Svet kresťanstva František na Slovensku 12. september 2021

Pápežský newsletter Františka nevítali masy, ale srdečnosť na letisku nechýbala

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Dnešný pápežský newsletter pripravil redaktor rubriky Svet kresťanstva Pavol Rábara.

Dnešný pápežský newsletter pripravil redaktor rubriky Svet kresťanstva Pavol Rábara.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Františka nevítali masy, ale srdečnosť na letisku nechýbala
Foto: Marka Zacková

Dlhé čakanie je na konci. Popoludní pristálo na bratislavskom letisku lietadlo s pápežom Františkom na palube.

Začnime však u južných susedov. Kým privítanie na budapeštianskom letisku pôsobilo chladnejšie a bez emócií, Maďarom musíme uznať, že Svätého Otca v hanbe nenechali a na svätú omšu na Námestie hrdinov prišlo výrazne viac ľudí, ako sa očakávalo.

Pôvodne organizátori rátali s účasťou okolo 75-tisíc. Ako napísala naša kolegyňa Kristína Votrubová priamo z Budapešti, do areálu sa síce dalo vstúpiť už o šiestej, no ešte o ôsmej bolo na niektorých miestach viac policajtov ako pútnikov. Tí začali vo veľkom prichádzať až okolo deviatej, samotná omša sa pritom začínala o 11.30 h.

V prípade záverečnej omše eucharistického kongresu však neplatili žiadne pandemické obmedzenia typu očkovanie či negatívny test. Ľudia tak mohli prísť aj bez registrácie a na poslednú chvíľu, čo sa aj stalo.

Františka si napokon prišlo vypočuť okolo 130-tisíc Maďarov, čo je viac ako celkový počet ľudí, ktorí sa na Slovensku zatiaľ zaregistrovali na všetky akcie s pápežom dokopy.

Pápež v homílii vyzval ľudí, aby boli verní koreňom a zároveň otvorení ľuďom. „Kríž, zasadený do zeme, nás nielen vyzýva, aby sme sa dobre zakorenili, ale aj dvíha a rozprestiera svoju náruč ku všetkým: nabáda nás, aby sme udržiavali svoje korene pevné, ale bez hradbových opevnení; aby sme čerpali z prameňov a otvárali sa smädným našej doby. Prajem si, aby ste boli takíto: ukotvení a otvorení, zakorenení a úctiví,“ povedal František.

„Pápež spomenul aj chudobných, v ktorých je prítomný Ježiš.“Zdieľať

Privítanie Svätého Otca na Slovensku pripomínalo srdečné zvítania s Jánom Pavlom II. František pôsobil uvoľnene. Slovenské uši isto potešili slová, ktoré povedal František prezidentke Zuzane Čaputovej, keď sa ho pýtala, či nie je po nabitom programe vyčerpaný: „Cítim sa, akoby som omladol, táto cesta mi dáva energiu,“ povedal.

Kolóna s pápežom potom z letiska smerovala do Horského parku, kde sídli Apoštolská nunciatúra. Svätý Otec z auta so stiahnutým okienkom, ktoré išlo pomaly, zdravil ľudí. Inak kým na letisku sa presúval v elektromobile, potom „presadol“ do stredne veľkého SUV rovnakej značky.

Silná myšlienka zaznela aj počas jeho prvého oficiálneho príhovoru na pôde nunciatúry. Členom Ekumenickej rady cirkví hovoril o bratských radách pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. Spomenul aj chudobných, v ktorých je prítomný Ježiš. „Keď budeme stáť na strane najslabších, dostaneme sa z pandémie všetci.“ Zmienil sa aj o miernej a pohostinnej povahe typickej pre slovenský ľud a tradičnom pokojnom spolunažívaní medzi cirkvami.

Dnes to bol pre pápeža Františka dlhý a náročný deň. Pre nás ostatných zase intro do neopakovateľnej udalosti, ktorá sa už deje – pápež je u nás. Tešme sa z toho, zdá sa, že sa teší aj on.

Ak aj vy chcete, aby boli kresťanské hodnoty a posolstvo pápeža výraznejšie prítomné na slovenskom mediálnom trhu, podporte Svet kresťanstva.

Peniaze, ktorými nám pomôžete, používame na prácu našej redakcie, tvorbu kvalitných článkov, videorelácií a zlepšovanie našej žurnalistiky. Píšeme pre vás a vďaka vám.

Aktuálne udalosti jednou vetou

Na záverečnú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti prišlo okolo 130-tisíc veriacich.

Do polnoci z nedele na pondelok je ešte možné zaregistrovať sa na podujatia s pápežom na Slovensku.

Viacerým zaregistrovaným zatiaľ neprišli lístky na podujatia; podľa hovorcu KBS Martina Kramaru všetky vstupenky postupne prídu.

Generálny biskup ECAV Ivan Eľko odovzdal Františkovi ako dar obraz „Dejiny reformácie“ od Jany Krivošovej.

V Poľsku sa dnes konala veľká slávnosť, blahorečili kardinála Stefana Wyszyńského.

Čím ma dnes oslovil pápež František

Foto: Zuzana Očovanová

Hermana Matláková, členka Kongregácie milosrdných sestier sv. Vincenta – satmárok

Ráno o 6.00 h mi prišla správa, krátke video. Pápež odchádza z Vatikánu. Pristavil sa pri troch rehoľných sestrách a spýtal sa, prečo sú tam. Sme Slovenky! Pozdravujte na Slovensku! Ráno o 6.05 h som sa rozplakala. Maličké gesto, keď sa pápež pristavil pri ľuďoch, ktorí mu mávali. Veľká ľudskosť, ktorá sála z tohto pápeža, je podobná Kristovi, ktorý sa skláňa ku každému, kto stojí pri jeho ceste.

Foto: Pavol Rábara

Rastislav Dluhý, redemptorista: 

„Veľmi ma oslovilo, že pápež počas kázne na záver eucharistického kongresu pozval veriacich k obnovenému učeníctvu, ku kráčaniu za Ježišom, nielen k jeho obdivovaniu, ale aj nasledovaniu: ‚Eucharistia je pred nami, aby nám pripomenula, kto je Boh. Nerobí to slovami, ale konkrétne, ukazujúc nám Boha ako rozlámaný chlieb, ako ukrižovanú a darovanú lásku.‘“

„V modlitbe Anjel Pána pripomenul, že Eucharistia nás vedie k misii: ‚Misijný kríž je symbolom tohto kongresu: nech vás vedie k tomu, aby ste svojím životom hlásali oslobodzujúce evanjelium o bezhraničnej Božej nehe ku každému.‘“

Foto: Facebook B. Letka

Branislav Letko, Lamačské chvály

„Pápež trafil klinec po hlavičke, keď sa v príhovore na nunciatúre pýtal: ,Nestratili sme ako kresťania horlivosť ohlasovania a proroctvo svedectva?‘

To sa veľmi u nás na Slovensku nenosí, no my stále svedčíme. Fascinuje nás, keď hovoríme o zázrakoch a ony sa nanovo udejú iným ľuďom. Keď svedčíme, ako sa nám – neplodnému manželskému páru – narodili deti, časom vidíme, ako ďalšie páry s rovnakým problémom tlačia kočíky. 

Poskočilo mi srdce, keď pápež spomenul, že rozlišovací znak slovanských národov je kontemplatívna črta vychádzajúca zo skúsenostnej viery. To mi je veľmi blízke. Aj my sme skúsili a presvedčili sa, aký dobrý je Pán.“

Nenechajte si ujsť

 
 
 

Dobrá rada pápeža Františka

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0