Svet kresťanstva 06. december 2015

Pápeži, AIDS a prezervatívy (Vatikánska sedma)

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Pápež František sa počas nedávnej návštevy Afriky – rovnako ako jeho predchodca Benedikt XVI. v roku 2009 – nevyhol otázke o používaní prezervatívov v rámci prevencie proti AIDS. Obaja odpovedali ináč, ako by mnohí očakávali.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pápeži, AIDS a prezervatívy (Vatikánska sedma)
Pápež František sa počas nedávnej návštevy Afriky – rovnako ako jeho predchodca Benedikt XVI. v roku 2009 – nevyhol otázke o používaní prezervatívov v rámci prevencie proti AIDS. Obaja odpovedali ináč, ako by mnohí očakávali.


Africkí veriaci držia plagát s nápisom „Kondóm nie je riešenie, Abstinencia, Vernosť“ na Námestí sv. Petra. Foto – TASR/AP

Tlačové konferencie na palube lietadla vezúceho pápeža, jeho sprievod a skupinu novinárov na apoštolskú cestu alebo späť, sú vždy priestorom na otvorenú diskusiu medzi hlavou cirkvi a svetom médií. Platilo to aj o tlačovke počas návratu Františka z návštevy Kene, Ugandy a Stredoafrickej republiky. „Nenastal už čas pre zmenu postoja cirkvi v tejto záležitosti? Povoliť používanie prezervatívu, aby sa predišlo ďalšej nákaze?“ spýtal sa pápeža novinár Jürgen Baez zo spravodajskej agentúry DPA.

„Postoj Katolíckej cirkvi k spôsobu boja proti AIDS býva často považovaný za nerealistický a neúčinný. Budete sa počas svojej cesty vyjadrovať aj na túto tému?“ pýtal sa zasa v marci 2009 novinár Philippe Visseyrias z televízie France 2 Benedikta XVI. počas letu na apoštolskú návštevu Kamerunu a Angoly.

Je to jedna z metód, ale problém je väčší

Zaujímavé je, že súčasný aj emeritný pápež reagovali na položené otázky rovnako kriticky. František ju označil za príliš okrajovú a tendenčnú. „Cítil som sa skutočne vyprovokovaný,“ priznal po čase aj Benedikt XVI. v knihe rozhovorov Svetlo sveta. Postoj Katolíckej cirkvi k boju proti AIDS podľa neho nie je nerealistický a neúčinný, ale práve naopak – najrealistickejší a najúčinnejší. Poukázal pri tom na množstvo katolíckych organizácií pôsobiacich v tejto oblasti.

„Áno, je to jedna z metód,“ pokračoval v odpovedi na otázku o kondómoch František. „Morálne učenie cirkvi je – myslím si – v tomto bode zaskočené: ide o piate alebo o šieste prikázanie? Ide o obranu života alebo o pohlavný styk otvorený životu?“ Podľa súčasného pápeža je však problém omnoho väčší a novinárska otázka je len akýmsi chytákom. „Pripomína mi otázku, ktorú kedysi položili Ježišovi: ,Povedz, Učiteľ, je dovolené uzdravovať v sobotu?´“

Skutočnými problémami sú podľa Františka podvýživa, vykorisťovanie ľudí, otrocká práca či nedostatok pitnej vody. „Nepýtajme sa, či sa môže používať taká či onaká náplasť na nejakú malú ranu. Veľká rana je sociálna nespravodlivosť, nespravodlivosť k životnému prostrediu, nespravodlivosť vykorisťovania, ktorú som spomenul, a podvýživa. Toto tu je. Nepáči sa mi znižovať vec na také kauzistické diskusie, keď ľudia zomierajú pre nedostatok vody alebo pre hlad alebo problém s bývaním...“ dodal František.

Zdržanlivosť – vernosť – kondóm

Rovnako aj Benedikt XVI. pred siedmimi rokmi poukázal na to, že zúžiť riešenie problémov len na distribúciu kondómov nestačí. „... len rozdávaním prezervatívov to nemožno zvládnuť. Naopak, to problém len zväčšuje,“ povedal Benedikt XVI., podľa ktorého riešenie možno nájsť len v humanizácii sexuality a v skutočnom priateľstve s trpiacimi.


František odpovedá na otázky novinárov počas letu do Kene. Foto – TASR/AP

V spomínanej knihe rozhovorov s nemeckým novinárom Petrom Seewaldom sa emeritný pápež k téme prezervatívov vrátil ešte raz – oveľa rozsiahlejšie a konkrétnejšie. Pripomenul rozšírenú teóriu ABC (Abstinence – Be faithful – Condom/zdržanlivosť – vernosť – kondóm), „pričom kondóm sa tu spomína ako núdzový únik, keď nezaúčinkujú predchádzajúce dva body“.

V jednotlivých prípadoch môže byť podľa Benedikta XVI. aj použitie kondómu prostitútom či prostitútkou „prvý krok na ceste k morálnemu obráteniu, prvé prijatie zodpovednosti, ktoré bude smerovať k uvedomeniu si toho, že nie všetko je dovolené a že človek nemôže robiť všetko, čo sa mu zachce“.

Na doplňujúcu otázku novinára, či z toho vyplýva, že Katolícka cirkev nie je úplne zásadne proti používaniu prezervatívov, Benedikt XVI. odpovedal: „Nepovažuje ich za skutočné morálne riešenie problému.“  

K téme
Príčiny a priebeh polemiky okolo pápežových slov o prezervatívochZdieľať

Vatikanista Andrea Tornielli vo svojej analýze pripomenul, že používanie prezervatívu v rizikových prípadoch, napríklad keď je jeden z manželov HIV pozitívny, v minulosti pripustili viacerí vysokí cirkevní predstavitelia, ako boli kardináli Carlo Maria Martini, Dionigi Tettamanzi, Georges Cottier či Javier Lozano Barragán, ktorý viedol Pápežskú radu pre pastoráciu zdravotných pracovníkov za Benedikta XVI.

Za povšimnutie stojí ešte jedna maličkosť – kým Benediktova odpoveď zatienila celú návštevu Afriky a vyvolala búrlivé reakcie politikov, zdravotníkov aj cirkevných predstaviteľov, na Františkove slová nereagoval takmer nikto.

Jednou vetou

Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána pripomenul význam historického zrušenia vzájomnej exkomunikácie medzi katolíkmi a pravoslávnymi, ku ktorému došlo pred päťdesiatimi rokmi pri závere Druhého vatikánskeho koncilu.

V Peru blahorečili troch mučeníkov poľského a talianskeho pôvodu, ktorých v roku 1991 zastrelilo teroristické komando marxistickej gerilovej organizácie Sendero luminoso – Svetlý chodník.

Vo Vatikáne sa začali tradičné adventné kázne pápežského kazateľa Raniera Cantalamessu.

Uskutočnilo sa zasadanie vatikánskej Ekonomickej rady, na ktorom sa zúčastnil aj pápež František.

Pápežovi Františkovi predstavili Evanjeliár milosrdenstva, ktorý ilustroval slovinský jezuita Marko Rupnik.

Vo Vatikáne sa uskutočnilo plenárne zasadanie Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Český parlament schválil, že Veľký piatok bude štátnym sviatkom.  

Pápež František poskytol rozhovor pre taliansky týždenník Credere, ktorý je oficiálnym časopisom Svätého roka milosrdenstva.

Štátny sekretár Svätej stolice Pietro Parolin vystúpil na svetovom zhromaždení COP21 o klimatických zmenách v Paríži.

Po návrate z apoštolskej cesty v Keni, Ugande a Stredoafrickej republike sa pápež František poďakoval Panne Márii v Bazilike Santa Maria Maggiore.

Pápež František zablahoželal ekumenickému patriarchovi Konštantínopolu Bartolomejovi k sviatku svätého Ondreja.

Vo Vatikáne pokračovalo súdne pojednávanie s aktérmi kauzy Vatileaks 2.

Počas týždňa pápež František prijal filipínskeho prezidenta Benigna Aquina III. a premiéra Samoy Tuilaepu Malielegaoia.

Novým generálnym predstaveným Únie generálnych predstavených mužských reholí sa stal generálny minister Menších bratov kapucínov Mauro Jöhri.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0