Aktuálne 16. september 2021

Cena Jozefa Miloslava Hurbana Boris Kollár ju udelil Antonovi Neuwirthovi, Hane Hegerovej i lekárovi Sabakovi

TASR Postoj
TASR Postoj

Okrem nich ocenil aj spisovateľa Ľubomíra Feldeka a predstaviteľov Bielej légie Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára.

Okrem nich ocenil aj spisovateľa Ľubomíra Feldeka a predstaviteľov Bielej légie Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Boris Kollár ju udelil Antonovi Neuwirthovi, Hane Hegerovej i lekárovi Sabakovi
Lekár Peter Sabaka a predseda parlamentu Boris Kollár. Foto - TASR/Jaroslav Novák

Predseda Národnej rady Boris Kollár udelil vo štvrtok štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana siedmim laureátom, z toho piatim in memoriam. Sú nimi spisovateľ Ľubomír Feldek, lekár Peter Sabaka, predstavitelia Bielej légie Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár in memoriam a lekár a politik Anton Neuwirth a speváčka Hana Hegerová in memoriam.

Slávnostná ceremónia sa konala v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu.

Kollár v príhovore ocenil životné osudy laureátov. Tunegu, Púčika a Tesára označil za "nebojácnych chlapcov", ktorí sa pustili do zápasu za slobodu, demokraciu i národnú slobodu proti nastupujúcemu komunizmu.

Neuwirth bol podľa neho lekár, ktorý sa nikdy nepoddal osudu a bol spravodlivým človekom.

Ocenil tiež Sabaku, lekára v prvej línii boja proti pandémii, ktorý musí podľa neho bojovať aj s neprajníkmi.

Slovo "majstra Feldeka" podľa Kollára hladká nežnosťou a množstvom významových odtieňov, ktoré doň ukrýva.

Slovenská šansónistka Hana Hegerová je prvou ženou, ktorej sa udeľuje cena J. M. Hurbana. "Týmto laureátom patrí naša vďaka a obdiv za ich odhodlanie a odvahu bojovať proti nespravodlivosti a bojovať za ľudí či za lepšiu krajinu," vyhlásil predseda parlamentu.

Cenu za Tunegu, Púčika a Tesára prebral predseda Nadácie Antona Tunegu Ján Figeľ. Anna Záborská zase prebrala cenu za svojho otca Antona Neuwirtha. Ocenenie pre Hegerovú prebral jej vnuk Marek Heger.

Cenu na základe zákona platného od 1. januára 2018 odovzdáva predseda Národnej rady. Oceniť tak môže jednotlivca či kolektív za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti v SR. Štátnu cenu Hurbana možno udeliť aj občanovi iného štátu alebo v humanitárnej oblasti.

Cena pozostáva z listiny o jej udelení s vyobrazením Hurbana a pamätnej plakety vo forme medaily. Na lícnej strane medaily je vyobrazenie Hurbana a na rubovej strane nápis Národná rada Slovenskej republiky. S udelením ceny je spojená aj finančná odmena.

Čítajte tiež

Minulý rok, keď predseda parlamentu Boris Kollár udeľoval ocenenie po prvýkrát, štátnu cenu odovzdal lekárovi Vladimírovi Krčmérymu, Milanovi Kňažkovi a Jánovi Budajovi. In memoriam ocenil blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča a rabína Romiho Cohna.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0