Aktuálne 21. apríl 2019

Počet obetí na Srí Lanke stúpol na 290, podozrievajú miestnych islamistov

TASR Postoj
TASR Postoj
Do série útokov bolo podľa srílanských kriminalistov zapletených sedem samovražedných atentátnikov.
Do série útokov bolo podľa srílanských kriminalistov zapletených sedem samovražedných atentátnikov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Počet obetí na Srí Lanke stúpol na 290, podozrievajú miestnych islamistov
Žena narieka pred márnicou v Kolombe na Srí Lanke. Foto – TASR/AP

aktualizujeme

Nedeľné útoky na Srí Lanke, ktorých terčom boli luxusné hotely a katolícke chrámy, spáchala miestna islamistická skupina známa pod názvom National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala srílanská vláda. 

Vyšetrovatelia preverujú aj prípadné prepojenie NTJ na podobné organizácie v zahraničí.

Agentúra Reuters citovala vyhlásenie hovorcu vlády, že do útokov bola zapojená aj medzinárodná sieť, ktorú však bližšie nešpecifikoval.

Prezident Maithrípála Siriséna prostredníctvom svojho vyhlásenia požiadal svet o pomoc pri vyšetrovaní útokov a prepojenia ich páchateľov na zahraničie.

V súvislosti so sunnitským hnutím NTJ miestne policajné zložky dostali pred desiatimi dňami varovanie, že NTJ by mohlo pripravovať útoky na kostoly a ambasádu Indie v Kolombe. Srílanská polícia dostala varovanie od nemenovanej tajnej služby v zahraničí.

Vláda na Srí Lanke medzičasom oznámila, že v pondelok večer začne opäť platiť celoštátny zákaz vychádzania. 

Útočilo zrejme sedem samovražedných atentátnikov

Do série útokov bolo zapletených sedem samovražedných atentátnikov. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa kriminalistického úradu o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Analýzou častí telesných pozostatkov útočníkov sa zistilo, že šlo o samovražedných atentátnikov, pričom väčšinu útokov spáchal jeden človek. Výnimkou bol útok na hotel Shangri-La, na ktorý zaútočili dve osoby. Uviedol to podľa agentúry AP člen tímu forenzných vyšetrovateľov. 

V súvislosti s podozrením z účasti na útoku srílanské úrady zadržali a vypočúvajú 13 podozrivých. 

Počet obetí stúpol na 290

Na najmenej 290 mŕtvych vzrástol počet obetí série bombových útokov, ku ktorým došlo v nedeľu na Srí Lanke. Zranenia pri výbuchoch utrpelo ďalších viac než 500 ľudí, oznámil v pondelok hovorca polície. Dodal, že v súvislosti s explóziami už zadržali 24 osôb, informuje agentúra AFP.

Osem výbuchov, ktoré nastali v luxusných hoteloch a katolíckych kostoloch v metropole Kolombo, ako aj v dvoch ďalších srílanských mestách, bolo najhorším násilím v juhoázijskej ostrovnej krajine od konca tamojšej dlhoročnej občianskej vojny pred desaťročím. Medzi zabitými je podľa srílanskej vlády najmenej 27 cudzincov.

Správa o ďalšom zvýšení počtu obetí prišla po oznámení, že neďaleko hlavného letiska v Kolombe v nedeľu večer našli a neskôr zneškodnili podomácky vyrobenú rúrkovú bombu.

V pondelok medzitým odvolali na Srí Lanke celoštátny zákaz vychádzania, vyhlásený po útokoch na 12 hodín. Ulice metropoly boli ráno prevažne prázdne, väčšina obchodov bola zatvorená, pričom tam hliadkovalo množstvo vojakov a policajtov, píše agentúra AP.

Srílanská polícia podľa AP uviedla, že pri vyšetrovaní preverí aj správy, že spravodajské služby neodhalili možné samovražedné útoky alebo pred takýmito činmi nevarovali. Dvaja srílanskí ministri sa zmienili o takomto možnom zlyhaní s tým, že sa dopočuli o varovaniach pred hrozbou útokov v kostoloch, respektíve samovražedných atentátov namierených voči politikom.

Dokumenty, do ktorých mala možnosť nahliadnuť AFP, ukazujú, že šéf srílanskej polície zaslal popredným dôstojníkom pred desiatimi dňami varovanie odvolávajúce sa na spravodajskú službu, upozorňujúce, že miestna radikálna moslimská skupina plánuje samovražedné útoky na „významné kostoly“, ako aj indické veľvyslanectvo v Kolumbe.

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe priznal, že o možných útokoch „boli informácie“ a že vyšetrovatelia preskúmajú, „prečo neboli podniknuté adekvátne preventívne opatrenia“.

Minister obrany Ruvan Vidževardhana predtým označil nedeľňajšie výbuchy za teroristický útok náboženských extrémistov, hoci k zodpovednosti sa dosiaľ nikto neprihlásil. Podľa ministra sa predpokladá, že za väčšinou explózií stáli samovražední útočníci.

Okrem ôsmich útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti.

Ako informuje Vatican News, arcibiskup Colomba kardinál Malcom Ranjith spolu s vyjadrením sústrasti všetkým zasiahnutým vyzval obyvateľstvo k modlitbe a k darcovstvu krvi. Na lekárov sa obrátil s prosbou nastúpiť do mimoriadnej služby v nemocniciach aj vo sviatočný deň a „zachrániť aspoň jeden život“.

Z 21-miliónového obyvateľstva Srí Lanky 7,4 % tvoria kresťania, medzi ktorými prevažujú katolíci (6,1 % obyvateľstva). Budhistov je 70,1 %, hinduistov 12,6 % a moslimov 9,7 %.

Pri letisku v Kolombe zneškodnili rúrkovú bombu

Srílanskí vojaci zneškodnili rúrkovú bombu objavenú neďaleko hlavného letiska v metropole Kolombo. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu, podľa ktorej v súvislosti s nedeľňajšími bombovými útokmi v ázijskej ostrovnej krajine zadržali medzičasom 13 osôb.

Policajný zdroj pre AFP povedal, že podomácky vyrobenú rúrkovú bombu našli v nedeľu večer na ceste vedúcej k hlavnému terminálu, ktorý zostáva otvorený za sprísnených bezpečnostných opatrení.

Hovorca vzdušných síl uviedol, že ich príslušníci bombu bezpečne premiestnili na svoju základňu, kde ju bezpečne zneškodnili. Dodal, že toto tzv. improvizované výbušné zariadenie bolo zrejme miestnej výroby.


Armádni vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Antona. Foto – TASR/AP


Ľudia pomáhajú staršej žene pred kostolom sv. Antona po explózii v Kolombe. Foto – TASR/AP

Na videosnímke pohľad do vnútra kostola sv. Antona po explózii. Foto – TASR/AP


Ľudia nesú mŕtve telo po výbuchu v kostole sv. Antona. Foto – TASR/AP


Policajt a obyvateľ stoja pred kostolom sv. Antona. Foto – TASR/AP

Svetoví lídri reagujú so zdesením

Svetoví lídri odsúdili sériu ôsmich výbuchov, pri ktorých prišlo v nedeľu na Srí Lanke o život najmenej 156 ľudí.

Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodinám všetkých obetí výbuchov. Útok označil za prejav nenávisti nielen proti kresťanom, ale celému ľudstvu.

Premiér Peter Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a poprial veľkú duševnú silu všetkým, ktorých tragicky zasiahla správa o nedeľných výbuchoch.

Za „naozaj otrasné“ označila útoky na Twitteri britská premiérka Theresa Mayová. Uviedla, že hlboko súcití so všetkými, ktorých zasiahli. „Musíme stáť pri sebe a uistiť sa, že nikto nikdy nebude musieť praktizovať svoju vieru v strachu,“ dodala. 

Na správy o explóziách reagoval aj holandský premiér Mark Rutte. Na Twitteri písal o „hrozných správach o krvavých útokoch“ a dodal, že v myšlienkach je „s obeťami a ich príbuznými“. 

Srílančanom na Twitteri po „hrozných teroristických útokoch“ už kondoloval aj americký prezident Donald Trump. 

Zdesenie a zármutok vyjadril v súvislosti s útokmi aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „So zdesením a smútkom som počúval o bombových útokoch na Srí Lanke, ktoré si vyžiadali životy mnohých ľudí,“ uviedol Twitteri. Vyjadril tiež úprimnú sústrasť rodinám obetí a dodal, že Európska únia je pripravená Srí Lanke pomôcť. 

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier svojmu srílanskému náprotivku, prezidentovi Maithrípálovi Sirisénovi, napísal, že po „zbabelých teroristických útokoch“ zostal „ochromený a zdesený“.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz na Twitteri uviedol, že ním správy o útokoch „hlboko otriasli“. 

Ruský prezident Vladimir Putin označil bombové útoky za „kruté a cynické“. Sirisénovi kondoloval prostredníctvom telegramu, v ktorom tiež uviedol, že Moskva ostáva naďalej „spoľahlivým partnerom Srí Lanky v boji proti medzinárodnému terorizmu“. Dodal, že Rusi žialia spoločne „s príbuznými obetí“ a prajú si „rýchle zotavenie všetkých zranených“. Vyjadril tiež presvedčenie, že páchatelia i strojcovia týchto krutých a cynických činov „dostanú trest, aký si zaslúžia“. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan explózie, ku ktorým došlo na Srí Lanke na Veľkonočnú nedeľu, nazval „útokom na celé ľudstvo“. Na Twitteri taktiež vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí i srílanskému ľudu. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu zase uviedol, že „útok na Srí Lanke je bez ohľadu na motív rovnako zradný ako útok v (novozélandskom) Christchurchi: zbabelý, barbarský a krutý“. Pri streľbe v dvoch mešitách Christchurchi zahynulo 15. marca 50 ľudí.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová útoky na Srí Lanke označila za zničujúce. „Nový Zéland odsudzuje všetky formy terorizmu a naše odhodlanie (v tomto smere) len posilnili útoky na našom území z 15. marca. Vidieť na Srí Lanke útok na ľudí v kostoloch a hoteloch je zničujúce,“ uviedla. „Nový Zéland odmieta všetky formy extrémizmu a zastáva slobodu náboženského presvedčenia a práva na bezpečné vyznávanie viery,“ dodala. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0