Aktuálne 24. február 2022

Vojna Prvý pocit bola bezradnosť, hovorí o dnešnom ráne rehoľník narodený na Ukrajine

Pavol Rábara
Pavol Rábara

„Každý vie, ako môže šíriť dobro,“ pripomína páter Artur Bilyk, ktorý má slovensko-ukrajinské korene.

„Každý vie, ako môže šíriť dobro,“ pripomína páter Artur Bilyk, ktorý má slovensko-ukrajinské korene.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Prvý pocit bola bezradnosť, hovorí o dnešnom ráne rehoľník narodený na Ukrajine
Foto: Postoj/Tomáš Puškáš

Artur Bilyk je slovenský kňaz a redemptorista, ktorý sa narodil na Ukrajine. Nedávno sme s ním priniesli rozhovor o jeho životnom príbehu aj pohľade na v tom čase hroziaci konflikt.

Páter Artur Bilyk, ktorý pôsobí v Gaboltove, pre Svet kresťanstva priblížil, ako prežíval dnešné ráno.

O smutných udalostiach zo svojej vlasti sa dozvedel po ranných modlitbách, ktoré majú v komunite o siedmej hodine. Aký bol jeho prvotný pocit? „Bezradnosť,“ priznal redemptorista.

Hovorí, že verí v dobro, a hoci to, čo sa aktuálne deje, je už zlé, dá sa to podľa neho stále zastaviť. „Na druhej strane som presvedčený, že Ukrajinci budú pevne stáť až do posledného. Bude to buď genocída, alebo sa to zastaví. Iná možnosť nie je,“ konštatuje rodák z Veľkého Berezného na Zakarpatskej Ukrajine.

Páter Bilyk prirovnáva rodnú Ukrajinu ku kostičke, ktorá sa Putinovi zastaví v hrdle. „Buď ju vypľuje, alebo... Lebo prehltnúť ju neprehltne!“

So svojimi blízkymi za hranicami sa už skontaktoval, podľa jeho slov sa, prirodzene, boja. „Volali sme si. Majú strach, lebo vojna nie je nikomu na dobré. Ani pre toho, kto útočí, ani pre toho, kto sa bráni. Je sama osebe zlá,“ vraví rehoľník, ktorý v šestnástich rokoch odišiel študovať na Slovensko.

Čítajte tiež

V komunite sa neustále modlia, program zatiaľ nemenia. Páter Artur s vďačnosťou oceňuje email od provinciála, ktorý mu vyjadril podporu s tým, že sa takisto modlí. Oceňuje aj výzvu pápeža Františka obetovať pôst na Popolcovú stredu za pokoj na Ukrajine. „Realita, žiaľ, ukazuje, že sa musíme tej Popolcove stredy najprv dožiť,“ pokračuje páter Bilyk.

Podľa jeho slov každý kresťan môže prispieť podľa svojich možností, kde sa nachádza. „Každý vie, ako môže šíriť dobro. Nemusí to byť tak, že teraz vybehnem na Gerlachovský štít a to bude moje sebazaprenie, lebo je vojna na Ukrajine. Ale tam, kde som, môžem ukázať, že patrím Kristovi a chcem šíriť Božie kráľovstvo, a nie ľudské.“

Poukazuje tiež na to, že Boh vstal z mŕtvych, aby sme žili večne. „Tu sme dočasne. Nesmieme na to zabúdať a podľa toho sa treba aj správať,“ uzavrel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0