Aktuálne 22. december 2015

Grécky parlament odporúča vláde uznať nezávislý palestínsky štát

TASR
TASR
Grécky parlament dnes aklamačným hlasovaním jednohlasne prijal uznesenie, ktorým vláde odporúča uznať nezávislý palestínsky štát existujúci v hraniciach z roku 1967 a s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Grécky parlament dnes aklamačným hlasovaním jednohlasne prijal uznesenie, ktorým vláde odporúča uznať nezávislý palestínsky štát existujúci v hraniciach z roku 1967 a s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.

Návrh na uznanie palestínskeho štátu v pondelok jednohlasne podporil aj zahraničný a branný výbor gréckeho parlamentu.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že Grécka republika zatiaľ nezávislú Palestínu neuzná, aby nedošlo k poškodeniu dobrých vzťahov s Izraelom. 

Podobné rezolúcie ako dnes grécky parlament v minulosti prijali aj parlamenty Británie, Francúzska či ďalších štátov EÚ. V rámci eurobloku uznali suverenitu Palestíny aj Slovensko, Poľsko a Maďarsko - tie tak však urobili ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.

Európsky parlament vlani v decembri prijal kompromisnú rezolúciu, v ktorej v princípe vyjadruje podporu pre vznik palestínskeho štátu. 

Nezávislú Palestínu už uznali desiatky mimoeurópskych štátov sveta - väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov.

Ako uviedla agentúra AP, poslancom gréckeho parlamentu sa dnes prihovoril aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý je od nedele na návšteve Grécka a v pondelok rokoval s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Išlo o Abbásov prvý prejav na pôde gréckeho parlamentu.

Tsipras sa snaží o vyvážané vzťahy s Izraelom, aj keď jeho ľavicová strana Syriza dlhodobo podporuje Palestínčanov a ich boj za nezávislosť. V novembri navštívil Izrael, kde rokoval s premiérom Benjaminom Netanjahuom, a zavítal vtedy aj do Ramalláhu, kde ho prijal Abbás.

Palestínsky prezident v pondelok po rokovaní s Tsiprasom uviedol, že jeho vláda navrhuje zmeniť na cestovných dokladoch Palestínsku samosprávu na Palestínsky štát. Spresnil, že pasy s novým názvom by sa mali začať vydávať v priebehu budúceho roka.

Tsipras v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii v Aténach oznámil, že na všetkých verejných tlačivách v Grécku sa prestane používať doteraz používaný termín Palestínska samospráva a nahradí ho pomenovanie Palestína.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0