Video a podcast Koronakríza 27. júl 2021

Zákulisie pandémie Na jeseň budeme opäť mrhať časom

Michal Magušin
Michal Magušin

Matematik Richard Kollár a redaktor Lukáš Kekelák predstavujú svoju knihu Zákulisie pandémie a aj odhad vývoja koronakrízy.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Matematik Richard Kollár a redaktor Lukáš Kekelák predstavujú svoju knihu Zákulisie pandémie a aj odhad vývoja koronakrízy.

Matematik Richard Kollár a redaktor Postoja Lukáš Kekelák - respondent a autor knihy Zákulisie pandémie, hovoria o tom, čo nám ťažké pandemické časy ukázali o našich politikoch, o našich vedcoch, aké chyby sme urobili a z čoho sa môžeme poučiť.

Richard Kollár hovorí aj o svojom odhade vývoja pandémie.

Máme šťastie, že za ostatnými sme oneskorení a budeme nasledovať to, čo sa ukáže v iných krajinách. Takmer určite uvidíme rast počtu prípadov. Bude to postihovať najmä nezaočkované kolektívy a skupiny ľudí, ktoré ochorením ešte neprešli. V týchto kolektívoch sa to bude šíriť extrémne rýchlo, i keď v grafe kontaktov to bude prenikať postupne.

Osobne som presvedčený, že počas jesene vírus dosiahne takmer všade a všetci ľudia, ktorí nemajú vytvorenú nejakú imunitu, sa s delta variantom určite stretnú. Ak nebudú dostatočne imúnni, tak sa infikujú, a ak sú v rizikovej skupine, tak skončia v nemocnici a mnohí zomrú. Je to obrovské riziko pre istú skupinu obyvateľov.

Vážnym problémom nie je tých 40 percent zaočkovaných, ale to, že máme málo zaočkovaných osemdesiatnikov.

A čo to bude znamenať pre celú spoločnosť?

Asi to nebude také zlé ako počas jarnej vlny. Zrejme uvidíme menej ľudí v nemocniciach, lebo máme predsa len viac ľudí zaočkovaných a časť spoločnosti je premorená. Na druhej strane, v septembri vznikne veľký problém s otvorením škôl. Keďže sa tam bude šíriť nákaza, opäť budú tendencie zatvárať školy a prídeme do čudného problému, ktorý sme doteraz nemali. Zatvoríme školy, ale kedy ich otvoríme? V danej chvíli, keď zatvoríme školy, infekciu zastavíme. Ale akonáhle ich otvoríme, infekcia príde znova. Dokedy ich teda budeme mať otvorené? Ako dokážeme akceptovať, že deti v školách sa nám infikujú a potom infikujú svojich rodičov?

Som veľmi zvedavý, ako si s tým spoločnosť poradí popri politických tlakoch. Myslím si, že to bude veľmi nepríjemné, aj keď samotná pandemická situácia bude trochu lepšia, ako bola na jar. Ale spoločensky budeme ešte veľmi trpieť.

Mám pocit, že celá pandémia je o čase. Všetkými opatreniami len získavame čas. Aj testovaním, aj vakcináciou si len kupujeme čas. Kniha Zákulisie pandémie hovorí práve o tom, ako sa dá premrhať čas. Na jeseň budeme opäť mrhať časom - a to napriek tomu, že ministerstvo zdravotníctva možno bude mať tie najlepšie úmysly a všetko budú robiť správne. My totiž potrebujeme, aby sa zapojili všetci - aby sa parlament, vláda a spoločnosť zjednotila. To u nás nebude, preto budeme mrhať časom. Hádať sa o to, či sa testovať alebo netestovať, v lepšom prípade či sa očkovať alebo neočkovať. Budeme mrhať časom.

Celý rozhovor s Lukášom Kekelákom a Richardom Kollárom o knihe Zákulisie pandémie i o aktuálnej situácii nájdete v tomto videu:

 

Ak radšej počúvate naše rozhovory vo forme podcastov, ponúkame vám aj túto možnosť:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0