Aktuálne 21. december 2015

Španielsky premiér Rajoy sa aj po stratách svojej Ľudovej strany pokúsi vytvoriť vládu

TASR
TASR
Španielsko čaká po značných stratách oboch tradičných veľkých strán v nedeľňajších parlamentných voľbách náročná tvorba novej vlády. Konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya síce potvrdila svoju pozíciu najsilnejšieho politického subjektu, príde však o tretinu kresiel a nadpolovičnú väčšinu. Rajoy napriek tomu v noci na dnes oznámil, že chce naďalej vládnuť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Španielsko čaká po značných stratách oboch tradičných veľkých strán v nedeľňajších parlamentných voľbách náročná tvorba novej vlády. Konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya síce potvrdila svoju pozíciu najsilnejšieho politického subjektu, príde však o tretinu kresiel a nadpolovičnú väčšinu. Rajoy napriek tomu v noci na dnes oznámil, že chce naďalej vládnuť.

"Zvíťazili sme vo voľbách a kto vo voľbách zvíťazí, sa musí pokúsiť vytvoriť vládu," vyhlásil úradujúci premiér s priznaním, že koaličné rokovania nebudú ľahké, vyžiadajú si veľa rozhovorov a dosahovanie dohôd medzi stranami. Vo vystúpení na balkóne ústredia PP v centre Madridu Rajoy stovkám stúpencom povedal, že "Španielsko potrebuje stabilitu, bezpečnosť, istotu a dôveru".

Hlavnú opozičnú Španielsku socialistickú robotnícku stranu (PSOE) voliči rovnako potrestali, keď dosiahla najhorší výsledok od návratu k demokracii v krajine po konci režimu Francisca Franca v roku 1975, píše agentúra DPA.

Šéf socialistov Pedro Sánchez uviedol, že voliči vyjadrili "túžbu po zmene" a "hlasovali za ľavicu", zablahoželal však Rajoyovi k víťazstvu a zdôraznil, že Ľudová strana má právo pokúsiť sa sformovať vládu ako prvá, keďže získala najviac hlasov.

Predvianočnými voľbami sa začne nová éra v španielskej politike: po prvý raz v nedávnej histórii krajiny budú v parlamente zastúpené silnými klubmi štyri strany - okrem ľudovcov a socialistov aj ľavicový Podemos (Môžeme) a liberálni Ciudadanos (Občania). Oba nové subjekty sa do Poslaneckej komory dostali vôbec prvýkrát.

Konzervatívci z PP získali 28,7 percenta hlasov a budú tak mať 123 z 350 kresiel v dolnej komore parlamentu, o 63 menej než v posledných štyroch rokoch, vyplýva z oficiálnych predbežných výsledkov. PSOE dostala 22 percent hlasov a obsadí 90 kresiel, teda o 20 menej než po voľbách z roku 2011.

Strana Podemos získala spolu s koaličnými spojencami 69 kresiel (20,7 percenta hlasov) a Ciudadanos 40 mandátov (13,9 percenta hlasov), čo je výrazne menej, než tejto strane, zaraďovanej zväčša k pravému stredu, predpovedali prieskumy.

Predseda Podemos Pablo Iglesias označil úspech nových strán za "zrod nového Španielska".

Účasť bola na úrovni 73,2 percenta vyššia než pri minulých voľbách (68,9 percenta).

Očakáva sa, že teraz sa začnú komplikované koaličné rokovania. V predvolebnej kampani žiadna zo strán nenaznačila možných spojencov pre budúci kabinet.

Rajoy nespresnil, s kým by chcel vytvoriť koalíciu, ktorá by mala väčšinovú podporu v parlamente. Stredopravá koalícia PP a Ciudadanos by stále nedisponovala nadpolovičnou väčšinou poslancov, podobne ako by ju nemala ani ľavicová koalícia PSOE a Podemos. Do úvahy pripadajú aj menšinová vláda či nové voľby, pripomína agentúra Reuters. Španielska ústava nestanovuje konkrétny termín pre zostavenie vlády po voľbách.

Ľudová strana docielila v roku 2011 svoje vôbec najlepšie volebné výsledky a jej vláda následne zaviedla prísne úsporné opatrenia a zvyšovala dane s cieľom prekonať hospodársku recesiu.

Rajoy počas volebnej noci povedal, že tieto kroky urobil pre "dobro Španielska", čím ho vytiahol z krízy. Nezamestnanosť sa však naďalej pohybuje nad 20 percentami a PP vo voľbách pocítila i rozsiahlu nespokojnosť s úspornými a daňovými opatreniami, ako aj dôsledky korupčného škandálu v strane.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0