20. január 2022, 19:54

Premiér nemení slovenské stanovisko k anexii Krymu

Heger potvrdil anexiu polostrova a uvalenie sankcií voči Rusku. Zahraničná politika je podľa neho zaväzujúca aj pre členov jeho vlády. Reagoval tým na medializované vyjadrenia Richarda Sulíka o sankciách voči Rusku.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdzuje postoj Slovenskej republiky v súvislosti s anexiou Krymu a uvalením sankcií na Ruskú federáciu. Odsúdenie anexie je podľa jeho slov oficiálna línia našej zahraničnej politiky, na ktorej sa nič nezmenilo.

Označil ju zároveň za zaväzujúcu pre členov jeho vlády. Reagoval tým na medializované vyjadrenia ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka o sankciách voči Rusku.

„Chcem ubezpečiť ukrajinskú stranu, že slovenská vláda nebude vyvíjať žiadne politické ani ekonomické aktivity, ktoré by ospravedlňovali hrubé porušenie medzinárodného práva a rozbíjali koalíciu štátov, ktorá počínanie Ruska odsudzuje," píše sa v stanovisku premiéra, ktoré TASR poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Predseda vlády zároveň očakáva, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok ako nominant strany SaS bude riešiť vzniknutú situáciu s lídrom liberálov.

SaS pripomína, že dlhodobo odsudzuje anexiu Krymu a plne podporuje Ukrajinu v jej diplomatickom úsilí obnoviť územnú celistvosť. „Predseda SaS Richard Sulík vyslovil svoj predpoklad, že Rusko Krym nevráti. Tento akt však považuje za porušenie medzinárodného práva. Predpokladá, že niektorých slovenských exportérov sankcie môžu postihovať,“ uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák s tým, že strana  však v žiadnom prípade nespochybňuje ich politický účel.

Sulík mal pre denník Pravda označiť sankcie voči Rusku za nešťastné. Uviesť mal, že Rusi Krym nevrátia a sankcie páchajú len škody, pričom by podľa neho krajiny mali medzi sebou obchodovať a dívať sa dopredu.

pred 12 minútami

Poslanci parlamentu presunuli hlasovanie o zdanení mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Pôvodne mali o posunutí do druhého čítania rozhodnúť dnes, hlasovať však o tom budú až v stredu o 11. hodine. (tasr)

pred 14 minútami

Starostlivosť o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím by mal podporiť tzv. lex Ukrajina 3. Návrh zákona z dielne ministerstva práce o niektorých opatreniach v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine v utorok posunulo plénum Národnej rady do druhého čítania. O právnej norme rokuje v tzv. zrýchlenom režime. (tasr)

pred 50 minútami

Rakúsko od 1. júna pozastavuje na tri mesiace povinné nosenie respirátorov vo verejnej doprave a v obchodoch so základným tovarom. Prekrytie horných dýchacích ciest sa však bude naďalej vyžadovať v zdravotníckych zariadeniach. (tasr)

pred 56 minútami

O dani z ruskej ropy dnes parlament hlasovať nebude. Dôvodom je nový návrh SaS, ktorým chcú znížiť spotrebnú daň z ropných produktov. Podľa predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša o takomto návrhu musí rokovať koaličná rada. (denník n)

pred 57 minútami

Texaský guvernér Greg Abbott vo februári texaskému ministerstvu pre rodinu a ochranné služby nariadil, aby procedúry na zmenu pohlavia detí zahrnuli medzi praktiky týrania detí a vyšetrovali ich. Minulý týždeň Najvyšší súd v Texase rozhodol, že tieto vyšetrovania sú možné, no nebudú povinné. Rozhodol tak po tom, ako organizácie American Civil Liberties Union a Lambda Legal na súde napadli Abottov príkaz. Okresný sudca potom pozastavil všetky vyšetrovania tohto charakteru, ktoré prebiehali, a odvolací súd toto rozhodnutie potvrdil. Legálnosť Abbottovho nariadenia potvrdil až najvyšší súd štátu.

pred hodinou

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Denník N informuje, že trestné stíhanie Zoltána Andruskóa a Miroslava Marčeka v kauze prípravy vrážd prokurátorov bolo prerušené. Súd o tom informovala NAKA. Zo správy polície vyplýva, že Tomáš Szabó už pri samotnom vyšetrovaní avizoval polícii, že bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.  Popoludní by mal byť vypočutý otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

pred hodinou

Počet amerických vojakov rozmiestnených v európskych krajinách sa oproti času pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu zvýšil o 30 percent. V súčasnosti majú Spojené štáty v Európe približne 102-tisíc svojich vojakov. (tasr)

Denník Svet kresťanstva

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, pridajte sa k nim teraz.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.