Politika 02. december 2015

EÚ musí strážiť svoje hranice. Aj s použitím sily

Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Je presvedčený liberál, ale v utečeneckej téme podporuje Roberta Fica a v europarlamente sedí v konzervatívnom klube. Jeho strana občas pôsobí, akoby strácala dych, ale on má pre politiku stále vášeň. Richard Sulík.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Jaroslav Daniška

EÚ musí strážiť svoje hranice. Aj s použitím sily
Je presvedčený liberál, ale v utečeneckej téme podporuje Roberta Fica a v europarlamente sedí v konzervatívnom klube. Jeho strana občas pôsobí, akoby strácala dych, ale on má pre politiku stále vášeň. Richard Sulík.

Tento týždeň je pre vás dôležitý: Zverejnili ste svoju kandidátku, máte zverejnený program a agentúra MVK zverejnila prieskum, kde vám namerala 3,7 percenta. Vaši voliči aj vy osobne musíte byť zneistení. Či nie?

Pre mňa sú relevantné prieskumy, ktoré robia agentúry, ktoré sú členmi asociácie prieskumných agentúr, pretože ich metodika práce a dáta sú kontrolovateľné. To nie je prípad MVK. Viac ma zaujímajú prieskumy agentúry Median, AKO alebo Focus a tam sme všade už mesiace nad 5 percent. Zrovna dnes boli zverejnené dva prieskumy agentúr, ktoré sú členmi Asociácie prieskumných agentúr, v jednom sme mali 6,2 percenta a v druhom 5,9 percenta.

Ešte v roku 2010 ste boli strana, ktorá mala 12 percent, teraz druhé parlamentné voľby bojujete o 5 percent. Kde sa stala chyba?

Úplne objektívne musím povedať, že z 12 percent boli dve Matovičove a tie si zobral zo sebou do svojej vlastnej strany. Z 10 na 5 percent sme klesli preto, že sme okrem KDH jedinou stranou, ktorá vznikla na zelenej lúke, od nikoho sme sa neoddelili, s nikým sme sa nespájali. Dostať sa opakovane do parlamentu z takejto východiskovej situácie je strašne ťažké. Najmä ak sme prežili všetky začiatočnícke chyby, od malicherných až po veľké. Cena za to je pád z 10 na 5 percent. Verte mi, že získať v týchto voľbách pre nás 6 percent je poctivo oddretý a pre nás omnoho cennejší výsledok.

Dostať sa opakovane do parlamentu z takejto východiskovej situácie je strašne ťažké. Najmä ak sme prežili všetky začiatočnícke chyby.Zdieľať

Teraz z vás ide trochu iná emócia. Keď ste mali 12 percent, vyvolali ste v krajine veľký záujem, o vašich témach sa veľa diskutovalo, ostatní k nim museli zaujať stanovisko a podobne. Ale v poslednom čase je to inak, zdá sa, akoby ste kandidovali iba vy, na novej kandidátke nemáte žiadne prekvapujúce nové meno.

Pretože sme niektoré mená predstavili už skôr, Martina Klusa alebo Eugena Jurzycu sme mohli predstaviť až dnes, ale neurobili sme to, je lepšie, keď s tými ľuďmi pracujeme dlhšie. Nové meno je Branislav Gröhling alebo Ján Rudolf, vrátili sa Juraj Droba a Stanislav Fořt. To všetko sú nové alebo renovované mená.

Hovoríte o návratoch, ale práve to je ono, aj váš program akoby bol návratom do roku 2010, do čias rovnej dane, druhého piliera, odvodového bonusu, chýbajú tam nové veci.

Pre nás je Eugen Jurzyca nové meno. Dva plus dva je štyri včera, dnes aj zajtra. Ak som raz presvedčený, že pre ekonomiku je najlepšia možná daň rovná daň, nebudem predsa vymýšľať krivú daň len preto, aby sme mali niečo nové. Okrem toho, už pred niekoľkými mesiacmi sme predstavili našu vlajkovú loď, Agenda 2020 – šesť krokov, aby sa doma lepšie pracovalo, podnikalo a žilo.

Eugen Jurzyca je bývalý minister školstva. Ide o to, že všetko sme už videli a počuli. Baví vás ešte politika?

Baví. Vrátim sa k programu. Nechcite od nás každé voľby niečo nové, za tým, čo sme tvrdili v roku 2010 alebo 2012, si stojíme, nebudeme vymýšľať nové odpovede na to, ako zlepšiť podnikateľské prostredie. Presne vieme, čo chceme robiť. Politika nie je showbiznis, aby sme zakaždým vyťahovali niečo nové a snažili sa zaujať. Solídna politika má vyzerať inak. Áno, moment prekvapenia možno nie je, sme už popísaný list, ale to je úplne v poriadku.

Vidíte však problém, že SaSka uspeje, len ak ste lídrom vy. Kandidovali ste v eurovoľbách...

...tam som ale líder nebol.

...bez vás by to však nebolo také úspešné.

Tým si vôbec nie som istý. Keby som nekandidoval a bol by som podporoval našich kandidátov tak, ako povedzme Robert Fico na bilbordoch, myslím si, že pokojne by sme sa do europarlamentu dostali aj tak.

Keď Fico tvrdí, že dva a dva je štyri, nebudem trvdiť opak. V tejto otázke si myslím, že vláda postupuje správne. Ja by som nepostupoval inak.Zdieľať

Otázka je: Nejde z toho tak trochu "habaďúra" na voličov, že raz kandidujete v eurovoľbách, hneď potom v parlamentných voľbách. Nie je to trochu nefér?

Ale v čom?

Že preskakujete z kandidátky na kandidátku podľa toho, aké sú voľby.

Vediem stranu a robím všetko preto, aby bola strana úspešná. Došli sme k záveru, že ak kandidátku povediem, máme väčšie šance, tým pádom je to pre mňa automatické, že to treba spraviť. Vybavená vec. Ten, kto v tom chce vidieť habaďúru, tak ju vidí. Ten, kto v tom chce vidieť dôslednú snahu etablovať liberálnu stranu, tak vidí zase to a chápe to. Žiadna vypočítavosť v tom nie je.

Keď sa dostanete do parlamentu, ktorého mandátu sa vzdáte?

Keď sa dostaneme do parlamentu a budeme súčasťou vlády, tak sa vzdám mandátu v europarlamente. Chceme byť súčasťou reformnej vlády.

A ak sa do vlády nedostanete?

Keď budeme v opozícii, tak na túto otázku odpoviem potom, keďže v tomto momente nie je jasný právny stav vecí.

Profilujete sa ako tvrdá opozícia proti Robertovi Ficovi, ale v dvoch témach to tak celkom nebolo. Keď ste hovorili o Ukrajine a utečencoch, tak ste sa od Roberta Fica veľmi nelíšili.

Pri Ukrajine sme sa líšili, ale pri utečencoch nie. Keď Fico tvrdí, že dva a dva je štyri, nebudem tvrdiť opak. V tejto otázke si myslím, že vláda postupuje správne. Ja by som nepostupoval inak.

V čom presne?

Konkrétne odmietnutie kvót, hlasovanie proti nim a podanie žaloby. Keďže je podozrenie, že hlasovanie kvalifikovanou väčšinou nebolo použité korektne, je úplne v poriadku, že podáme žalobu, je to súčasť pravidiel hry. Nech európsky súd rozhodne. S Robertom Ficom nesúhlasím, keď hovorí, že to nebudeme akceptovať. To je cesta do pekla.

Koná Robert Fico správne, ak využíva túto tému aj v domácej kampani?

S tým nesúhlasím tiež. Mám podozrenie, že keby neboli voľby, tak by Fico nerobil nič a stiahol by chvost. Ale keďže prieskumy ukazujú, že ľudia to chcú počuť, hrá veľkého geroja. Robert Fico straší obyvateľstvo, to ja nerobím. Tiež s nim nesúhlasím, keď hovorí, že budeme monitorovať všetkých moslimov, to je veľký „fail“. Ale monitorovať podozrivé osoby a konať je správne. Nemecko má zoznam 7900 podozrivých osôb, kazateľov nenávisti a ľudí blízkych terorizmu a nič s tým nerobí, naďalej žijú v Nemecku.

Prečo sa tak ostro angažujete vy?

Pretože je to moje hlboké presvedčenie. Ak by sem mali chodiť veľké počty utečencov, musíme sa brániť, je to riziko.

Mám podozrenie, že keby neboli voľby, tak by Fico nerobil nič a stiahol by chvost. Ale keďže prieskumy ukazujú, že ľudia to chcú počuť, tak hrá veľkého geroja.Zdieľať

Aké?

Bezpečnostné, kultúrne, je v tom viacero rôznych rizík naraz.

Protiargument znie, že problém už existuje, masy ľudí sú v Európe a krajiny EÚ by mali konať solidárne. Váš názor?

Neviem, kde a kto to vymyslel. Na to nie je žiadne pravidlo, je to len výmysel politikov, ak nevedia niečo riešiť, tak chcú solidaritu. Pritom Lisabosnká zmluva, napríklad v článku 125, je opakom solidarity. Každá krajina má ručiť za svoje záväzky, to je v čom solidárne? V ničom. V čom je solidárny Dublinský dohovor? Sú to jasné pravidlá, priama zodpovednosť a nijaká solidarita. Slovensko nemá špekulovať a dodržiavať pravidlá.

Hovoríte, že považujete za svoju úlohu udržať na Slovensku liberálnu stranu. Sú to však liberáli, ktorí žiadajú, aby sme boli voči utečencom čo najotvorenejší.

Neviem, o akých liberáloch hovoríme a kto všetko sa za liberála považuje. V Európe sú liberáli čistí socialisti. Preto ani s nimi nesedím v klube v europarlamente, prečo by som tam bol, keď mám v dvoch tretinách hlasovaní iný názor. Preto som členom klubu európskych konzervatívcov a reformistov, mne je jedno, ako sa to volá, dôležité sú pre mňa postoje. Cítim sa tam oveľa lepšie. Čo je neliberálne na tom, keď poviem, že tu nechceme utečencov? Konať v záujme vlastných občanov rozhodne nie je neliberálne.

Ale je tu masa ľudí, ktorá sa pohla a má nejaké problémy.

Poďme tie problémy riešiť, ale nie tak, že si ich všetkých nasťahujeme domov.

Ako by sme ich teda mali riešiť?

Tam.

Ale oni sú už tu.

Sú tu, z veľkej časti vďaka pani Merkelovej. Pretože svojvoľne, bez toho, aby informovala čo len ministrov vnútra v jednotlivých spolkových krajinách, či svojho koaličného partnera Horsta Seehofera, ktorý je zároveň bavorským premiérom, s rakúskym kancelárom Faymannom dohodla, že Rakúsko ich pustí do Nemecka. Keď tak svojvoľne koná, nech si tie problémy teraz rieši ona.

Ako sa dá ten problém riešiť tam?

Treba zriadiť veľké migrantské centrá. Mimo územia EÚ, ale na náklady únie. Nech tam EÚ garantuje bezpečnosť, jedlo, pitnú vodu. A v týchto centrách nech sú posudzované všetky žiadosti o azyl. Už dávno mohlo také centrum vzniknúť napríklad na severe Afriky. My sme o povinných kvótach prvýkrát hlasovali v apríli. Prešlo sedem mesiacov a nič. Európski politici len dookola rečnia a stále pripomínajú solidaritu.

Treba zriadiť veľké migrantské centrá. Mimo územia EÚ, ale na náklady únie. Nech tam EÚ garantuje bezpečnosť, jedlo, pitnú vodu.Zdieľať

V poriadku, vznikol by takýto tábor, v podstate by išlo o státisícové mesto. Časť tých ľudí odmietnete prijať. Čo s nimi ďalej? Budeme to mesto udržiavať naveky?

Nie. Tí, ktorí azyl nedostanú, sa budú musieť vrátiť tam, odkiaľ prišli.

Ale oni sa tam nevrátia.

A keď nedostanú azyl, tak čo sa s nimi stane?

Dajú sa do pohybu a budú sa chcieť do EÚ dostať nelegálne.

Hranice, samozrejme, treba strážiť. To je bod číslo dva. EÚ musí byť schopná strážiť svoju vonkajšiu hranicu. Aj s použitím sily.

Čo znamená to použitie sily?

To, že ak to nejde inak, tak tam treba natiahnuť plot. Hranice nemôžu byť korzo. To potom zrušme pasy, občianstvo a rozdajme sa celému svetu. Ak majú Gréci problém ustrážiť hranice schengenského priestoru, treba zvážiť, či v ňom majú byť. Grécko má viac ako stotisícovú armádu a sto vojnových lodí. To akože nedokážu ustrážiť niekoľko ostrovov, cez ktoré prichádzajú migranti?

Hranice samozrejme treba strážiť. EÚ musí byť schopná strážiť svoju vonkajšiu hranicu. Aj s použitím sily.Zdieľať

Vy ste mali vo voľbách vždy veľa voličov v Bratislave. Nebojíte sa, že takýmto prístupom k tejto téme časť liberálnych voličov odradíte?

Bude ma veľmi mrzieť, ak im našu pozíciu nedokážeme odkomunikovať. Ale to, čo vám rozprávam, je moje hlboké presvedčenie. A mojich kolegov tiež.

Pred časom ste oveľa viac tlačili témy ako registrované partnerstvá či legalizácia marihuany. Počas referenda za rodinu ste si obliekli to známe tričko. Teraz o týchto témach hovoríte menej. Ani pani Romana Schlesinger nekandiduje na vašej kandidátke. Znamená to, že opúšťate túto agendu?

To tričko bola hlúposť, už som sa za to ospravedlnil. Tieto témy neopúšťame, ale máte pravdu, ustúpili trochu do pozadia. Po ôsmich rokoch stagnácie považujeme za nevyhnutné robiť ekonomické reformy. Našou vlajkovou loďou je teraz agenda 2020 a tá je o ekonomických reformách. Za tie chceme teraz bojovať. Ak si zoberiete náš program z roku 2010, stále tam máme registrované partnerstvá aj dekriminalizáciu marihuany. Teraz však tieto témy majú pre nás nižšiu prioritu.

Pani Schlesinger sa u vás necítila dobre?

Rozišli sme sa po vzájomnej dohode. Naozaj. Aj ona mala iné očakávania, aj my sme mali pocit, že naši voliči to vnímajú inak. Jednoducho, niekedy je lepšie vrátiť sa z kratšej cesty.

Spomenuli ste, že chcete byť súčasťou silnej, reformnej vlády. Má však vôbec šancu vzniknúť, keď pravicové strany si navzájom posielajú odkazy, kto s kým nechce za žiadnu cenu byť vo vláde? Ani voliči tomu už neveria.

My sa okrem Smeru nevymedzujeme voči nikomu.

Veríte, že takáto vláda môže vzniknúť?

To závisí od výsledku. Ak bude môcť vzniknúť pravicová vláda, tak vám garantujem, že nikto z pravicových politikov nebude mať dosť odvahy, aby išiel do vlády s Ficom.

Viete si predstaviť vo vláde Igora Matoviča?

Neviem, či on má ambíciu ísť do exekutívy.

Hovorí, že áno.

Pozrite, keď sú na stole volebné výsledky, potom sa diapazón rôznych hypotetických možností zúži na tie reálne. A potom má zmysel sa o tom baviť.

Ak bude môcť vzniknúť pravicová vláda, tak vám garantujem, že nikto z pravicových politikov nebude mať dosť odvahy, aby išiel do vlády s Ficom.Zdieľať

Prečo ľudia podľa vás neveria, že opozícia by dokázala spolu vládnuť?

Má to dva dôvody. Jedným je prílišná rozdrobenosť a druhým to, že chýba líder. Keď chce byť niekto lídrom, musí spĺňať tri podmienky. Musí byť obľúbený u ľudí, čo Iveta Radičová bola. Aj Robert Fico je, aj Mikuláš Dzurinda bol v istom čase obľúbený. Musí mať za sebou silnú stranu, čo Iveta Radičová už nemala. A do tretice, musí vedieť narábať s mocou, čo tiež Iveta Radičová nevedela.

Čo z tohto chýba Radoslavovi Procházkovi?

Podľa mňa to tretie. Nedokáže narábať s mocou. Je asi taký manažér, ako ja ústavný právnik. Niekoľkokrát som mu to aj osobne povedal a mal som dojem, že s tým celkom súhlasí.

Keď ste na začiatku leta ešte uvažovali o vytvorení spoločnej koalície s Igorom Matovičom, za jej lídra ste navrhovali Richarda Rybníčka. Toho považujete za prototyp lídra?

Narábať s mocou vie, lebo inak by nebol druhý krát po sebe primátorom. Ak druhý krát za sebou získate v krajskom meste sedemdesiat percent hlasov, musíte byť aj obľúbený. Podporu ľudí by teda mal. A keby sa postavil na čelo takejto trojkoalície, tak by sme mu držali chrbát a mohlo by to fungovať.

Rado Procházka nedokáže narábať s mocou. Je asi taký manažér, ako ja ústavný právnik.Zdieľať

Prečo vlastne ten projekt trojkoalície padol?

Nemali sme lídra. Rybníček to odmietol. Len tak vyhlásiť, že my sme trojkoalícia, to si potom môžem rovno zriadiť internetovú stránku www.zachráňme-si-zadky.sk. Ak to malo mať zmysel a ľudia tomu uverili, tak by to muselo byť postavené na širšej dohode. Museli by sme mať lídra, tieňovú vládu a nejakú formu programového vyhlásenia budúcej vlády. Každý kandidát do volieb by musel podpísať, že bude toto programové vyhlásenie podporovať. Bez týchto atribútov to nemalo zmysel.

Keď sa dnes pozeráte na volebné prieskumy, čo budete považovať za volebný úspech SaS?

Šesť percent a dvanásť mandátov. Keď to bude pod päť percent, bude to zjavný neúspech.

Čo urobíte potom?

V relevantných agentúrach vychádzame už celé mesiace nad päť percent. Chceme sa koncentrovať na kampaň a na dobrý výsledok, nie filozofovať, čo urobíme potom.

 

Foto: Pavol Rábara

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0