Aktuálne 16. marec 2020

Koronavírus vo svete: Česko hlási prvé tri vyliečené osoby

TASR
TASR
Viaceré krajiny už zatvárajú hranice, situácia sa prudko zhoršuje vo Francúzsku. Bieloruský prezident Lukašenko navrhuje pri koronavíruse terapiu "traktorom".
Viaceré krajiny už zatvárajú hranice, situácia sa prudko zhoršuje vo Francúzsku. Bieloruský prezident Lukašenko navrhuje pri koronavíruse terapiu "traktorom".
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Koronavírus vo svete: Česko hlási prvé tri vyliečené osoby
Zdravotníci hovoria s vodičom v zariadení na testovanie koronavírusu 16. marca 2020 v San Antoniu. FOTO TASR/AP

V Českej republike boli prví traja ľudia vyliečení z nákazy novým koronavírusom. Všetci boli pacientmi nemocnice v Ústí nad Labem. Informovala o tom v pondelok televízia ČT24. Pacienti, ktorí sa v zmienenej nemocnici vyliečili z ochorenia COVID-19, sú traja ľudia zo severočeského mesta Děčín.

Boli medzi prvými nakazenými novým typom koronavírusu v Česku.

V Česku potvrdili v pondelok večer 344 prípadov. Česká vláda zakázala od polnoci z nedele na pondelok voľný pohyb ľudí v krajine. Opatrenie bude platiť do 24. marca s výnimkou napríklad ciest do zamestnania či nevyhnutných nákupov.

Českí hygienici v pondelok ráno tiež úplne uzavreli dve mestá a jednu obec v Olomouckou kraji s cieľom zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Ľudia nemôžu z miest Litovel a Uničov ani z obce Červenka odísť ani do nich vstúpiť, informoval server Novinky.cz. Zmienené mestá a obec majú celkovo 24-tisíc obyvateľov. Dôvodom je zabrániť šíreniu ochorenia Covid-19.

V oblasti miest Litovel a Uničov evidovali k nedeľňajšiemu večeru 25 prípadov nákazy koronavírusom. Z celého Olomouckého kraja hlásili spolu 32 infikovaných.

Španielsko pre koronavírus zatvára svoje pozemné hranice

Španielsko v pondelok oznámilo, že zatvorí svoje pozemné hranice, aby zastavilo šírenie epidémie nového smrtiaceho koronavírusu. Počet prípadov nákazy sa už v krajine priblížil k 10 000. Do krajiny budú vpustení iba španielski občania, ľudia s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež osoby v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami.

Španielska vláda vyhlásila v sobotu - v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v krajine - zákaz vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup tovarov základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Na dodržiavanie opatrení dozerá polícia.

Španielska vláda tiež nasadila armádu do oblastí postihnutých nákazou. Príslušníci vojenskej zásahovej jednotky UME, zameranej na pomoc pri katastrofách, budú rozmiestnení v oblastiach, ktoré sú považované za ohniská nákazy. Patrí medzi ne hlavné mesto Madrid, ale aj mestá Sevilla, Valencia, Zaragoza, León a dva z Kanárskych Ostrovov.

Španielsko je momentálne druhou najzasiahnutejšou krajinou v Európe, čo sa týka počtu osôb nakazených koronavírusom. Predstihuje ho už len Taliansko.

V Taliansku podľahlo nákaze už vyše 2000 ľudí, stiuácia sa zhoršuje aj v Holandsku a Švajčiarsku

Počet osôb, ktoré v Taliansku podľahli ochoreniu COVID-19, sa od štvrtka viac ako zdvojnásobil. V Taliansku sa v súčasnosti nachádza 27 980 infikovaných osôb, pričom pred štyrmi dňami ich bolo 15 113. Doposiaľ 2158 ľudí nákaze podľahlo a 2335 sa z nej vyliečilo.

Stav núdze vyhlásilo už aj Švajčiarsko, nasleduje tak okolité krajiny. Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 vzrástol v tejto alpskej krajine v pondelok na 2330. Štrnásť osôb už nákaze podľahlo.

Kresba v nadrozmernej veľkosti, ktorá zobrazuje zdravotnú pracovníčku s ochranným rúškom na tvári objímajúcu čižmu v tvare Talianska a nápis "Ďakujeme vám všetkým". FOTO TASR/AP

Holandsko za jediný deň zaznamenalo 278 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najväčší jednodňový nárast v tejto krajine od vypuknutia pandémie. Za posledných 24 hodín tak podľa Holandského národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) dosiahol počet prípadov infekcie 1413.

Vláda v nedeľu nariadila zatvoriť do 6. apríla všetky školy, bary, reštaurácie a športové a erotické kluby. Nariadenie sa týka aj známych kaviarní predávajúcich marihuanu, v dôsledku čoho ľudia v panike marihuanu kupovali v nedeľu večer pred ich uzatvorením.

Prezident Lukašenko navrhuje pri koronavíruse terapiu "traktorom"

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok povzbudzoval občanov na vidieku, aby pracovali, jazdili na traktore a takto prekonali epidémiu nového koronavírusu.

Bývalý riaditeľ kolektívnej farmy, ktorý rád zdôrazňuje svoje spojenie s pôdou a vidieckymi obyvateľmi, povedal predstaviteľom úradov na stretnutí vysielanom v televízii, že vírus "by nemal vyvolávať žiadnu paniku".

"Človek na dedine musí jednoducho pracovať, najmä teraz," vyhlásil Lukašenko v čase, keď sa táto bývalá sovietska republika, ktorá hraničí s Ruskom a Poľskom, pripravuje sadiť plodiny. "Tam každého lieči traktor. Každého liečia polia," dodal.

Bielorusko je v bývalom Sovietskom zväze známe produkciou traktorov, pričom továreň na výrobu traktorov v hlavnom meste Minsk je stále lídrom v celom regióne.Bielorusko, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov susediaca s Ruskom a Európskou úniou, zatiaľ hlásila 36 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Lukašenko nie je jediný postsovietsky líder, ktorý spriada vlastné falošné teórie a dáva nevedecké rady, ako bojovať s vírusom.

Prezident izolovaného autoritárskeho stredoázijského Turkménska Gurbanguly Berdymuhamedov v piatok 13. marca odporučil vdychovať dym z horiacej rastliny z púštnej oblasti, nazývanej peganum harmala (harmala stepná), tiež známej ako ruta stepná či ruta africká.

V Británií môže dôjsť k hospitalizácií miliónov

Epidémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 by v Spojenom kráľovstve podľa "najhoršieho z možných scenárov" mohla trvať až do budúcej jari, pričom by si vyžiadala hospitalizáciu 7,9 milióna Britov. S odvolaním sa na správy z uniknutého materiálu vládnej agentúry Public Health England (PHE) o tom v pondelok informovala spravodajská stanica SkyNews.

"PHE pracovalo s údajmi možného najhoršieho scenára ďalšieho vývoja, aby pripomenulo ľuďom so symptómami, vrátane zdravotníkov, že je dôležité, aby zostávali doma. Pomôže to znížiť rýchlosť šírenia tejto nákazy," uviedla v danej súvislosti zástupkyňa riaditeľa národnej služby pre infekcie PHE Susan Hopkinsová.

Hlavný britský zdravotník Christopher MacRae Whitty už dávnejšie vyhlásil, že ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, by sa mohlo podľa najhoršieho scenára nakaziť až 80 percent britskej populácie.

PHE na margo tohto vyhlásenia dodalo, že hospitalizáciu v súvislosti s novým koronavírusom by potrebovalo približne 15 percent nakazených, čo by v takomto prípade predstavovalo asi 7,9 milióna ľudí.

Ako pripomína SkyNews, hoci tieto údaje nie sú prekvapivé, poukazujú na rozmer problémov, ktorým môže čeliť britské zdravotníctvo. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock preto ešte v sobotu vyzval súkromný sektor, aby vystupňoval produkciu zdravotníckych potrieb a zariadení. Podľa slov iného lekára, ktorý nechcel byť menovaný, zodpovedá súčasný systém intenzívnej starostlivosti v Británii "bežným podmienkam, nie je však pripravený na očakávanú epidémiu".

Počet infikovaných dosiahol v Británii 1543 osôb a ochoreniu podľahlo už 53 ľudí. Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s pandémiou koronavírusu odporučil Britom, aby sa vyhýbali návštevám pohostinstiev, klubov, reštaurácií, kín a divadiel a v maximálnej možnej miere obmedzili spoločenské kontakty.

Obyvateľstvo Británie tiež vyzval, aby v rámci "celonárodného boja" proti koronavírusu v najväčšej možnej miere obmedzili cestovanie.

Česká vláda zakázala od polnoci voľný pohyb ľudí v krajine

"Karanténu nezavádzame, len obmedzujeme voľný pohyb osôb," povedal premiér Andrej Babiš, ako ho citovala Česká televízia.

Minister vnútra Jan Hamáček spresnil, že nikto nikomu nezakazuje chodiť na prechádzku. Cieľom opatrenie je podľa neho obmedzenie medziľudských kontaktov. Pri pohybe vonku by si ľudia mali od seba udržiavať odstup a "držať sa s tými, kto sú s nimi doma".

"Polícia nebude nikoho lustrovať ani naháňať po uliciach. Celá tá situácia je tu preto, aby si ľudia uvedomili, že situácia je vážna," zdôraznil Hamáček. Podľa vlády bude do situácie zapojená aj armáda. Ako uviedol minister vnútra, nasadených bude viac než 2000 vojakov.

Česká vláda okrem toho zakázala predaj ubytovacích služieb, prevádzku autoškôl, prevádzku taxislužieb s výnimkou tých, ktoré rozvážajú potraviny, ako aj predaj elektroniky. Uzavretie obchodov a zákaz poskytovania služieb sa netýka autoservisov, záhradkárstiev, predaja cestovných lístkov, kvetinárstiev či predaja zdravotných prostriedkov, uvádza web Českej televízie.

Mladý muž s ochranným rúškom na tvári kráča po Karlovom moste v pondelok 16. marca 2020 v Prahe. FOTO TASR/AP

Pre hrozbu nového koronavírusu okrem toho vládny kabinet zrušil konanie senátnych volieb a nariadil štátnym orgánom, aby na pracoviskách do týždňa zaviedli obmedzené úradné hodiny. Pre študentov 5. a 6. ročníkov lekárskych fakúlt zaviedli pracovnú povinnosť, pričom všetkým zdravotníkom vláda zakázala čerpanie dovolenky počas trvania núdzového stavu.

Od polnoci nadobudol účinnosť aj skôr oznámený zákaz vycestovania českých občanov do zahraničia a vstupu cudzincov na územie ČR.Vláda najnovšie rozhodla aj o zavedení vnútornej ochrany hraníc s Nemeckom a Rakúskom s účinnosťou do polnoci 4. apríla, oznámil Babiš.

Česká vláda vo štvrtok vyhlásila núdzový stav, zrušené boli v krajine kultúrne či športové akcie. Od soboty sú uzavreté obchody a reštaurácie s výnimkou predaja potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc a niektorých ďalších prevádzok. Zakázané sú tiež verejné a súkromné akcie s účasťou nad 30 osôb.

Situácia vo Francúzsku sa prudko zhoršuje

Pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 vo Francúzsku je "veľmi znepokojivá" a "prudko sa zhoršuje". S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie francúzskeho hlavného hygienika Jérôma Salmona o tom informovala agentúra AFP.

"Počet (nakazených) sa zdvojnásobuje každé tri dni. Chcem, aby si naši občania uvedomili, že sú nakazení, ktorí sa nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti, pričom sú ich už stovky," vyhlásil Salmon pre rozhlasovú stanicu France Inter a vyzval ľudí k tomu, aby zostali doma.

Podľa najnovších údajov, ktoré boli zverejnené v nedeľu, sa novým koronavírusom vo Francúzsku dokázateľne nakazilo už 5423 ľudí, z ktorých 127 podľahlo ním vyvolanému infekčnému ochoreniu COVID-19. Za 24 hodín tak počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol o 900 a počet mŕtvych o 36. Až 400 osôb muselo byť pre ťažký priebeh ochorenia hospitalizovaných.

Rekordne nízka účasť poznačila v nedeľu komunálne voľby vo Francúzsku, keď milióny voličov nešli v prvom kole hlasovať pre obavy z nového koronavírusu. Objavili sa aj výzvy na zrušenie druhého kola o týždeň v čase úsilia zastaviť šírenie nákazy, píše agentúra AFP. Možné odvolanie druhého kola by si však vyžadovalo súčasne opakovanie prvého kola, uvádzajú odborníci na ústavné právo.

Vláda odmietla výzvy na zrušenie prvého kola komunálnych volieb vnímaných ako dôležitá skúška popularity prezidenta Emmanuela Macrona s tým, že boli podniknuté dostatočné opatrenia na dezinfekciu volebných miestností.

Členovia volebnej komisie s ochrannými rúškami na tvárach spočítavajú hlasovacie lístky po komunálnych voľbách. FOTO TASR/AP

V Rakúsku zčínajú platiť nové obmedzenia, Kurz avizuje aj rozsiahly stop letov

Letecká doprava z Rakúska a do tejto krajiny sa "takmer zastaví", vyhlásil spolkový kancelár Sebastian Kurz v nedeľu večer. V osobitnom programe verejnoprávnej televízie ORF o koronavírusovej kríze vyzval Rakúšanov v zahraničí, aby sa "neodkladne" vydali na cestu domov alebo kontaktovali ministerstvo zahraničných vecí, aby ich doviezli do vlasti. 

V súčasnosti je podľa Kurza letecká doprava ešte realizovaná v "minimálnej prevádzke", aby sa ľudia dostali domov. Len čo sa však tento proces skončí, budú zastavené všetky lety do rizikových oblastí, zdôraznil. V nedeľu jeho vláda oznámila, že po Švajčiarsku, Španielsku a Francúzsku budú lety zakázané aj do Ruska, na Ukrajinu, do Británie i do Holandska.

Rakúska vláda medzitým zverejnila v úradnom vestníku nové prísne nariadenia pre boj proti šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Rozsiahle obmedzenie pohybu ľudí vo verejnom priestore, ako aj značné uzavretie obchodov a reštaurácií, tak od pondelka aj oficiálne nadobudlo účinnosť.

Prechádzky sú však výrazne obmedzené a povolené len osamote alebo s ľuďmi žijúcimi v jednom byte. Povolené je aj chodenie von so psom.

Rakúsko tiež žiada desaťtisíce občanov, aby sa vrátili zo zahraničných dovoleniek. Približne 30-tisíc registrovaných rakúskych turistov sa v súčasnosti nachádza vo vyše 100 krajinách sveta, zatiaľ čo pribúdajú dopravné obmedzenia v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Odhaduje sa, že ďalšie desaťtisíce Rakúšanov vycestovali bez registrácie

V Rakúsku zaznamenali v pondelok k 08:00 h už 959 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, pričom už šesť infikovaných pacientov sa vyliečilo. V krajine bolo pre podozrenie na nový koronavírus testovaných už 8490 ľudí.

Nemecko zavádza kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s piatimi krajinami

Nemecko od pondelkového rána zavedie rozsiahle kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom. Hoci opatrenia Nemecka sa týkajú len piatich krajín, ďalšie susedné štáty ako Poľsko a Česko tiež uzavreli svoje hranice alebo zaviedli výrazné obmedzenia.

Nemeckým občanom a ľuďom s povolením na pobyt umožnia vrátiť sa do krajiny. Cez hranice so zmienenými štátmi však nevpustia ľudí, ktorí nemajú "pádny dôvod cestovať", ani tých, u ktorých bude podozrenie na infekciu.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v pondelok všetkých občanov, aby sa "zdržiavali doma". Nemecko ide teda v šľapajach ďalších európskych krajín a okrem spomínaných obchodov zatvára aj bary, múzeá a mnoho ďalších zariadení.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok Nemcov, aby zrušili všetky dovolenky doma a v zahraničí. 

Nemeckí policajti kontrolujú autá na nemecko-rakúskej hranici. FOTO TASR/AP

V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko bol v pondelok v súvislosti s novým koronavírusom s okamžitou platnosťou vyhlásený stav núdze. Bavorský predseda vlády na úvod tlačovej konferencie prízvukoval, že situácia je vážna a medzičasom už nie je možné identifikovať reťazce nákazy.

Nemecko patrí ku krajinám najviac zasiahnutým koronavírusovou pandémiou, keď dosiaľ zaznamenalo 4838 potvrdených prípadov nákazy a 12 úmrtí, píše AFP.

Poľsko oznámilo 25 nových prípadov koronavírusu, Maďarsko zatvára hranice

Ministerstvo takisto uviedlo, že doteraz bolo vykonaných viac ako 6000 testov na zistenie nákazy. Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski v pondelok ráno pre rozhlasovú stanicu Polskie radio povedal, že nárast počtu prípadov nákazy môže byť "dynamický" a v priebehu týždňa môže dosiahnuť až štvorciferné číslo.

Opatrenia zavedené poľskou vládou podľa Szumowského "nárast aspoň čiastočne pozastavia" a v krajine nenastane situácia ako v Taliansku. Prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu v Poľsku oznámili 4. marca. Odvtedy sa rozšíril do viacerých častí krajiny a tri osoby nákaze podľahli.

Maďarsko pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 zatvára svoje hranice, cez ktoré budú môcť prechádzať iba maďarskí občania. Všetky podujatia budú od polnoci zakázané. Vláda vyzvala ľudí vo veku nad 70 rokov, aby v záujme vlastného zdravia neopúšťali svoje obydlia. V pondelok evidovali v Maďarsku 39 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.

Trump vyzval Američanov, aby hromadne nevykupovali potraviny

Americký prezident Donald Trump v nedeľu v súvislosti s novým koronavírusom vyzval občanov, aby prestali hromadne vykupovať potraviny a iné základné potreby a "upokojili sa". Jeho apel prišiel v čase, keď ľudia vyprázdnili regály mnohých supermarketov a robia si zásoby konzerv či toaletného papiera, píše agentúra AP.

Trump predtým absolvoval rozhovor so zástupcami najväčších sietí potravín v Spojených štátoch. Podľa jeho slov mu povedali, že obchody nakupujú ešte viac zásob, než by si zaobstarávali v čase Vianoc.

V USA jednotlivé štáty i mestá postupne sprísňujú opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nového druhu koronavírusu.

V Spojených štátoch dosiaľ v dôsledku nového koronavírusu zomrelo 64 ľudí, počet infikovaných presiahol 3200.

Južná Kórea kontroluje cestujúcich z celej Európy, nárast prípadov sa spomalil

Južná Kórea rozšírila o polnoci na pondelok mimoriadne opatrenia na letiskách súvisiace s bojom proti šíreniu koronavírusu na všetky štáty Európy. Dôvodom sú prípady osôb, ktoré sa vírusom infikovali v zahraničí, ako aj stúpajúci počet nových nakazených v Európe.

Špeciálne skríningy zdravotného stavu na letiskách doteraz platili pre šesť európskych krajín - Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Britániu a Holandsko. Podobné opatrenia už Kórea predtým zaviedla pre ľudí cestujúcich z Číny, Japonska, Iránu, Hongkongu a Macau.

Od prvého nahláseného prípadu 20. januára zaznamenala Južná Kórea 8236 ľudí nakazených koronavírusom a 75 úmrtí. Najviac infikovaných je v juhovýchodnom meste Tegu a v jeho okolitých regiónoch. Počet denných nových prípadov sa už v krajine spomalil a je najmenší za posledné tri týždne (74), pričom nepribudla nijaká ďalšia obeť, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke úrady.

Prispelo k tomu masívne testovanie príslušníkov náboženskej sekty Sinčchondži, medzi ktorými sa vírus značne rozšíril. Zvyšujú sa však obavy, najmä čo sa týka menších ložísk nákazy a ľudí, ktorí sa s ochorením vrátia do Kórey zo zahraničia.

Čína uvoľňuje obmedzenia cestovania v provincii Chu-pej

Z pôvodného epicentra šírenia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2, tak Čína umožní tisíckam robotníkov vrátiť sa do práce. S odvolaním sa na pondelkové informácie čínskej štátnej agentúry Sinchua o tom informovala agentúra AP.

Čínska agentúra uviedla, že mestá v okolí mesta Wu-chan, v ktorom sa nový typ koronavírusu objavil po prvý raz, si už objednávajú autobusy, aby mohli do fabrík pozvážať pracovníkov. Mnohí z nich totiž odcestovali pri príležitosti osláv lunárneho nového roka za svojimi rodinami do iných oblastí Číny.

Ako pripomína AP, čínske úrady sa k tomuto kroku odhodlali v čase, keď Peking ohlásil, že epidémia nového koronavírusu, ktorý sa z Wu-chanu začal šíriť v decembri minulého roka, bola v krajine zastavená.

Vypuknutie nákazy choroby COVID-19, ktorú vyvoláva koronavírus SARS-CoV-2, malo devastačné následky pre čínsky sektor služieb aj pre priemysel. Čínsky prezident Si Ťin-pching napriek tomu vyhlásil, že ciele hospodárskeho rastu na tento rok budú dosiahnuté.

EÚ v rámci boja proti koronavírusu obmedzila vývoz zdravotníckych pomôcok

Európska komisia v nedeľu obmedzila vývozu ochranných rúšok a iného ochranného lekárskeho vybavenia v snahe zabezpečiť dostatok vlastných zásob zdravotného materiálu v rámci boja proti pandémii koronavírusu.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová dodala, že v pondelok EK začne spolu s členskými štátmi EÚ spoločné verejné obstarávanie na dodávku testovacích súprav a respirátorov a predstaví aj usmernenia vládam členských štátov ohľadom nových opatrení na hraniciach.

Ursula von der Leyenová v pondelok navrhla 30-dňové obmedzenie cestovania do členských krajín Európskej únie v snahe obmedziť šírenie koronavírusu.

"Čím menej cestovania, tým menej vírusu môžeme prenášať," zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. "Preto navrhujem hlavám štátov a vlád, aby zaviedli dočasné obmedzenie pre cestovanie do Európskej únie, ktoré nie je nevyhnutné," odkázala von der Leyenová.

Podľa jej slov zo zákazu by mohli byť vyňatí ľudia s dlhodobým pobytom v EÚ alebo rodinní príslušníci európskych občanov, ako aj diplomati, lekári a zdravotnícki pracovníci. Oslobodení by mohli byť aj pracovníci v sektore dopravy, aby pomohli udržať nevyhnutné toky dôležitého tovaru.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0