Aktuálne Cirkev 20. september 2021

Po návšteve pápeža Arcibiskup Babjak mal pozitívny test na covid-19, je však zaočkovaný

Pavol Hudák
Pavol Hudák

Babjak bol v kontakte s pápežom Františkom počas jeho návštevy Slovenska aj s ostatnými biskupmi a mnohými kňazmi.

Babjak bol v kontakte s pápežom Františkom počas jeho návštevy Slovenska aj s ostatnými biskupmi a mnohými kňazmi.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Hudák

Arcibiskup Babjak mal pozitívny test na covid-19, je však zaočkovaný
Foto – TASR/AP

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak mal pozitívny test na ochorenie covid-19. Podľa hovorcu prešovskej archieparchie Michala Pavlišinoviča má arcibiskup len mierny priebeh ochorenia.

„Má len akoby také nachladenie a pocit nádchy, nejde o nič vážne,“ povedal Pavlišinovič pre Svet kresťanstva.

Arcibiskup Babjak bol v kontakte aj s pápežom Františkom počas jeho návštevy Slovenska aj s ostatnými biskupmi a mnohými kňazmi. 

„Arcibiskup Ján Babjak podstúpil v sobotu 18. septembra RT-PCR test na prítomnosť ochorenia covid-19 a jeho výsledok bol pozitívny. Arcibiskup sa ihneď utiahol do domácej karantény, je zaočkovaný a má len mierne príznaky ochorenia,“ uviedol Pavlišinovič.

Podľa hovorcu archieparchie o ochorení upovedomili sekretariát KBS a následne boli informovaní aj všetci biskupi, ktorí mohli byť v kontakte s vladykom Jánom Babjakom. „Bolo im odporúčané preventívne podstúpiť testovanie na prítomnosť ochorenia covid-19,“ doplnil hovorca.

Arcibiskup sa mal podľa TV Markíza nakaziť po kontakte s pozitívnym biskupom z Grécka, s ktorým sa stretol v Budapešti na Medzinárodnom eucharistickom kongrese.

Podľa hovorcu KBS Martina Kramaru biskupi, ktorí s arcibiskupom boli v kontakte, zatiaľ do karantény ísť nemusia. „Karanténa sa vzťahuje na neočkovaných. Všetci biskupi sú očkovaní, všetci boli informovaní o tom, že mali kontakt s pozitívne testovaným,“ uviedol pre Svet kresťanstva hovorca biskupov.

KBS o tejto veci informovala aj Vatikán, keďže arcibiskup bol v priamom kontakte s pápežom Františkom. Babjak sa zúčastnil na viacerých podujatiach, na ktorých bola prítomná aj hlava Katolíckej cirkvi.

Hovorca gréckokatolíkov z Prešova Pavlišinovič zároveň prosí, aby ľudia boli pozorní na bežné prechladnutie, ktoré prichádza pri zmene počasia, pretože príznaky pri ochorení covid-19 môžu byť podobné.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0