18. január 2016

Znepokojení lekári v Trnave vydali vyhlásenie k výpovediam sestier

Združenie so znepokojením vníma prístup vedenia nemocnice v Trnave, ako aj ministra zdravotníctva, k aktuálnej situácii.

Podobne, ako lekári z Prešova a Žiliny, aj zástupcovia lekárov Fakultnej nemocnice Trnava apelujú na ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka a vládu SR, aby v čo najkratšom čase začali znovu rokovania s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek a prehodnotili už schválenú novelu zákona, ktorej prijatie vyvolalo terajší krízový stav v slovenských nemocniciach. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dnes poskytlo TASR Lekárske odborové združenie pri Fakultnej nemocnici Trnava.

Sestry sú, ako  združenie vo Fakultnej nemocnici vo vyhlásení, pre lekárov najbližšími spolupracovníkmi, súhra lekárov a sestier je kľúčová pri poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Ich nedostatkom na oddeleniach dochádza k vážnemu narušeniu chodu nemocníc. Preto je zarážajúci laxný prístup vedenia nemocnice a ministerstva zdravotníctva, ktoré namiesto snahy o rokovanie a dohodu situáciu bagatelizuje. "Po našich skúsenostiach s 'plánom B' bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika spred piatich rokov, ktorý neexistoval a bol len výmyslom pre upokojenie verejnosti, si uvedomujeme vážnosť situácie v našej aj v ostatných dotknutých nemocniciach. Dôrazne varujeme všetkých vedúcich pracovníkov jednotlivých nemocníc, ako aj ministerstvo zdravotníctva, pred takýmto ľahkovážnym prístupom k riešeniu situácie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení, ktoré parafoval predseda Lekárskeho odoborového združenia vo Fakultnej nemocnici Patrik Princ a dvaja členovia výboru. Je podľa nich nereálne, aby sa v najbližšom období bez množstva sestier, ktorým beží výpovedná lehota, zaručila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov. Zdôraznili, že zdravotnú starostlivosť nezabezpečujú budovy a prístroje, ale predovšetkým vyškolený, rokmi skúsený a vzdelaný personál na všetkých úrovniach.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Martin Neštický pred niekoľkými dňami povedal pre médiá, že chod nemocnice bude aj po odchode sestier vo výpovedi zabezpečený, primári dotknutých oddelení sú pripravení. Podľa jeho slov vtedy aktuálny počet 56 reálnych uvoľnení pracovných pozícií nemôže chod zdravotníckeho zariadenia závažne ovplyvniť, nakoľko ide o desať percent z celkového počtu sestier a napríklad počas letných prázdnin ich býva na dovolenkách v jednom čase viac.

Odporúčame

Chorvát Rudež novým trénerom basketbalistov

Ivan Rudež sa stal novým trénerom mužskej basketbalovej reprezentácie SR. Chorvátsky kouč nahradil vo funkcii Milana Černického a národný tím Slovenska povedie v blížiacej sa kvalifikácii o postup na budúcoročný kontinentálny šampionát.