Aktuálne 24. september 2021

Psychiatrické ambulancie navštívilo viac žien ako mužov

TASR
TASR

Vyšetrených bolo celkovo 364 464 osôb. V porovnaní s minulým rokom prišlo k poklesu o 7,5 percenta.

Vyšetrených bolo celkovo 364 464 osôb. V porovnaní s minulým rokom prišlo k poklesu o 7,5 percenta.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V psychiatrických ambulanciách bolo vyšetrených celkovo 364 464 osôb. V porovnaní s minulým rokom prišlo k poklesu o 7,5 percenta. Z hľadiska pohlavia prevládali ženy oproti mužom. Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

„Podobne ako v predchádzajúcich rokoch boli afektívne poruchy aj v roku 2020 najčastejším dôvodom ambulantnej liečby. Boli diagnostikované u 32,6 percenta všetkých vyšetrených osôb,“ spresnila Sivá.

Nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy, ktoré sa týkali 25,7 percenta osôb, a organické duševné poruchy tvorili 19,6 percenta zo všetkých vyšetrených osôb.

„Pri všetkých troch uvedených skupinách diagnóz prevažoval počet žien oproti mužom. Muži výrazne, viac ako trojnásobne, dominovali pri poruchách psychického vývinu a poruchách psychiky a správania zapríčinenených užívaním alkoholu a psychoaktívnych látok a takmer dvojnásobne pri poruchách správania a emočných poruchách so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania,“ vysvetlila hovorkyňa.

Najvyšší počet vyšetrených osôb so stanovenou diagnózou vzhľadom na počet obyvateľov bol v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

Minulý rok bola psychická porucha diagnostikovaná prvýkrát v živote 61 030 osobám. Novodiagnostikovaní pacienti boli najčastejšie liečení pre neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy.

„Najviac prípadov psychiatrických diagnóz evidovaných prvýkrát v živote bolo v skupine starších obyvateľov nad 75 rokov. Ďalej vo vekovej skupine 45 až 59 rokov a v skupine 60 až 74 rokov,“ uviedla Sivá.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0