Aktuálne 02. august 2021

Humanitárne organizácie zachránili cez víkend v Stredozemnom mori vyše 700 ľudí

TASR
TASR

Najmladší zachránený má iba tri mesiace.

Najmladší zachránený má iba tri mesiace.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Viac než 700 ľudí pokúšajúcich sa preplávať na člnoch Stredozemné more vzali počas víkendu na svoje paluby záchranné lode. Väčšinu z migrantov zachránili pri pobreží Líbye a Malty, uviedla v nedeľu humanitárna organizácia SOS Mediterranée. Informuje o tom agentúra AFP.

SOS Mediterranée so sídlom vo francúzskom meste Marseille spresnila, že jej plavidlo Ocean Viking vykonalo od soboty v medzinárodných vodách dovedna šesť separátnych operácií.

Počas poslednej takejto intervencie zachránila zmienená loď 106 ľudí pri pobreží Malty po tom, čo ako ju na nich upozornila nemecká humanitárna organizácia Sea-Watch. "Najmladší preživší zachránený v tejto operácii má len tri mesiace," uviedla SOS Mediterranée na sociálnej sieti Twiter.

K najnovším záchranným akciám prišlo v čase, keď predstavitelia Organizácie Spojených národov pre migráciu opakovane vyzývajú na vytvorenie spravodlivejšieho mechanizmu v záujme prerozdelenia zodpovednosti za starostlivosť o zachránených migrantov miesto toho, aby sa ponechala len na stredomorské krajiny.

Trasa medzi Líbyou a Európou sa považuje za najnebezpečnejšiu v Stredomorí. Líbya je stále jednou z východiskových krajín pre migrantov, ktorí sa snažia dostať cez Stredozemné more do Európy.

Väčšina z nich sa pokúša dostať na talianske pobrežie, ktoré je vzdialené zhruba 300 kilometrov, pripomína AFP.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0