Svet kresťanstva 14. september 2021

František na Slovensku (deň štvrtý) Pápež odletel späť do Ríma, na letisku sa rozlúčil s prezidentkou aj premiérom

TASR Postoj
TASR Postoj

Pápež v posledný deň odslúžil slávnostnú omšu v Šaštíne.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Pápež odletel späť do Ríma, na letisku sa rozlúčil s prezidentkou aj premiérom
Foto - Postoj/Marka Zacková

Pápež v posledný deň odslúžil slávnostnú omšu v Šaštíne.

ĎAKUJEME, že ste dianie okolo návštevy pápeža Františka na Slovensku sledovali spolu s nami. 

20:08 Pápež František sa osobne poďakoval riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Michalovi Aláčovi za profesionálnu prácu, ktorú vykonali príslušníci SIS pri jeho návšteve na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa SIS Katarína Némová. Pripomenula, že posledné týždne sa medzi priority SIS zaradilo monitorovanie situácie, analýza možných rizík, vykonávanie bezpečnostných opatrení a spolupráca s ostatnými bezpečnostnými zložkami SR na zaistení maximálnej bezpečnosti Svätého Otca a verejnosti na stretnutiach.

„Dnes možno konštatovať, že profesionalita a spolupráca bezpečnostných zložiek podstatnou mierou prispeli k tomu, aby bol Svätý Otec počas návštevy Slovenska v bezpečí,“ zhodnotila Némová. Aláč sa zároveň poďakoval príslušníkom SIS a ocenil aj spoluprácu s príslušníkmi ostatných bezpečnostných zložiek, ktorí nielen počas uplynulých dní návštevy Svätého Otca, ale aj niekoľko týždňov pred ňou boli v plnom nasadení.

19:45 Počas svojej krátkej návštevy na Slovensku dokázal pápež František spojiť etniká, náboženstvá, veriacich, neveriacich, ale aj politikov. Svätý Otec ukázal krajine cestu, ktorou treba kráčať, v jednote aj napriek odlišnostiam. Na sociálnej sieti to po odchode hlavy katolíckej cirkvi uviedol premiér Eduard Heger. „Pokúsme sa uchovať si túto jednotu čo najdlhšie. Som presvedčený, že prítomnosť pápeža bola požehnaním pre celú krajinu. Verím, že modlitby vyslovené pápežom Františkom nám dodajú silu a odvahu v každodennej práci pre lepšiu budúcnosť,“ povedal Heger.

Priznal, že sa ho dotkla pápežova výzva k tomu, aby Slovensko bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. „Aj teraz stojíme pred veľkými zmenami. Čaká nás obnova krajiny aj Európy po ťažkej pandémii. Povzbudení slovami pápeža Františka využime tento reštart na prehodnotenie životného štýlu. Opustime cestu konzumu a materiálneho zisku a budujme krajinu, ktorá sa stará o všetkých, o slabých či marginalizovaných. Budujme krajinu, kde zákony platia pre všetkých a kde, ako povedal pápež, spravodlivosť nikdy nie je na predaj,“ skonštatoval premiér.

18:50 V súvislosti s výzvami na uznávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia pápež zdôraznil, že „manželstvo je sviatosť a cirkev nemá právomoc meniť sviatosti, ako ich ustanovil Pán,“ citoval Františka portál Vatican News.

Podľa pápeža tento postoj neznamená odsudzovanie ľudí odlišnej sexuálnej orientácie, ktorým je dôležité pomáhať, na čo existujú v rôznych štátoch príslušné zákony napríklad o občianskych zväzkoch. Treba to však robiť bez toho, aby sa cirkvi vnucovalo „popieranie jej pravdy“.

Cirkev podľa pápeža nemôže zmeniť ani svoj postoj v prípade interrupcií. „Je to viac ako len problém, je to vražda,“ vyhlásil František.

„Vezmite si knihu o embryológii pre študentov medicíny. Tretí týždeň po počatí sú tam už všetky orgány, aj DNA... je to ľudský život, na ktorý musíme brať ohľad, tento princíp je taký jasný,“ doplnil.

Pápež v lietadle zodpovedal novinárske otázky. Foto - AP/Tiziana Fabi

18:37 František počas letu zodpovedal aj otázku slovenských novinárov. Pýtali sa ho na nejednotu kresťanov v otázke očkovania. Pápež uviedol, že nechápe, prečo sa ľudia odmietajú zaočkovať proti ochoreniu covid-19.

„Je to divné, pretože ľudstvo sa vo svojich dejinách s vakcínami priatelilo, očkovalo sa proti osýpkam, detskej obrne... táto vyhrotenosť možno plynie skôr z neistoty, nielen pandémie, ale z rozdielov medzi vakcínami a tiež povesti o tom, že niektoré vakcíny sú len o niečo viac ako destilovaná voda, a to všetko vyvolalo strach.“

„Ďalší sú presvedčení o nebezpečnosti očkovania, pretože údajne do organizmu vstupuje vírus,“ povedal pápež s tým, že „tiež v kardinálskom kolégiu je niekoľko popieračov a jeden z nich, chudák, je hospitalizovaný s koronavírusom. Je to irónia života“.

„Neviem to dobre vysvetliť, niektorí ľudia hovoria, že vakcíny neboli dostatočne preverené. Je jasné, že vo Vatikáne boli zaočkovaní všetci okrem malej skupinky, o ktorej teraz premýšľame, ako im pomôžeme,“ dodal František.

18:15 Pápež na tlačovej konferencii v lietadle uviedol, že potrat je vražda. „Ak cirkev nepastoračne bráni nejaký princíp, háji politické záujmy,“ upozornil František.

Foto - AP/Tiziana Fabi

17:44 Po prílete sa pápež tradične zastavil v mariánskej bazilike Santa Maria Maggiore v centre Ríma, kde sa v krátkej modlitbe pred obrazom Presvätej Bohorodičky „Salus populi romani“ poďakoval Panne Márii za ochranu počas apoštolskej cesty. Následne sa vrátil do Vatikánu, oznámilo tlačové stredisko Svätej stolice.

17:35 Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara uviedol, že návšteva v nás zanechala pocity veľkej radosti, zároveň tiež množstvo krásnych podnetov na uvažovanie. „Pán nám požehnal nádherné počasie, a tak Svätého Otca mohli prijať desaťtisíce pútnikov vo všetkých troch slovenských cirkevných provinciách - dvoch latinských, Košiciach a Bratislave, kam patrí aj Šaštín, a v Prešove, ktorý je domovom gréckokatolíckej metropoly byzantského obradu," priblížil.

„Priznám sa, že som sa neubránil slzám, keď Svätý Otec s papamobilom vošiel na štadión medzi mladých v Košiciach, bolo to nádherné. A nádherný bol aj Šaštín, napriek všetkým komplikáciám,“ uviedol Kramara.

Povzbudenia Svätého Otca boli podľa Kramaru veľmi bohaté, tak pre kňazov, ako aj biskupov a zasvätených. „Žiť vieru, ktorá nie je strnulá, ale je v pohybe, vychádza v ústrety, je prorocká, nesústredí sa na čísla a vyjadrenia moci, ale dôveruje aj v maličkosti tomu, že Božia moc je tá, ktorá rozhoduje. Žiť vieru, ktorá je znamením, ktorému budú odporovať, nie v zmysle vyvolávania konfliktov, ale v zmysle náročnosti na seba samých, aby sme vydávali autentické svedectvo evanjelia a neprepadli nikdy sebectvu a povrchnosti,“ povedal Kramara.

Zároveň pápežovi Františkovi odkázal, že sa za neho budú ľudia na Slovensku modliť a poprosil, aby sa modlil aj on za našu krajinu.

Hovorca biskupov Martin Kramara. Foto - Postoj/Marka Zacková

17:23​ Počas stretnutia s pápežom v Šaštíne potrebovalo pomoc 47 ľudí. Do nemocníc bolo prevezených päť pacientov, z toho dvaja leteckými záchranármi. Išlo o pacientov s diagnózami náhla cievna mozgová príhoda a infarkt myokardu. Zvyšní traja pacienti boli podľa hovorkyne transportovaní do nemocníc s ťažkým zranením ramena a so stavom po kolapse spojeným s bezvedomím.

„K najčastejším zdravotným ťažkostiam patrili kolapsy, úrazy a bolesti dolných končatín, hypotenzia, ale aj kuriózne prípady, ako prisatý kliešť a chrobák v uchu,“ vymenovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Dvoch pacientov po nahlásení zdravotných ťažkostí zdravotníci na mieste nenašli. „Predpokladáme, že sa im zlepšil zdravotný stav a pôvodne nahlásené miesto preto opustili.“

17:07 Dnešný let Bratislava – Rím trval hodinu 29 minút a bol zároveň posledným letom spoločnosti Alitalia s pápežom na palube, keďže spoločnosť už avizovala svoj zánik pod súčasným názvom.

16:20 Hneď po odlete poslal pápež telegram aj hlave štátu. Prezidentke Zuzane Čaputovej napísal: „Kým odídem zo Slovenska, na záver svojej apoštolskej cesty si prajem vyjadriť hlbokú vďaku Vašej excelencii a Slovákom za štedré privítanie a pohostinnosť.“

Podľa hovorcu prezidentky Martina Strižinca pápež prisľúbil, že sa bude modliť za pokoj a blaho slovenského národa.

Foto - Postoj/Marka Zacková

15:38 Polícia počas návštevy pápeža nezaznamenala narušenie verejného poriadku, na udalosť sa pripravovali niekoľko mesiacov.

„Ďakujem všetkým policajtom a policajtkám, ktorí sa podieľali na zabezpečení návštevy pápeža Františka, a oceňujem aj disciplinovanosť verejnosti, ich ohľaduplnosť a rešpektovanie prísnych bezpečnostných opatrení, ktorých prijatie bolo nevyhnutnosťou,“ skonštatoval viceprezident Policajného zboru generál Róbert Bozalka.

Všetkým zložkám ministerstva vnútra sa poďakoval minister vnútra Roman Mikulec. Na sociálnej sieti ocenil ich úsilie a nasadenie.

Ostreľovači na jednej z bytoviek na Luníku IX. Foto - Postoj/Juraj Brezáni

15:17 Lietadlo s pápežom pristálo v Ríme. Počas letu František na twitteri napísal, že poďakoval Bohu za to, že mu umožnil absolvovať apoštolskú cestu na Slovensku. „Som vďačný všetkým, ktorí rozličnými spôsobmi spolupracovali, osobitne prostredníctvom modlitby. Všetkých si vás nesiem v srdci,“ napísal Svätý Otec.

Ako je zvykom, pápež počas letu zdraví telegramom hlavy štátov počas preletu nad jednotlivými krajinami, informuje Vatican News.

14:55 Najdôležitejším odkazom, ktorý pápež František na Slovensku zanechal, je ľudskosť, myslí si predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Ako uviedol bratislavský arcibiskup bezprostredne po pápežovom odlete, Svätý Otec je človekom v tom najhlbšom slova zmysle. Hovoril o dojatí, vďačnosti a radosti z jeho návštevy.

„Sú tu náboženské posolstvá, ktoré sú dôležité pre nás. My sme za ne veľmi vďační. Ale ak by to malo byť pre celú spoločnosť, tak by som hovoril o tej ľudskosti, môžeme povedať priblíženie sa každému človeku. Bez rozdielu rasy, náboženstva... jednoducho, hlboká ľudskosť pápeža, to je to hlavné posolstvo,“ vyhlásil Zvolenský.

Predseda KBS na vyprevadení pápeža Františka na bratislavskom letisku. Foto TASR/Jaroslav Novák

Návštevu pápeža vníma predseda KBS ako dar. „Myslím, že to boli krásne dni pre Slovenskú republiku. Asi sa dotkol sŕdc každého z nás,“ poznamenal arcibiskup. Pri rozlúčke s pápežom mu Zvolenský poďakoval. „Povedal som mu, že svojimi slovami a gestami rozsieval dobro a my sa budeme usilovať, aby prinieslo úrodu. On sa na to milo usmial a asi takto sme sa rozlúčili,“ priblížil.

To, ako pápež vníma Slovensko, sa podľa neho možno domnievať z jeho príhovorov. „Sú tam niektoré prekvapujúce hodnotenia nás Slovákov,“ myslí si arcibiskup. Otázka, aká je šanca, že pápež František príde na Slovensko znova, je podľa Zvolenského ťažká. „Radi by sme ho privítali znova,“ uviedol s úsmevom.

14:46 Lietadlo s pápežom sa už nachádza nad Apeninským polostrovom. Počas letu letelo nad Slovenskom, Maďarskom, Chorvátskom a časťou Bosny a Hercegoviny. Pápež počas letu zodpovie novinárske otázky.

14:28 Pri odlete pápeža boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej Stolici Marek Lisánsky, štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková, primátor Bratislavy Matúš Vallo, zástupcovia náboženskej obce a členovia Kancelárie prezidenta.

14:00 Lietadlo s pápežom Františkom má na rímske letisko Ciampino plánovaný prílet o 15:30.

Zdroj - flightradar24.com

13:47 Lietadlo s pápežom Františkom vzlietlo z bratislavského letiska. Svätý Otec ukončuje apoštolskú cestu do Maďarska a na Slovensko.

13:39 Lietadlo s pápežom už roluje po letiskovej ploche. O chvíľu odletí smerom na rímske letisko Ciampino, kde je plánovaný prílet o 15.30 h.

13:30 Pápež František sa na letisku lúči s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérom Eduardom Hegerom, predsedom parlamentu Borisom Kollárom a zástupcami delegácií.

13.14 Auto s pápežom Františkom prišlo na bratislavské letisko asi o pätnásť minút skôr, ako bolo plánované. V priestoroch letiska sa ešte stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

12.30 Podľa slovenských biskupov bola Bezákova prítomnosť na omši v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to.

„Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení," povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Bober pripomenul, že Bezák je jedným z biskupov, je emeritný, tak ako viacerí iní biskupi na Slovensku. „To, čo sa stalo rozhodnutím Ríma, sme rešpektovali. Nič iné nemôžeme povedať, pretože tieto veci súvisia s rozhodnutím Svätého Otca, či už predchádzajúceho alebo tohto," povedal k Bezákovmu odvolaniu.

Biskupov sa médiá pýtali aj na to, či by sa pre Bezáka našlo miesto v cirkvi. „Myslím si, že už aj dostal ponuky, otázka je, či ich akceptoval. A čo by sa mu mohlo teraz ponúknuť, či by to akceptoval, to je druhá vec, a či urobí pápež nejakú rehabilitáciu. Stretol sa s ním nielen dnes, ale aj predvčerom. Myslím si, že tam bola nejaká reč. Ak to urobí, to, čo som prijal predtým, prijmem aj dnes," povedal Bober k prípadnej Bezákovej rehabilitácii.

Pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko považuje za veľmi silné gesto to, že sa biskupi spoločne s Bezákom modlili pod sochou šaštínskej Panny Márie, a potom spolu koncelebrovali svätú omšu.

12:18 Biskupi sa pred svätou omšou v Šaštíne modlili spoločne so Svätým Otcom v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie. „Bola to modlitba, tak ako to bolo avizované,“ povedal bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. „Nezaznel tam žiaden prejav okrem toho, že keď sa spoločne modlíme dvaja alebo traja, tak je Ježiš medzi nami, a my sme sa modlili celá biskupská konferencia so Svätým Otcom. Bolo to veľmi silné, veľmi silný moment,“ vyjadril svoje pocity bratislavský biskup. Modlitba bola bez účasti médii.

11:55 V Šaštíne ešte ľudia čakajú v sektoroch, kým neodíde pápež. Momentálne spieva Ondrej Kandráč so svojou mamou Monikou Kandráčovou. Pred svätou omšou povedal Kandráč, že chce spievať na slávu Božiu.

11:34 Svätý Otec sa zo Šaštína presunie na letisko do Bratislavy, odkiaľ odletí do Ríma.

11:30 Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho návštevu.

"Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie," povedal pápež zhromaždeným veriacim.

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. "Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým," doplnil pápež.

Následne položil pred pred sochu Panny Márie Sedembolestnej zlatú ružu. Je to starobylé gesto, ktorým pápeži vyjadrujú svoju úctu k Panne Márii.

11:29 Arcibiskup Zvolenský hovorí, že pápež v mnohých nanovo zapálil oheň viery. „Sme veľmi vďační za túto príležitosť pre celú našu vlasť. Teraz je našou úlohou, aby sme si plameň viery udržali, aby čím viacerí Pána Boha poznali a milovali a aby sa venovali pomoci blížnym."

11:26 Na záver omše v Šaštíne ďakuje arcibiskup Stanislav Zvolenský pápežovi za návštevu Slovenska: „Vďaka, Svätý Otče, že ste nám znova pripomenuli, že sa máme venovať chudobným, že si nesmieme prestať všímať tých, ktorí zaostali a potrebujú našu pomoc," vraví predseda KBS. „Vďaka, že ste nás posilnili vo vzájomnej vzťahu katolíkov rímskeho a gréckeho obradu, sme synmi a dcérami tej istej Katolíckej Cirkvi. Vďaka, že ste sa stretli s predstaviteľmi židovského náboženského spoločenstva a s predstaviteľmi kresťanských cirkví, s ktorými sa usilujeme hľadať cesty k plnej jednote. Vďaka za stretnutie s našimi mladými, kde ste im otvorili svoje otcovské srdce. A kde ste nám pripomenuli, aby sme nestratili schopnosť obdivovať a snívať."

11:05 Na svätú omšu s pápežom Františkom prišlo do Šaštína viac ako 50-tisíc ľudí. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

10:39 V Šaštíne je vytvorený aj sektor pre nepočujúcich. Františkán Silvester Poliak číta z veľkoplošných obrazoviek slová pápeževej homílie, ktoré sú následne pre nich tlmočené.

10:35 Pápež opäť vyzval slovenskú cirkev, aby sa neuzatvárala do seba samej. „Nejde o to, aby sme boli k svetu nepriateľskí, ale aby sme boli vo svete znamením, ktorému budú odporovať, kresťanmi, ktorí vedia svojím životom ukázať krásu Evanjelia, ľuďmi, ktorí nastoľujú dialóg, kde sú odlišné postoje, ktorí zjavujú bratský život, kde v spoločnosti panuje rozdelenie a nesvornosť, ktorí šíria príjemnú vôňu prijatia a solidárnosti tam, kde často prevládajú osobné a kolektívne formy sebectva, ktorí chránia a zachovávajú život tam, kde sa uplatňuje logika smrti,“ vyzval Svätý Otec.

10:31 Svätý Otec použil metaforické vyjadrenie, ktorým poukázal na to, že vieru nemožno redukovať len na cukor, ktorý osladzuje náš život. „Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou, vychádzate zo svojho vnútra, nesiete v batohu svoje radosti a bolesti a robíte zo svojho života púť lásky k Bohu a k bratom a sestrám. Ďakujem za toto svedectvo! A prosím vás, zostaňte na ceste!“ uviedol František.

10:27 Pápež František vo svojej homílii poukázal na to, že keď sa Panna Mária dozvedela, že sa stane Matkou Spasiteľa, „nezostala stáť a nečinne kontemplovať samú seba medzi štyrmi stenami svojho príbytku (...), cítila potrebu otvoriť dvere a vyjsť z domu“.

„Namiesto pohodlnosti zvykov si vyberá neznáme cesty; namiesto stability domácnosti namáhavú chôdzu; namiesto bezpečnosti pokojnej religióznosti riziko viery, ktorá sa otvára novým výzvam a tak sa stáva darom z lásky k blížnemu. (...) Mária neustále kráča,“ povedal Svätý Otec.

9:54 Medzi biskupmi, ktorí koncelebrujú svätú omšu, je aj Róbert Bezák.

Fotografia po stretnutí pápeža s biskupmi, s ktorými sa spolu modlil pred omšou v Šaštíne. Na kraji stojí v kňazskom civile Róbert Bezák. (Vatican News)

9:40 Svätý Otec už prešiel papamobilom pomedzi sektory a pozdravil veriacich. Medzi ľudí prišiel asi o desať minút skôr, ako sa podľa programu očakávalo. Na papamobile sedel aj arcibiskup Zvolenský. 

V areáli ho vítali ľudia potleskom a mávaním najmä vatikánskych či slovenských vlajok. V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad zo susednej Českej republiky.

9:26 Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. 

9:19 Peši z Piešťan prišla za pápežom do Šaštína skupinka štyroch dospelých a 12-ročný chlapec. Vyrazili v pondelok ráno od Kostola svätého Štefana. Prespali na Dobrej Vode v Malých Karpatoch. Do Šaštína prišli v utorok až po tme, o 20.00. „Druhý deň bol náročný, nohy nás pálili, ale posledné kilometre sme dostali nový dych a s radosťou vošli do nášho cieľa,“ povedala pre Svet kresťanstva Zuzana Šulganová.

Pútnici z Piešťan. Foto: archív Z. Šulganovej

V Šaštíne sú aj ľudia z Oravy. Medzi nimi je aj Viera Jašáková z Oravskej Polhory, ktorá prišla v prvom pútnickom autobuse. Na mieste sú už od 22.00 a noc strávili pod holým nebom. "Nebol to vôbec problém, mali sme spacák, deky, zima nebola," hovorí nadšene. I keď Orava nie je od Šaštína najbližšie, s účasťou neváhala. "Prišli sme pozrieť Svätého Otca, vyprosiť si milosti," vysvetľuje.

9:10 Líder vládneho OĽaNO a minister financií Igor Matovič očakáva od omše s pápežom predovšetkým povzbudenie. „Dúfam, že všetci odtiaľto odídeme s ešte väčším odhodlaním páchať dobro,“ povedal pre Svet kresťanstva Matovič.

Podľa neho je veľká česť pre Slovensko, že sa Svätý Otec rozhodol u nás stráviť toľko dní a že prichádza v tento deň práve do Šaštína. „Ideálne naplánovaná návšteva,“ dodal expremiér s tým, že na pápežovi sa mu páči jeho blízkosť voči chudobným a slabým.

Vicepremiérku Veroniku Remišovú prekvapila v súvislosti s pápežskou návštevou na Slovensku vlna antiklerikalizmu. „Či už v tom, koľko návšteva stojí, že sa uzatvárajú cesty, dopravné obmedzenia a podobne. Naozaj potrebujeme viac otvorené srdce, ľudskejší prístup a viac porozumenia,“ vyjadrila sa. Podľa nej pápež František prichádza s jednoduchším posolstvom v porovaní s Jánom Pavom II, ktorý mal ťažšiu teológiu.

9:05 V Šaštíne sa už uzatvorili sektory. Pápež momentálne prechádza papamobilom cez Šaštín.

9:00 V Šaštíne pomáhajú zdravotne znevýhodneným dobrovoľníci z Maltézskej pomoci. Podľa Dominika Brichtu ich je asi 50. „Maltézska pomoc vykonáva službu v sektore pre ľudí s postihnutím. Vykonávali sme pre nich registráciu, sprevádzame ich z parkoviska až do sektora. Dobrovoľníci sa o nich potom starajú,“ povedal pre Svet kresťanstva Brichta.

8:45 Prešovský pravoslávny arcibiskup Rastislav si na pápežovi váži jeho zdôrazňovanie významu slobody, slobody človeka pre duchovný život. „To mňa, ako pravoslávneho kresťana oslovuje najviac. Je človekom otvoreným pre stretávanie sa a dialóg a myslím, že toto je v ekumenických kontaktoch najdôležitejšie.“

Foto - Adam Rábara

8:40 Na stretnutie s pápežom už prišli aj českí a moravskí biskupi. Pražský pomocný biskup Václav Malý hovorí, že „vďaka Bohu za pápeža, pretože je to otvorený človek, ktorý má rád ľudí a otvára dôležité témy ako úcta k človeku, ekologické témy a ostáva hlboko duchovný človek. Som rád, že tu môžem byť a aspoň na diaľku ho podporiť.“

8:35  Do Šaštína prišiel aj bývalý osobný tajomník sv. Jána Pavla II. kardinál Stanisław Dziwisz. „Veľmi pekne, neočakávali sme, že zo strany ľudí bude taká pekná odpoveď. Je taká ako v najlepšej katolíckej krajine. Gratulujem vám. Veľmi sa tešíme, že prišlo toľko ľudí, presviedčate, že Slovensko je katolícke. Stretol som sa tu s Svätým Otcom Jánom Pavlom a dnes sa tu stretnem s pápežom Františkom,“ povedal pre Svet kresťanstva.

Foto - Postoj/Andrej Lojan

7:54 Cesta v smere Kúty – Šaštín-Stráže je momentálne uzatvorená. Vzhľadom na dopravnú situáciu na cestách organizátori upravili vstup do sektorov a návštevníci svätej omše môžu do nich vstupovať o hodinu dlhšie, a to do 9.00 h.

7:48 Návštevníci prišli do Šaštína z celého Slovenska. Viacerí potvrdili, že na miesto prišli už v nočných, respektíve veľmi skorých ranných hodinách. Zhodujú sa na tom, že sa na podujatie, ktorého súčasťou bude aj pápež František, tešia.

7:37 Na Svätú omšu do Šaštína prišiel aj Jan zo Šumperku na Morave. Pricestoval už včera o tretej poobede, nikdy predtým tu totiž nebol a chcel si teda pútnické miesto aj prezrieť. "Pôvodne sme organizovali autobus z farnosti, ale kvôli problematickej registrácii sme ho nakoniec zrušili," hovorí. Prišiel teda aspoň on sám vlakom.

Foto: Kristína Votrubová

7:30 Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Bárdyovej  je momentálne zhustená premávka najmä zo smeru od Senice. Polícia odporúča využiť iné príjazdové trasy- od Holíča na Petrovu Ves, od Kútov na obec Čáry. Od Trnavy využiť cestu cez Bukovú, Prievaly, Plavecký Mikuláš, Lakšársku Novú Ves a Borský Mikuláš. Od Malaciek odporúča polícia zasa využiť aj cestu v smere Sekule, Borský Svätý Jur a Šaštín – Stráže.

7:10 Do Šaštína sa registrovalo 45-tisíc ľudí, z toho 757 kňazov, 1 432 dobrovoľníkov, 2 629 zahraničných pútnikov a 5981 detí. Podľa našich informácií by do Šaštína malo prísť asi aj sto biskupov. Prítomní budú takmer všetci biskupi z Čiech a Moravy a  zástupcovia episkopátu z ostatných okolitých krajín.

6:50 Sektory v Šaštíne sa postupne zapĺňajú, krátko pred šiestou však nebol problém dostať sa na parkovisko najbližšie k poľu. Vyzerá to tak, že väčšina ľudí si necháva príchod na poslednú chvíľu. Sektory uzavrú o ôsmej.

Podľa dobrovoľníkov bolo o druhej ráno v areáli okolo šesto ľudí. Reálne začali davy pútnikov prichádzať o piatej hodine.

Zo Šaštína reportujú redaktori Kristína Votrubová, Pavol Hudák a Pavol Rábara. Fotia Andrej Lojan, Adam Rábara a Marka Zacková.

Príchod do sektorov okolo šiestej hodiny. Foto: Adam Rábara

1:00 Sektory pre OTP budú postupne otvárať o 4. hodine, sektory pre kňazov zas o 5. hodine. Desať minút pred šiestou povedie chvály Martin Jarábek, pričom mu bude spievať Matúš Hrnčiar so zborom.

0:44 „Moje potešenie bolo obrovské,“ hovorí pre TK KBS primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek o momente, keď sa dozvedel, že František navštívi Šaštín. „Pripravovať sa na príchod Svätého Otca, už druhého pápeža do Šaštína, je pre nás obrovská česť,“ dodal.

0:25 Po ôsmej hodine rannej, keď v Šaštíne zatvoria sektory, uzavrú aj príjazdové a prístupové cesty, takže sa viac nebude možné dostať do areálu, upozorňuje Bratislavská arcidiecéza na sociálnej sieti.

Utorok

23:03 Svätú omšu bude vysielať verejnoprávna televízia RTVS. Koordinovať ľudí v Šaštíne bude 1 500 dobrovoľníkov. „Je úžasné, že toľko ochotných ľudí sa nájde na rozličné služby. Budú mať na starosti usmerňovanie ľudí v sektoroch, kontrolu QR kódov, pomoc s ďalšími zložkami pri vstupných bránach, ako aj usmerňovanie na parkoviskách a smerovanie ľudí z parkovísk a železničnej stanice na miesto omše,“ uviedla Monika Hricáková zodpovedná za dobrovoľníkov.

Mapa areálu v Šaštíne. Zdroj - navstevapapeza.sk

22:00 Usporiadatelia otvorili v Šaštíne sektory pre verejnosť. Otvorené zostanú do ôsmej hodiny, teda dve hodiny pred omšou, ktorú bude sláviť pápež František spoločne s kardinálmi z Poľska, Maďarska či Luxemburska, biskupmi a mnohými kňazmi.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský doplnil, že sa prihlásilo vyše päťdesiat biskupov. „Budú predovšetkým z Českej republiky, Rakúska, Ruska, Litvy, Dánska, Slovinska, Islandu, Ukrajiny aj zo Spojených štátov,“ spresnil Zvolenský, podľa ktorého prídu aj stovky kňazov.

19:50 Z Košíc vyštartoval mimoriadny pápežský vlak. Do Šaštína ním vyrazilo mnoho pútnikov z východu Slovenska. Vlakom ide aj Jakub zo Žiliny, ktorý bol v utorok na štadióne Lokomotíva. „Do Šaštína prídeme ráno o tretej hodine, prejdeme vstupom priamo do sektora, kde sa zložíme a pokúsime sa ešte zaspať,“ povedal.

Vypravených bolo viacero mimoriadných vlakov. Foto - Postoj/Juraj Brezáni

Mimoriadný pápežský vlak v stanici v Košiciach. Foto - Postoj/Juraj Brezáni

Stredajší program Svätého Otca:
09:10 - Modlitbové stretnutie s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne
10:00 - Svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne - Homília Svätého Otca
13:30 - Rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave
13:45 - Odlet do Ríma

Aké boli predchádzajúce dni?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0