Spoločnosť 15. január 2016

Chromík: Ochrana našich darcov je nám prednejšia ako vôľa denníka SME

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Aliancia za rodinu zverejní mená svojich darcov iba po ich súhlase, tvrdí jej predseda Anton Chromík.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Chromík: Ochrana našich darcov je nám prednejšia ako vôľa denníka SME
Aliancia za rodinu zverejní mená svojich darcov iba po ich súhlase, tvrdí jej predseda Anton Chromík.

Denník SME sa tento týždeň zaujímal o Alianciu za rodinu. V článku písal, že Aliancia stále nezverejnila informácie o financovaní kampane pred februárovým referendom o rodine. Legislatíva to síce nevyžaduje, organizátori referenda však deklarovali, že tak urobia. Pýtali sme sa predsedu Aliancie Antona Chromíka aj na to, či zverejnia mená všetkých darcov. 

Ako reagujete na mediálnu interpretáciu, že Aliancia za rodinu v tejto veci už rok mlčí? 

Od denníka SME sme nečakali ani nič iného. Hovoríme stále to isté, a to, že zverejníme štruktúru výdavkov vo Výročnej správe za rok 2015, čo je úplne prirodzené, a každý vie, že sa to uskutočňuje štandardne po podaní daňového priznania za rok 2015 v druhom kvartáli nasledujúceho roka. Každému z našich darcov však veľmi radi odpovieme na akékoľvek otázky a poskytneme podrobnejšie informácie aj skôr, ale nebudeme meniť priority svojej dobrovoľníckej činnosti len preto, lebo denník SME zapískal.

Bude štruktúra financovania kampane zverejnená? Ak áno, kedy a v akom rozsahu/forme?

Bude zverejnená vo výročnej správe za rok 2015, tak, aby každý darca mal predstavu, koľko stála propagácia rodiny počas referenda a jednotlivé položky tejto komunikácie.

Viete aspoň zhruba povedať, aké boli náklady na kampaň?

Radi túto informáciu zverejníme vo výročnej správe za rok 2015 a Postoj bude patriť medzi prvých, kto ju bude mať k dispozícii.

Môžem povedať, že desaťtisíc dobrovoľníkov pracovalo bez nároku na odmenu. Drvivá väčšina darov, ktoré sme dostali na propagáciu rodiny, boli malé dary od slovenských ľudí s veľkým srdcom. Ďakujeme za ich podporu.

Nestalo sa, že niektorí darcovia či sponzori si neželali zverejnenie svojho mena? 

Po tom, čo sa stalo šéfovi Mozilly, sa im ani nečudujem, mnohé slovenské médiá fungujú ako predĺžené ruky LGBTI lobby a cielene pracujú na vytváraní atmosféry nenávisti voči ľuďom, ktorí nás podporili. V prvom rade nás preto nebude zaujímať názor denníka SME, ale ochrana našich darcov a meno darcu zverejníme, iba ak nám dá na to dotyčná osoba súhlas. Na informácie o tom, ako boli použité dary, majú právo naši darcovia, nie ľudia, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu informovať.

Foto: TASR/Michal Svítok

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0