Spoločnosť 26. júl 2021

Spor o Podhájsku Falšovanie dokladov, rádioaktivita vody aj bitka v samospráve

Erik Potocký
Erik Potocký

Obľúbené kúpalisko nemôže čerpať termálnu vodu. Vyšetrovanie ukazuje na podozrenia z podvodov.

Obľúbené kúpalisko nemôže čerpať termálnu vodu. Vyšetrovanie ukazuje na podozrenia z podvodov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Erik Potocký

Falšovanie dokladov, rádioaktivita vody aj bitka v samospráve
Zábery z policajného zásahu na termálnom kúpalisku v Podhájskej. Zdroj: TASR

Je nesporným faktom, že jednou z oblastí, ktoré sú najviac zasiahnuté ekonomickými následkami koronakrízy, je turistický ruch. No v obľúbenom stredisku Podhájska na južnom Slovensku do prevádzky termálneho kúpaliska zasiahli aj spory o využívanie termálnej vody.

Ešte na konci mája ministerstvo životného prostredia informovalo o zisteniach Slovenskej inšpekcie životného prostredia, že geotermálnu vodu odoberajú miestne podnikateľské subjekty v Podhájskej neoprávnene.

Pri prieskume v teréne v roku 2019 zároveň inšpekcia narazila na systém rúr, z ktorých do miestneho potoka Liska vytekala teplá hnedo sfarbená voda. Firma odoberajúca geotermálnu vodu dostala pokutu takmer 130-tisíc eur, voči ktorej sa odvolala. Pri kontrole dokumentov v odvolacom konaní Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila, že povolenie na odber vody vypršalo v roku 1994, podľa názoru inšpekcie javilo známky sfalšovania a prípad preto posunula policajnému zboru.

Podľa pôvodného povolenia bolo možné geotermálnu vodu čerpať len na vyhrievanie skleníkov, odkiaľ sa má bez kontaminácie vracať späť do podzemia. Medzi rokmi 1992 a 1994 existovalo dočasné povolenie využívať časť vody, ktorá prešla skleníkmi, aj na plnenie bazénov. Aby nedošlo ku kontaminácii podzemného zdroja, takto využitá voda sa mala po prečistení a ochladení vypúšťať do miestneho potoka.

Slovenská inšpekcia životného prostredia teda svoje zistenia zhrnula nasledovne: povolenie na plnenie bazénov vypršalo v roku 1994, prevádzkovateľ podľa zistení z povolenia vymazal časové obmedzenie takéhoto využívania vody, vodu následne neprečistil a neschladil, čím kontaminoval povrchové vody, v ktorých došlo k poškodzovaniu životného prostredia.

Rádioaktivita

V polovici júla prišlo ďalšie zistenie. Voda z termálneho vrtu vykazovala istú dávku radiácie. Jej vypúšťaním do povrchových vôd teda podľa ministerstva životného prostredia došlo k závažnému poškodeniu životného prostredia a ohrozeniu zdravia. Policajné vyšetrovanie ukázalo, že v správe, na základe ktorej prevádzkovateľ žiadal o predĺženie povolenia na čerpanie, bola prítomnosť rádioaktivity zatajená.

Na základe zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia aj doterajšieho policajného vyšetrovania sa preto ministerstvo životného prostredia rozhodlo nepodpísať povolenie na čerpanie geotermálnej vody.

Časť bazénov v obľúbenom stredisku tak zíva prázdnotou a škodujú miestni, ktorí zväčša z tohto cestovného ruchu žijú.

Ministerstvo však vo svojom stanovisku zdôraznilo, že vyšetrovanie sa zameriava aj na to, kto z kompetentných úradníkov roky prehliadal nelegálne čerpanie vody a poškodzovanie životného prostredia. Vyšetrovanie a uzavretie prípadu má podľa rezortu viesť k čo najskoršiemu obnoveniu prevádzky termálnej časti kúpalísk v Podhájskej tak, aby straty poctivých podnikateľov a zamestnancov boli čo najmenšie.

Na zistenia o rádioaktivite reagoval aj Úrad verejného zdravotníctva. Podľa neho nie je dôvod na paniku. Prítomnosť rádioaktivity v termálnych prameňoch je podľa hygienikov prirodzená. Naopak, v prípade termálnych a liečivých prameňov je mierna rádioaktivita jedným z faktorov, ktoré dodávajú vode terapeutické účinky. To platí pre mnohé kúpeľné strediská na Slovensku aj vo svete.

Namerané hodnoty boli prekročené z hľadiska hodnotenia limitov pre pitnú vodu. Na toto upozorňuje aj ministerstvo životného prostredia, ktoré v súvislosti s rádioaktivitou hovorí o ohrození pri vypúšťaní vody do potoka Liska, ktorý sa vlieva do rieky Žitava.

Hádajú sa aj miestni poslanci

Obec Podhájska, ktorá kúpalisko prevádzkuje, považuje súčasné dianie za účelovú likvidáciu prosperujúceho turistického strediska. V najbližších dňoch chystá petíciu za to, aby ministerstvo životného prostredia prehodnotilo svoje stanovisko a povolenie na čerpanie termálnej vody podpísalo. Aj s ohľadom na sociálne dosahy – hrozí totiž krach miestnych prevádzok, ubytovania a strata pracovných miest.

Situácia na termálnom kúpalisku je predmetom sporov aj medzi poslancami a starostom Podhájskej. Časť poslancov, ktorá sa prezentuje na facebookovej stránke Na Podhájskej je to tak, upozorňuje na podozrivé konanie starostu a jemu naklonených poslancov, keďže obec je zároveň jediným spoločníkom firmy Termálne kúpalisko Podhájska, s. r. o. Navyše je spolumajiteľom ďalšej spoločnosti, ktorá na prevádzke kúpaliska profituje.

Druhá časť poslancov obecného zastupiteľstva zas nedávno na konanie týchto poslancov reagovala otvoreným listom, v ktorom okrem iného hovorí, že dotyční poslanci boli vlani odvolaní z riadiacich orgánov spoločnosti Termálne kúpalisko a krátko nato prišiel zásah enviropolície.

Po oznámení, že ministerstvo životného prostredia povolenie zatiaľ nepodpíše, sa pred bránami termálneho kúpaliska konala aj demonštrácia miestnych občanov, ktorí z cestovného ruchu žijú.

Mieru zavinenia jednotlivých aktérov musí preukázať až vyšetrovanie, ktoré sa prípadne dostane až pred súd.

K sporu o Podhájsku sa vyjadrili aj najvyšší vládni činitelia. Premiér Eduard Heger podporil stanovisko ministerstva životného prostredia, ktoré podľa jeho slov dáva prednosť ochrane zdravia. Minister práce Milan Krajniak chce hľadať možnosti, ako regiónu pomôcť v prípade, že by odstávka mala devastačné následky na živobytie miestnych ľudí.

Ministerstvo životného prostredia sa má ešte do konca tohto mesiaca vyjadriť, či povolenie vydá alebo nie. Urobiť tak chce však na základe reálnych analýz stavu termálnej vody a jej využiteľného množstva.

Rovnako bude záležať na tom, či sa podarí zabezpečiť, aby sa termálna voda po využití v bazénoch nevypúšťala v tzv. surovom stave do miestneho potoka. Teda, či prevádzkovateľ bude vedieť zabezpečiť jej dostatočné čistenie, schladenie, ale aj neškodnosť z hľadiska vplyvu na zdravie ľudí a životné prostredie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0