Video a podcast Spravodlivosť 20. september 2021

Krúpa z OĽaNO Minister vnútra Mikulec mal urobiť zásadné zmeny už oveľa skôr

Michal Magušin
Michal Magušin

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) tvrdí, že boje v bezpečnostných zložkách majú jednoduché vysvetlenie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) tvrdí, že boje v bezpečnostných zložkách majú jednoduché vysvetlenie.

Juraj Krúpa hodnotí aktuálne udalosti  odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, obvinenie novinárov za ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti i zákaz pre Daniela Lipšica zúčastniť sa na práci Pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Krúpa hovorí aj o tom, že minister vnútra Roman Mikulec urobil chybu, keď nespravil zásadné personálne zmeny oveľa skôr. Krúpa tiež objasňuje svoj názor na možnosť koaličného fungovania bez hnutia Sme rodina.

Minister vnútra Roman Mikulec mohol iniciovať zmenu legislatívy, po ktorej teraz voláte, oveľa skôr, aj hneď po voľbách. Prišla síce pandémia, ale neviem, či sa to v perspektíve dnešných udalostí dá brať ako ospravedlnenie. Vo funkcii preto ešte dlho pôsobil policajný prezident Milan Lučanský, vo funkcii zostal šéf NAKA Branislav Zurian a aj šéf policajnej inšpekcie Adrián Szabó skončil vo funkcii len tesne predtým, ako ho zatkli a ako sa následne priznal ku korupcii. To vyznieva ako jasná politická chyba ministra Mikulca, nie?

Poviem to tak, že tieto zmeny mali prísť už skôr. Ja viem, že to bolo celé postavené na tom, že sa mala robiť komplexná reforma policajného zboru, s ktorou boli previazané aj ďalšie novely zákonov. Takisto sa čakalo aj na novú súdnu mapu. Veľa vám dá zabrať aj covid.

Ale to, že tam neboli robené zásadné personálne zmeny, považujem za chybu. Tam sa malo robiť skôr, oveľa skôr, pretože sme rok a pol s týmito ľuďmi pracovali a dostali nás tam, kde teraz sme. Je najvyšší čas – či je už dvanásť hodín, alebo päť minút po dvanástej, ale treba s tým niečo robiť.

Keď nejaký minister urobí takúto chybu, mal by zostať vo svojej funkcii?

Minister Mikulec má najťažší rezort. Situácia, ktorú rieši, je komplikovanejšia, ako to navonok vidieť. Snaží sa s tým bojovať. Myslím si, že by mal urobiť rýchle kroky tak, aby bola jeho pozícia opodstatnená.

Keď v júni zasahovala policajná inšpekcia na NAKA, predseda vlády Eduard Heger povedal, že bezpečnostné zložky si len robia svoju prácu. Dnes hovorí o zlomovom momente, v ktorom sa rozhoduje o budúcnosti Slovenska ako právneho štátu. Bol ten predošlý výrok naivitou, nekompetentnosťou, alebo snahou vytvárať dojem, že nič vážne sa nedeje, pričom sa táto hra ukázala ako neudržateľná?

Bolo to tak, že sa už rozbiehali niektoré hry a nebolo odhadnuté, ako sa tieto hry budú rozbiehať ďalej. Podcenila sa aj rola Slovenskej informačnej služby v tejto hre, aj rola našich partnerov z koaličného okruhu a len sa čakalo, či sa to vyvinie k lepšiemu alebo k horšiemu. Zaspali sme situáciu. Treba si priznať, bola to chyba. Už vtedy sa mala zásadnejším spôsobom riešiť aj inšpekčná služba. Ale to sa stáva, keď sa všetko v koalícii musí dohodnúť na nejakom kompromise.

Myslím si, že keď sme už prešli týmito skúsenosťami, nemali by sme na takéto veci brať ohľad. Buď sme na jednej lodi a prestanú prekáračky, hlavne čo sa týka boja s korupciou – alebo sa na to treba pozrieť z iného pohľadu.

Hnutie Sme rodina sa odmietlo zúčastňovať na práci pracovnej skupiny, ktorú ste zriadili. Boris Kollár hovorí, že nebude podporovať „ani ficovskú, ani čurillovskú mafiu“. Súhlasíte s tým, že ak snahu zmeniť zákony bude blokovať hnutie Sme rodina, mali by ste ísť až za hranu rizika ich odchodu z koalície?

Pokiaľ myslíme očistu spoločnosti a obnovu právneho štátu vážne, tak by sme mali robiť také kroky, ktoré k tomu prispejú. Treba to urobiť bez ohľadu na to, čo by to so sebou nieslo. Keď sa rozhodujete medzi dobrom a zlom, vždy sa treba rozhodnúť pre dobro. Ak by ten boj aj bol dlhší, ako sme očakávali, tak ho treba bojovať.

 
Ak naše diskusie radšej počúvate ako podcasty, nech sa páči:
 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0