Aktuálne 15. január 2022

V Pekingu zaznamenali prvý prípad lokálneho prenosu variantu omikron

TASR
TASR

V čínskej metropole pritom už 4. februára štartujú zimné olympijské hry.

V čínskej metropole pritom už 4. februára štartujú zimné olympijské hry.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V čínskej metropole Peking zaznamenali v sobotu prvý prípad lokálneho prenosu nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron. Laboratórne testy odhalili u jednej osoby „mutáciu špecifickú pre variant omikron“, uviedla pre novinárov Pchang Sing-chuo z pekinského úradu pre kontrolu chorôb.

Miestni úradníci uzavreli obytný areál a pracovisko tejto infikovanej osoby, pričom zozbierali približne 2 430 vzoriek na otestovanie od ľudí, ktorých spojili s týmito dvoma miestami.

Okrem Pekingu zaevidovali v Číne prípady lokálneho prenosu nákazy omikronom aj v najmenej troch ďalších provinciách a jednom meste – ide o mesto Tchien-ťin na severe krajiny, stredozemnú provinciu Che-nan, provinciu Kuang-tung na juhu krajiny a severovýchodnú provinciu Liao-ning. Celkový počet prípadov nákazy omikronom v Číne však nie je známy, píše Reuters.

Che Čching-chua z čínskeho Národného zdravotného výboru (NHC) v sobotu pre novinárov uviedol, že nákazu variantom omikron zaznamenali aj v Šanghaji. Avšak nešpecifikoval počet prípadov tohto variantu a ani to, či išlo o lokálny prenos alebo o ľudí, ktorí do Číny pricestovali zo zahraničia.

Podľa údajov NHC zaznamenali v Číne v sobotu 165 nových prípadov nákazy koronavírusom. Z tohto počtu ide pri 104 prípadoch o lokálny prenos infekcie.

Čína zároveň zaznamenala za uplynulých 24 hodín 25 nových bezpríznakových prípadov nákazy koronavírusom, ktoré Čína klasifikuje oddelene od celkového počtu novonakazených.

Za uplynulých 24 hodín v Číne nezaevidovali nijaké úmrtie súvisiace s ochorením COVID-19. Celkovo od začiatku pandémie zaznamenali v Číne 104 745 prípadov nákazy a 4 636 súvisiacich úmrtí, píše Reuters.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0