Aktuálne 26. november 2015

Väčšine ústavných činiteľov sa opäť zmrazia platy

TASR
TASR
Platy väčšiny ústavných činiteľov sa ani na budúci rok zvyšovať nebudú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Platy väčšiny ústavných činiteľov sa ani na budúci rok zvyšovať nebudú.

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.

Prezident, poslanci, členovia vlády, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR tak budú poberať plat vo výške z roku 2011. Pozastavenie rastu platov sa súčasne vzťahuje na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo.

Zmrazovanie platov sa nebude vzťahovať na generálneho prokurátora, predsedníčku Súdnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov a prokurátorov. "Za účelom postupného znižovania deficitu verejnej správy a dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je potrebné aj v roku 2016 pokračovať v konsolidačných opatreniach, ktoré napomôžu k zabezpečeniu stanoveného cieľa," zdôvodnilo tento krok ministerstvo financií.

Šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) v septembri povedal, že ak by boli zákonom opäť zmrazené aj platy sudcov a prokurátorov, zase by to skončilo na Ústavnom súde SR.

"Veci v súdnictve sa pohli dopredu, ale nie je to moja agenda. Všetky minulé zmrazenia platov sudcov skončili na Ústavnom súde a je tam aj minuloročné zmrazenie. Predpokladáme, že rast ekonomiky prekročí tri percentá HDP a tieto čísla sa nedajú posudzovať ako krízové," zdôraznil Kažimír. Navrhované zmrazenie má priniesť úsporu viac ako tri milióny eur a Kažimír priznal, že ak by sa týkalo aj sudcov a prokurátorov, úspora by sa zvýšila o osem či deväť miliónov eur.

Z novely zákona taktiež vyplýva, že poslanec Národnej rady SR bude môcť zamestnať maximálne troch asistentov. Zároveň bude platiť, že jeden asistent nebude môcť pracovať pre viacerých poslancov tak, ako je to v súčasnosti bežné. Tieto zmeny budú platiť od najbližších parlamentných volieb.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0