Aktuálne 16. september 2021

Schôdza parlamentu Poslanci budú rokovať o nájomných bytoch, Mikulcovi aj rozpočtovej zodpovenosti

TASR
TASR

Hovoriť majú aj o Záborskej návrhu na pomoc tehotným ženám a Valáškovom návrhu o životnom partnerstve.

Hovoriť majú aj o Záborskej návrhu na pomoc tehotným ženám a Valáškovom návrhu o životnom partnerstve.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Poslanci budú rokovať o nájomných bytoch, Mikulcovi aj rozpočtovej zodpovenosti
Ilustračné foto – TASR

Stavba štátnych nájomných bytov, zmeny pri získavaní štátneho občianstva, zákaz jednorazových plastových výrobkov či opozičné návrhy na dosiahnutie referenda o predčasných voľbách. To sú témy, ktorými sa majú zaoberať poslanci Národnej rady na 40. schôdzi, ktorú vo štvrtok popoludní otvoril predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Okrem legislatívy by mali poslanci rokovať aj o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktorý sa cez leto viackrát presúval.

Predseda Smeru Robert Fico chce navrhnúť, aby sa posledné body programu k odvolávaniu Mikulca presunuli zo záveru na úvod schôdze. Ide o body z troch mimoriadnych schôdzí, ktoré sa pre neuznášaniaschopnosť pléna presunuli na riadne septembrové rokovanie.

Na stole je aj návrh Záborskej na pomoc tehotným ženám

Poslanci majú na schôdzi definitívne rozhodnúť o tom, či sa začnú stavať štátne nájomné byty. Sme rodina tvrdí, že ich nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 % lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov. Hlasovať majú aj o novele zákona o štátnom občianstve, ktorá hovorí, že podmienky straty slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu by sa mohli zmierniť.

Vláda posiela do parlamentu viacero návrhov zákonov. Medzi nimi aj návrh disciplinárneho súdneho poriadku pre Najvyšší správny súd. Envirorezort navrhuje legislatívu, podľa ktorej by v prevádzkach verejného a rýchleho stravovania mali byť zakázané jednorazové plastové výrobky.

Plénum by malo definitívne rozhodnúť o návrhu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý sa už viackrát presúval. Dôvodom sú nezhody medzi koaličnými partnermi. SaS chce presadiť do zákona aj daňovú brzdu, bez toho o návrhu nebude hlasovať.

Poslancov čaká aj vládny návrh zákona, ktorý sa týka plánu obnovy. Parlament by sa mal zaoberať aj novelou zákona o verejnom obstarávaní či návrhom zákona, ktorým sa majú elektronické mýtne systémy v rámci EÚ navzájom prepojiť. Prerokovať by mali tiež správu o finančnej stabilite, ale aj správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti za minulý rok.

Poslanci OĽaNO a Sme rodina navrhujú nový zákon o pomoci tehotným ženám. Podľa návrhu chcú vytvoriť podporné opatrenia pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek zase navrhuje zákonom definovať životné partnerstvo, ktoré má byť prístupné pre všetky páry, bez ohľadu na pohlavie osôb, ktoré pár tvoria.

Opozícia chce docieliť referendum

V parlamente sú aj návrhy, ktorými chce opozícia dosiahnuť predčasné voľby. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho chcú zmeniť rokovací poriadok tak, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opäť aj skôr ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách.

Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. Smer chce do ústavy doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie NR SR.

Na programe schôdze majú poslanci tiež správy o činnosti Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020. Poslanci by sa mali tiež opäť pokúsiť zvoliť člena Správnej rady TASR.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0