Aktuálne 16. január 2016

Komandá Burkiny Faso v hoteli obsadenom islamistami oslobodili 33 rukojemníkov

TASR
TASR
Zásahové jednotky bezpečnostných zložiek afrického štátu Burkina Faso dnes oslobodili skupinu pozostávajúcu z 33 ľudí zadržiavaných skupinou džihádistov od piatku večera v hoteli v meste Ouagadougou, uviedla agentúra Reuters. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zásahové jednotky bezpečnostných zložiek afrického štátu Burkina Faso dnes oslobodili skupinu pozostávajúcu z 33 ľudí zadržiavaných skupinou džihádistov od piatku večera v hoteli v meste Ouagadougou, uviedla agentúra Reuters. 

Medzi oslobodenými je aj minister verejnej správy, práce a sociálnej bezpečnosti Clement Sawadogo, informoval minister komunikácie Remis Dandjinou s tým, že operácia zásahových jednotiek pokračuje.

Agentúra Reuters uviedla, že všetkých bývalých rukojemníkov previezli do nemocnice.

Podľa miestnych i francúzskych médií dnes v skorých ranných hodinách sa do Ouagadougou presunuli francúzske jednotky pôsobiace v susednom Mali, aby prípadne zasiahli do riešenia rukojemníckej krízy.      Predstavitelia vlády pred tým nevylúčili, že požiadajú o pomoc velenia zahraničných jednotiek pôsobiacich v oblasti - okrem Francúzov sú v oblasti aj Američania.

Útok na štvorhviezdičkový hotel Splendid v Ouagadougou si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 20 obetí na životoch. 

Do miestnej univerzitnej nemocnice priviezli medzičasom asi 15 osôb so strelnými zraneniami alebo zraneniami spôsobenými pri páde, informoval dnes jej riaditeľ Robert Sangaré.

Podľa americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov sa k dnešnému útoku na hotel Splendid v Ouagadougou prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky.

Okrem hotela džihádisti zaútočili aj na kaviareň Cappuccino, ktorá sa nachádza na druhej strane ulice oproti hotelu Splendid. Podpálili aj niekoľko zaparkovaných áut a strieľali smerom k ďalším obchodom a reštauráciám.

Burkina Faso je väčšinovo moslimskou krajinou, ktorej sa doteraz vyhýbali násilnosti páchané extrémistickými islamistickými skupinami, aké napríklad v susednom Mali či Nigeri unášajú cudzincov a za ich prepustenie žiadajú výkupné. Vlani v apríli však v Burkine Faso zaznamenali prvý prípad únosu cudzinca - bol ním Rumun.  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0