Komentáre a názory 16. september 2021

7 dní v kocke Čaká nás horúca jeseň

Dag Daniš
Dag Daniš

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Čaká nás horúca jeseň
TASR

1. Ide do tuhého

Znie to neuveriteľne a otrasne: elitní vyšetrovatelia NAKA, ktorí úspešne riešili najväčšie korupčné kauzy s politickým pozadím, sú za mrežami. Vo väzbe. Postarali sa o to SIS, inšpekcia, bratislavská krajská prokuratúra a bratislavský súd.

Asi netreba zdôrazňovať, že rovnako otrasné budú aj dôsledky. NAKA bola odzbrojená. A paralyzovaná. Vyšetrovanie káuz v pozadí finančnej správy uviazne.

Deje sa to v čase, keď sa začala zaťahovať slučka okolo krku Kaliňáka. Alebo Pellegriniho. Alebo oligarchu Výboha, ktorý sa prikrčil v Monaku. Viacerí svedkovia opísali korupčné prípady na finančnej správe a na ministerstve vnútra, ktoré smerujú k týmto postavám.

Vyšetrovatelia z tímu Čurillu nie sú stíhaní za manipulácie vo väčších kauzách. Podozrenia sú namierené na menej známy prípad, v ktorom vyšetrovali korupciu v SIS. A najnovšie aj na prípad, ktorý priamo súvisí s vojnou policajtov (prokuratúra vyšetrovateľom NAKA vyčíta, že chceli zneužiť stíhanie na boj s inšpekciou, ktorá ich rozpracovala a ohrozovala).

Je zjavné, že konflikt v polícii má spravodajské pozadie. Podnetom na tvrdé kroky inšpekcie boli spravodajské informácie SIS, získané sledovaním a odpočúvaním jedného zo svedkov. Inšpekcia následne nasadila agenta priamo do tímu NAKA. A zariadila priestorové odpočúvanie v kanceláriách vyšetrovateľov (a zrejme aj prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry).

Výsledkom boli zistenia, že Čurilla a jeho tím mali v jednej z menších káuz manipulovať so svedkami.

Okrem spravodajského pozadia je tu aj politické. Na jednej strane tu bol silný spoločenský a politický tlak na rázne vyšetrovanie korupcie. Ten bol v poriadku. A tiež tu bola silná politická motivácia priamo vo vedení špeciálnej prokuratúry. Tá už v poriadku nie je.

Na druhej strane sa do vojny policajtov celou váhou vložil Boris Kollár. Motív mal podobný ako siskári, ktorých rozpracovala NAKA: pud sebazáchovy. Môžeme predpokladať, že popri Kollárovi a jeho SIS do hry vstupovali aj oligarchovia, ktorí si po voľbách našli nového ochrancu. Priamo v koalícii.

Po tom, čo väzobné stíhanie vyšetrovateľov schválil súd, tu už tu nemáme len vojnu policajtov či prokurátorov. Bojisko je pravdepodobne širšie. Zapojiť do úspešného úderu proti vyšetrovateľom SIS, inšpekciu, krajskú prokuratúru, generálnu prokuratúru a napokon aj časť súdov si vyžaduje precíznu a dobre koordinovanú prácu na viacerých stupňoch plánovania a riadenia.

Podozrenia, že okrem SIS mohli byť v pozadí aktívne aj iné vplyvné skupiny (vrátane podnikateľských), sú po strede celkom racionálne. 

Otázka dnes znie, či boli chyby vyšetrovateľov naozaj také vážne, že museli všetci skončiť vo väzbe.

Kolegovia obvinených tvrdia, že išlo o bežnú prax, ktorá je nutná pri úspešnom vyšetrovaní vážnych zločinov. Ak by vyšetrovatelia neboli aktívni pri práci so svedkami (kdesi na hrane rizika), nikdy by sa nepodarilo hnať za mreže mafiánske skupiny černákovcov či sýkorovcov.

Prokuratúra zas tvrdí, že má dostatok dôkazov, ktoré jasne ukazujú, že vyšetrovatelia NAKA manipulovali svedkami a zneužívali trestné konanie proti rivalom z inšpekcie.

Robiť dnes závery je predčasné. Je však zjavné, že od volieb tu bol mimoriadne silný politický tlak na vyšetrovanie káuz – a na rýchle, mediálne pôsobivé výsledky. Pri takomto prepálenom tempe je pravdepodobné, že vyšetrovatelia robili vážne chyby.

Problémy dnes nehrozia len vyšetrovateľom NAKA, ale aj prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Daniel Lipšic vystupoval ako dozorový prokurátor v tej istej veci, v ktorej sú stíhaní vyšetrovatelia z tímu Čurillu.

Ako avizovali zdroje z prokuratúry, čaká nás horúca jeseň.

A obete vojny policajtov zrejme nebudú len policajné.

2. Pápež prišiel, uvidel, odišiel

Slovensko navštívil pápež František. Nebola to bežná návšteva. Bola nezvyčajne dlhá. A ambiciózna. Nie v duchovných záležitostiach. V politických.

Za návštevou pápeža bolo cítiť pokus o spoluprácu dvoch síl s univerzalistickými ambíciami: katolíckej cirkvi a progresívcov (nemyslíme tých slovenských).

Pápež sa vyhol citlivejším, ale pre cirkev dôležitým témam. Konzervatívni veriaci, ktorí očakávali oporu a povzbudenie napríklad v boji za ochranu života, nič podporné nepočuli. Pápež sa – presne podľa očakávaní – zameral na program a odkazy, ktoré boli inkluzívne. Alebo, ak chcete, progresívne. 

Výsledok: záujem veriacich o pápeža bol nižší, než sa pôvodne predpokladalo. Naopak, tí, ktorí cirkev roky odsudzujú, boli nadšení. Pri Františkovi nešetrili slovami obdivu ľudia ako Gröhling, Droba, Šimečka, Bihariová. Alebo slovenské aj svetové médiá. Pápeža si „osvojili“, lebo väčšinou hovorí to, čo chcú počuť.

Majú byť konzervatívci sklamaní?

Vôbec nie.

Katolícka cirkev v preklade znamená všeobecná cirkev. Otvorená všetkým. Každému. Bez ohľadu na pôvod, farbu pleti, farbu názoru. Do roku 2013 bol pápežom intelektuálne a teologicky založený konzervatívec. Po ňom prišiel nový pápež, ktorý hlása otvorenosť, pokoru a ľudskosť. Vatikán má – rovnako ako spoločenstvo, ktoré zastupuje – rôzne podoby. 

Katolícka cirkev prežila dvetisíc rokov. Od staroveku dodnes. Prežila Rímsku ríšu a prenasledovanie kresťanov, prežila novovek a odluku poznania od viery, prežila nacistov aj komunistov (a iné humanistické experimenty).

A prežije aj sociálnych inžinierov, ktorí si hovoria progresívci.

Postoje pápeža Františka nemusia vyhovovať každému. V jednej veci si však zaslúži všeobecnú podporu – v učení, aby sme sa snažili rešpektovať jeden druhého. Platí to hlavne dnes, keď sa konflikty vyostrujú, keď sa stupňuje vzájomné odsudzovanie a keď sa ľudia s hnevom delia na modrých a červených, pokrokových a dezolátov, očkovaných a neočkovaných, slušných a konšpirátorov…

Pápež na Slovensku povedal, že súdy a predsudky o tých druhých nás oberajú o ľudskosť. Tá by mala prevažovať nad delením a odsudzovaním. Je to tak. Ak je jeden Boh a jeden stvorený svet, potom sme všetci, bez ohľadu na rozdiely v presvedčení, vyznaní a schopnostiach, blízki príbuzní. Jedno spoločenstvo.

S jedným spoločným pozemským domovom. A s univerzálnymi Zákonmi, ktoré platia pre každého úplne rovnako.

3. Dlhová únia

V EÚ sa aktuálne rieši ďalšia kapitola o budovaní „dlhovej únie“. Južné štáty, vedené bohato zadlženým Francúzskom, tlačia na uvoľnenie rozpočtových pravidiel v Únii. Proti týmto návrhom sa postavilo Rakúsko a klub ďalších, prevažne severských štátov. K rakúskemu odporu sa pridalo aj Slovensko.

A urobilo dobre. Uvoľňovanie pravidiel a dvíhanie dlhov sa nemôže skončiť inak ako ďalšou finančnou krízou. A extrémne nákladnými zásahmi na záchranu eura.

Francúzsko, Taliansko a Španielsko žiadajú nielen flexibilný dlhový režim, ale aj transformáciu národných dlhov na európske. To sa im už sčasti podarilo, keď presadili pandemický „plán pomoci“ v objeme stoviek miliárd. EÚ si ich má požičať – a následne ich má doručiť národným vládam. Tento mamutí dlh Únie budeme splácať do roku 2058.

Megalomanský plán pomoci, postavený na miliardových eurodlhopisoch, má byť vraj jednorazový.

Iste, iste…

Realita bude taká, že nápady tohto druhu sa budú opakovať.

Ďalšou finančnou novinkou, ktorá sa varí v EÚ, je budovanie centrálnych registrov aktív. Úrady majú mať online prehľad o zostatkoch na našich účtoch.

Ak si to zhrnieme, pandemická kríza prináša dve veci. Zvyšovanie kontroly „autorít“ nad naším pohybom, nad naším majetkom, nad našimi účtami. Slovom, nad naším súkromím. A uvoľňovanie kontroly nad „autoritami“. Aby mohli aj národné vlády, aj Brusel viac míňať.

Z našich peňazí.

Je dobré, že časť ľudí sa proti týmto praktikám búri. Zarážajúce je len to, že bez bližšej pozornosti väčšiny.

4. Drsná podoba výročia 9/11

V prehľade nemôžeme obísť okrúhle výročie 11. septembra 2001.

Pád Dvojičiek pred dvadsiatimi rokmi odštartoval pokus o geopolitickú revolúciu. Niesla názov „vojna proti terorizmu“. Mala viesť nielen k zvýšeniu globálnej bezpečnosti, ale hlavne k odstráneniu nepriateľských vlád (v Afganistane, Iraku, Sýrii, Iráne), k ich výmene za priateľské/prozápadné a k potvrdeniu Spojených štátov ako dominantného svetového lídra.

Nič z toho sa nepodarilo. Vojenská prevaha Spojených štátov a NATO sa ukázala ako nedostatočná. Na pretváranie sveta a presadenie nového globálneho poriadku treba viac ako bomby, drony, kampane a miliardy dolárov pre „verných“.

Poučenie: západná spoločnosť, postavená na rešpekte k slobode a suverenite jednotlivca (či národov), je dobrým miestom pre život. Väčšina z nás by prisahala, že lepším než v Afganistane, Číne či Rusku. No nanucovať západné záujmy a západný model tým, ktorí stáročia vyznávajú iné hodnoty, je prejav arogancie. Nadradenosti. Rasizmu.

A, priznajme si, aj neúcty k slobode iných.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0