Spoločnosť 30. november 2015

Biskup Judák a minister Kaliňák oznámia príchod utečencov do Nitry

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Ľudia, ktorí k nám prídu, žili doteraz ako vnútorní utečenci v Kurdistane. Dlho verili, že len dočasne a budú sa môcť vrátiť domov. Postupne túto nádej stratili.
Ľudia, ktorí k nám prídu, žili doteraz ako vnútorní utečenci v Kurdistane. Dlho verili, že len dočasne a budú sa môcť vrátiť domov. Postupne túto nádej stratili.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Biskup Judák a minister Kaliňák oznámia príchod utečencov do Nitry

V decembri by malo na Slovensko prísť stopäťdesiat irackých kresťanov. Túto informáciu by mali dnes popoludní na tlačovej konferencii oficiálne oznámiť minister vnútra Robert Kaliňák a nitriansky biskup Viliam Judák.

Iniciatíva na umiestnenie týchto ľudí vzišla od občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktoré o spoluprácu požiadalo nitrianskeho biskupa a Diecéznu charitu v Nitre. Po  pobyte v azylovom centre v Humennom by irackí utečenci mali byť umiestnení v okolí Nitry. Všetci boli preverení našou tajnou službou. Viac v rozhovore s riaditeľom Diecéznej charity v Nitre Jurajom Barátom.

Ľudia, ktorí na Slovensko prídu, sú asýrski kresťania, ktorí hovoria po aramejsky, teda jazykom Ježiša Krista. Pochádzajú z Ninivskej planiny, najmä z mesta Karakoš a jeho okolia, ktoré leží neďaleko Mosulu. Mnohí z nich patria k miestnej vzdelanej elite. Keď Islamský štát minulý rok dobyl Mosul, museli zo svojich domovov utiecť. Útočisko našli v Erbile, hlavnom meste irackého Kurdistánu. Žili v tábore, ktorý sa nachádzal v záhrade jedného z kostolov v kresťanskej štvrti Ankawa.

Tento tábor zorganizoval a riadil kňaz otec Douglas a navštevovali ho aj slovenskí lekári z Nemocnice blahoslavenej sestry Zdenky, ktorú v Erbile prevádzkuje Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety.

Keď som na jar tohto roku tento tábor v Erbile navštívil, veľká časť jeho obyvateľov vtedy ešte verila, že sa za krátky čas bude môcť vrátiť do svojich domovov. Výnimkou bola Heibet, mladá žena, ktorá sa späť nechcela vrátiť ani vtedy, ak by Islamský štát z jej bydliska ustúpil. Dôvodom bol strach, ktorý zažila, keď musela utekať s vtedy len pätnásťdňovým synčekom. Na útek sa dali okamžite, ako dom ich susedov zasiahol granát.

Islamský štát domy kresťanov na Ninivskej planine často označoval písmenom N (Nazaretskí) a rodinám dali často len niekoľko hodín času na to, aby ich opustili. Ak tak neurobili, zabili ich.

Títo ľudia so značkou N dnes prichádzajú na Slovensko.

Viac o utečencoch z tábora v Ankawe si môžete prečítať v článku, ktorý som napísal ešte pre .týždeň.

Foto: Anton Frič

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0