Aktuálne 20. december 2015

Zákon o platoch sa dotkne aj záchranárov, ich komora je spokojná

TASR
TASR
Zákon, ktorý od budúceho roka upraví platy zdravotníkov v nemocniciach, sa dotkne aj záchranárov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zákon, ktorý od budúceho roka upraví platy zdravotníkov v nemocniciach, sa dotkne aj záchranárov.

Od januára im stanovuje minimálny mzdový nárok vo výške 0,81 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2014. Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Marián Hudák považuje za úspech, že sa právna norma týka aj ich, v pôvodnom návrhu totiž nefigurovali.

"Na našich spoločných rokovaniach s Ministerstvom zdravotníctva SR a poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby sme vecnou argumentáciou dospeli k spoločnému záveru, že záchranári nemôžu ostať popri sestrách, fyzioterapeutoch, asistentoch a ďalších zdravotníckych profesiách mimo zákona," povedal Hudák.

Komora zároveň avizovala, že záchranári s dlhoročnou praxou a vyššími platmi by mali mať naďalej vyššie mzdy. "Poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby na Slovensku deklarujú, že od januára nie len, že splnia zákonné povinnosti, ale oddiferencujú záchranárov v zmysle zvyšovania miezd aj nad rámec zákona," doplnil Hudák.

Platy zdravotníkov sa od januára upravia. A to aj napriek tomu, že prezident Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch, bude tak platiť bez jeho podpisu. Právna norma upravuje mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov.

Novela sa však nepozdáva zástupcom zdravotníkov. Okrem iného sa im nepáči, že sa netýka ich kolegov v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb. Sestry na protest spustili akciu hromadných výpovedí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0