu a Fica dostala práve tvrdý úder. Mimochodom, aby sa Danko voči Bugárovi vyhranil dostatočne tvrdo, nazýva ju iba maďarským názvom – Híd. „Ešte nevznikla situácia, aby sme museli uvažovať o vláde s Hídom,“ dodal.

Danko sa tiež tvrdo vymedzil voči Sulíkovej SaS i voči Igorovi Matovičovi. „Nepôjdeme do vlády s hocikým za každú cenu, ak by to znamenalo ísť do vlády s miliónom eg.“

Potvrdzujú sa informácie denníka Postoj, že väčšina ľudí vo vedení SNS si nevie predstaviť pôsobenie v pravicovej vláde na čele s Richardom Sulíkom.

 

Aktualizované 12:52 Podľa informácií Postoja je Smer pripravený aj na model vlády bez Roberta Fica. Ako možný kandidát na premiéra sa v tejto súvislosti spomína šéf parlamentu Peter Pellegrini. Politici Smeru stále veria, že sa im môže podariť zostaviť štvorkoalíciu so SNS, Mostom a Sieťou. Doterajšie odmietavé vyjadrenia Bélu Bugára a Radoslava Procházku berú ako súčasť taktiky a za kľúčový faktor považujú to, ako sa rozhodne SNS. V Smere sa spoliehajú na to, že v predsedníctve SNS, ktorá má rokovať dnes, prevládne názor nevstúpiť do pravicovej vlády.

Tento názor podľa našich informácií zastávajú aj niektorí podpredsedovia SNS.

Dankova strana asi príliš nepočítala s tým, že hneď po návrate do parlamentu sa ocitne v pozícii jazýčka na váhach. Ak pôjde do pravicovej vlády, riskuje sklamanie svojich voličov, ak ju odmietne a Bugár s Procházkom budu trvať na odmietaní Smeru, výsledkom môže byť pat a predčasné voľby.

SNS bude mať o krátky čas tlačovú konferenciu, tak možno budeme múdrejší.

 

Aktualizované 12:43 V posledných dvoch dňoch sme hovorili s viacerými predstaviteľmi strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Rozprávali sme sa s nimi bez diktafónu, aby sme zistili, ako vo svojich stranách rozmýšľajú o novej vláde, respektíve či ako jediné východisko vidia predčasné voľby s akousi dočasnou vládou.

Jeden z pravicových politikov vystihol začínajúce rokovania takto: „Teraz sa hrajú súčasne dve hry, jedna sa volá mikádo a druhá Čierny Peter.“ Skrátka, všetky pravicové strany hrajú o zachovanie tváre, pričom nikto nechce byť označený za toho, kto znemožní vznik novej vlády bez Fica.

V SaS aj z tohto dôvodu vidia nádej, že široká vláda pravice, aj so SNS a podporou Borisa Kollára, má šancu vzniknúť. V takom prípade by bol premiérom Richard Sulík. Ale aj v SaS sú realisti a uvedomujú si, že takáto vláda by stála na vratkých základoch. Nielen kvôli Kollárovi a potenciálne výbušnému vzťahu medzi Bugárom a Dankom. Neveriacky poukazujú na správu Nového času, podľa ktorej sa Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar mali ešte v nedeľu večer stretnúť na úrade vlády s Robertom Ficom a následne toto stretnutie popierať.

Sulíkovci si teraz najviac rozumejú s Igorom Matovičom a Danielom Lipšicom. V strane je obava spojená s Bugárom, ktorého podozrievajú, že hľadá zámienku, aby mohol vyhlásiť, že pravicová vláda sa nedá zostaviť, a tak ako jediná možnosť ostáva len vláda pod vedením Smeru.

Niektorí iní zas podozrievajú SaS, že len predstiera, že ide vytvoriť vládu pravice, v skutočnosti sa snaží o to, aby vyzerala ako jediná konštruktívna a štátnická strana, ktorá to s pravicovou vládou dobre myslela, ale niekto iný jej to znemožnil.

Z tohto dôvodu sa teraz všetci usilujú o obraz, že nechcú rokovať s Ficom.

Samozrejme, všetci si dobre uvedomujú, že vláda Richarda Sulíka sa nemusí podariť, zatiaľ však len v náznakoch hovoria, čo by mohlo nasledovať. V najsilnejšej SaS si nevedia predstaviť, že by išli do vlády so Smerom, a to ani v prípade, keby išlo o dočasnú vládu pod vedením niekoho iného než Roberta Fica. Pre liberálov je predstaviteľný skôr variant, že by podporili menšinovú vládu Smeru, výmenou za to, že Smer odovzdá opozícii všetky dôležité kontrolné orgány a úrady.

Predčasných volieb sa však boja obe najsilnejšie strany, Smer aj SaS. Ich argument je takýto: Kotleba. „Predčasné voľby by nám možno pomohli, ale Kotleba by v nich získal 20 percent,“ povedal nám jeden z politikov. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk