Aktuálne 31. október 2020

Mazák je za presun sudcov na Najvyšší správny súd bez výberového konania

TASR
TASR

Predseda Súdnej rady považuje za správne, aby sa výberového konania na sudcu Najvyššieho správneho súdu nemuseli zúčastniť kandidáti z Najvyššieho súdu, ale len z externého prostredia.

Predseda Súdnej rady považuje za správne, aby sa výberového konania na sudcu Najvyššieho správneho súdu nemuseli zúčastniť kandidáti z Najvyššieho súdu, ale len z externého prostredia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák je za presun sudcov zo správneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR do Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR bez výberového konania. TASR to potvrdila hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Mazák považuje za správne, aby sa výberového konania na sudcu NSS SR museli zúčastniť len kandidáti z externého prostredia. Poukazuje na príklad zo Súdneho dvora Európskej únie. „Každý kandidát na sudcu alebo generálneho advokáta musí získať, po náročnom vypočutí, kladné odporúčanie osobitného výboru. Ak sa však kandidát uchádza o tieto súdne pozície z postu sudcu alebo generálneho advokáta, dostáva odporúčanie automaticky, bez vypočutia pred uvedeným výborom," ozrejmil.

Sudcovia zo správneho kolégia Najvyššieho súdu by podľa neho mohli absolvovať formálny pohovor pred Súdnou radou, ktorého obsahom by bolo len prejavenie vôle pôsobiť v novej súdnej inštitúcii, prípadne doplňujúce otázky obdobného charakteru.

„Neoceniteľným prínosom takého prístupu by bolo zachovanie orgánovej pamäte NSS prostredníctvom súčasného správneho kolégia, alebo aspoň väčšiny jeho sudkýň a sudcov," dodal Mazák.

Zriadenie NSS SR má byť jedným z výsledkov reformy súdnictva z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. Po schválení vládou ju ešte musí odobriť Národná rada SR. Z navrhovanej reformy súdnictva vyplýva, že výberovým konaním na sudcu NSS SR by mali prejsť všetci kandidáti vrátane tých, ktorí by chceli prestúpiť zo správneho kolégia NS SR.

NSS SR by mal okrem správneho súdnictva plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov všeobecných súdov, prokurátorov a ďalšie zákonom vymedzené právnické profesie. Taktiež by naň mali prejsť kompetencie z Ústavného súdu v rozhodovaní o neústavnosti a nezákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svojim postavením by mal byť rovnocenný NS SR.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0