Aktuálne 27. máj 2022

Igor Matovič Penta by mohla zmyť svoj dedičný hriech, ak by nemocnicu Bory darovala štátu

Postoj
Postoj

Minister financií tvrdí, že investičná skupina Penta je Slovensku dlžná veľmi veľa. Zároveň kritizuje socializmus v zdravotníctve a navrhuje vniesť do sektora trochu kapitalizmu. 

Minister financií tvrdí, že investičná skupina Penta je Slovensku dlžná veľmi veľa. Zároveň kritizuje socializmus v zdravotníctve a navrhuje vniesť do sektora trochu kapitalizmu. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Penta by mohla zmyť svoj dedičný hriech, ak by nemocnicu Bory darovala štátu
Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Minister financií Igor Matovič v súvislosti s plánom obnovy opakovane skritizoval na zdravotníckej konferencii Vizionári v zdravotníctve 2022 v Bratislave ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

„Trošku sa obávam, že niekto to možno hrá na to, že no vidíte, tak nakoniec len tá Penta to stihne postaviť,“ podotkol na margo viaznucej výstavby štátnych nemocníc z plánu obnovy. Finančnej skupine Penta, ktorá vlastní sieť nemocníc Svet zdravia však odkázal, že z plánu obnovy nedostane ani cent.

Svet zdravia sa chce uchádzať o podporu piatich projektov - výstavbu nemocníc v Rimavskej Sobote, Humennom, dostavbu pavilónu v Spišskej Novej Vsi a Michalovciach a rekonštrukciu oddelenia v Topoľčanoch.

Matovič však odmieta financovanie aj iných súkromných projektov. Vláda chce totiž podporiť najmä štátne nemocnice.

Pente by odpustil 400 miliónový tunel, ak daruje Bory

Investičná skupina Penta je podľa Matoviča Slovensku dlžná veľmi veľa. Dodal, že svoj „dedičný hriech“ by mohla zmyť, ak by novopostavenú nemocnicu Bory darovala štátu. Išlo by podľa neho o symbolickú náplasť. 

Penta si totiž pred 13 rokmi cez ohodnotenie poistného kmeňa vytiahla zo systému vyše 400 miliónov eur. Túto transakciu už preveruje Národná kriminálna agentúra.

Minister financií by to finančnej skupine odpustil v prípade, že by nemocnicu Bory darovala štátu. Penta pre RTVS nazvala vyhlásenie lídra OĽaNO kabaretným vystúpením.

Riaditeľ Borov Ľuboš Lopatka, bývalý nominant súčasnej vlády v spoločnosti MH Manažment, však priznal, že by boli ochotní rokovať o darovaní či predaji nemocnice štátu, no v takom prípade by si chceli ponechať jej prevádzkovanie.

Čítajte tiež

Šéf OĽaNO chce do zdravotníctva vniesť viac kapitalizmu

Minister financií zároveň na konferencii kritizoval socializmus v zdravotníctve a navrhuje vniesť do sektora trochu kapitalizmu. „Solidarita by mala byť zachovaná, ale musíme byť efektívni vnútri.“

Poukázal na to, že v rámci rezortu zdravotníctva je potrebné robiť reformy, k čomu sa snaží motivovať aj jeho vedenie. Výsledkom toho má byť aj nedávne memorandum medzi ministerstvami, ktoré hovorí o viacerých opatreniach v zdravotníctve.     

Pacienti by podľa Matoviča mali byť „vtiahnutí do deja“ a povinne hodnotiť minimálne prístup poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. „Už nám to bude robiť možno nejaké ratingy, hodnotenia a pacient bude mať pocit, že je súčasťou hry,“ skonštatoval.

Namiesto riešenia sťažností na poskytovanie zdravotnej starostlivosti cez Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou navrhuje vytvoriť balík peňazí, v rámci ktorého bude automaticky vyčlenená suma pre ľudí, ktorí neboli so starostlivosťou spokojní. Chce tak predísť tomu, aby lekári strácali odvahu robiť zákroky a dôležité rozhodnutia.

Na margo otázky pripoistenia reagoval, že v prvom rade treba vyriešiť základné problémy v sektore, ako napríklad oceňovanie lekárov podľa výkonu. „Keď potom budeme vidieť, že fakt ešte stále nám chýbajú peniaze, tak poďme potom vymýšľať, či má byť nejaké pripoistenie na nejaké špecialitky,“ povedal.

Myslí si však, že by sme sa nemali dostať k tomu, aby niekto chorý s vážnou diagnózou musel hľadať peniaze.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0